Αρχική / Επικαιρότητα / Τι προβλέπει το σχέδιο διασύνδεσης των συστημάτων της Κτηματολόγιο Α.Ε και της ΑΑΔΕ

Τι προβλέπει το σχέδιο διασύνδεσης των συστημάτων της Κτηματολόγιο Α.Ε και της ΑΑΔΕ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διασύνδεση του κτηματολογίου με τα ηλεκτρονικά συστήματα της εφορίας και συγκεκριμένα με το TAXIS. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο φορείς του δημοσίου θα γνωρίζουν επακριβώς τα στοιχεία των ακινήτων που είναι δηλωμένα και όπου υπάρχουν λάθη θα επιβληθούν οι σχετικοί φόροι που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Τα μεγαλύτερα προβλήματα θα έχουν όσοι έχουν δηλώσει μεν το ακίνητο τους στο Κτηματολόγιο αλλά “ξέχασαν” να το δηλώσουν στην εφορία. Για αυτούς τα πράγματα θα τεράστια καθώς θα κληθούν να πληρώσουν φόρους και πρόστιμα  πολλών ετών.

Μετά τη διασύνδεση και οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν ελέγχους και διασταυρώσεις με στόχο αφενός να διαπιστωθούν περιπτώσεις αποφυγής καταβολής των φόρων, αφετέρου να διορθωθούν λάθη που υπάρχουν στα ακίνητα.

Σε όσους εντοπιστούν διαφορές, θα σταλούν νέα εκκαθαριστικά σημειώματα, με τα οποία θα τους καταλογίζεται ο επιπλέον ΕΝΦΙΑ, για όλα τα έτη, στα οποία η ακίνητη περιουσία που είχαν στην κατοχή τους ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που είχαν δηλώσει στο Ε9.

Πλέον οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα μπορούν: 

– Να εντοπίσουν ιδιοκτήτες που έχουν δεν έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9 την ακίνητη περιουσία τους για να αποφύγουν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων.

– Να αναζητήσουν φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία τις οποίες αφήνουν απλήρωτες και αρρύθμιστες παρά το γεγονός ότι διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Τι προβλέπει το σχέδιο διασύνδεσης των συστημάτων της Κτηματολόγιο Α.Ε και της ΑΑΔΕ

Α) Τη διασύνδεση των κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων και ανταλλαγή δεδομένων αφορά στην παροχή αμοιβαίας δυνατότητας άμεσης πρόσβασης στα στοιχεία των ηλεκτρονικών αρχείων που τηρούν για την ανταλλαγή δεδομένων και στοιχείων ακινήτων, εγγραπτέων δικαιωμάτων και δικαιούχων.

Β) Την ανταλλαγή μεταξύ των φορέων των στοιχείων και των δεδομένων που συλλέγουν και τηρούν, δύναται να επιτυγχάνεται τεχνικά με δύο εναλλακτικούς τρόπους και συγκεκριμένα τη μαζική αποθήκευση και διακίνησή τους με ψηφιακά μέσα μεταφοράς και με τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών.

Γ) Τα δεδομένα που ανταλλάσσουν οι δύο φορείς δεν επιτρέπεται να αποτελέσουν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης.

Δ) Η διασύνδεση των κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων διέπεται από την αρχή της ασφάλειας και της εμπιστευτικότητας των πληροφοριών.

Νέα επέκταση αντικειμενικών

Την ένταξη των τελευταίων περιοχών που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων  δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών με στόχο εντός του 2022 όλη η επικράτεια να έχει τιμές ζώνης. Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τους δήμους κατάφερε να χαράξει τις ζώνες πάνω στις οποίες θα κληθούν οι εκτιμητές ακινήτων να καθορίσουν τις τιμές, δηλαδή την αντικειμενική αξία σε κάθε περιοχή. Πρόκειται για 1.300-1.500 περιοχές κυρίως στη Δυτική Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιοχές, στις οποίες από τον Ιανουάριο 2023 ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί βάσει των τιμών ζώνης που θα αποκτήσουν και όχι βάσει τιμών όμορων περιοχών όπως γίνεται σήμερα.

 

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …