Αρχική / Επικαιρότητα / Το ΚΑΣ έκανε αποδεκτές τις τροποποιήσεις της επένδυσης στο Ελληνικό

Το ΚΑΣ έκανε αποδεκτές τις τροποποιήσεις της επένδυσης στο Ελληνικό

Παρακάμφθηκαν οι αντιρρήσεις του ΚΑΣ στο Ελληνικό.

Αποδεκτές έκανε ομόφωνα τις τροποποιήσεις στην Υπουργική Απόφαση για την επένδυση στο Ελληνικό η νέα σύνθεση του ΚΑΣ. 
Απαλείφεται ο όρος της γνωμοδότησης και έγκρισης σε όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο σε ακαθόριστη ακτίνα.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, θα έρχονται μόνο οι μελέτες που αφορούν κτίρια και εγκαταστάσεις εντός των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων, ενώ σε κάθε περίπτωση θα ελέγχονται οι όψεις των κτιρίων της πρώτης γραμμής στα οικοδομικά τετράγωνα που εφάπτονται στους εν λόγω χώρους, σε ζώνη πέριξ αυτών πλάτους 20 μ. Όσον αφορά τον ταφικό περίβολο του Ελληνικού, προτάθηκαν ο αδόμητος χώρος γύρω από αυτόν να είναι 20 μ., ο δε έλεγχος των όψεων να αφορά τα κτίρια που βρίσκονται εντός της κτιριακής ενότητας τα οποία έχουν προβολή στο μνημείο. 

Μια επικίνδυνη τροπή καθώς η αρχαιολογική γραφειοκρατία που σίγουρα τις περισσότερες φορές είναι υπερβολική και αντιεπενδυτική, έχει προστατεύσει τον σημαντικότερο πλούτο της χώρας μας μέχρι σήμερα και μάλιστα σε εποχές τεράστιας ανομίας.

Κατά τα άλλα τα ελλείμματα περιβαλλοντικών επιπτώσεων και περιβαλλοντικού ισοζυγίου δεν έχουν μελετηθεί και εξασφαλιστεί στο Ελληνικό. Η λειτουργία του θα επιφέρει τεράστιες μεταβολές στην Αττική που δεν έχουν μελετηθεί, αλλά θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους γύρω δήμους. Θα δημιουργηθούν τεράστιοι φόρτοι μετακινήσεων που δεν έχουν μελετηθεί. Θα δημιουργηθούν παρακαμπτήριοι σε διάφορους δήμους. Χιλιάδες επιχειρήσεις σε απόσταση πέντε τουλάχιστον χιλιομέτρων θα κλείσουν ή θα υποβαθμιστούν. Θα δημιουργηθούν νέοι κανόνες στις περιοχές κοινωφελούς χρήσης. 

Ο Δήμος Ηλιούπολης ήδη έχει αντιδράσει για το κυκλοφοριακό ενώ έχουν γίνει αναφορές και για άλλες επιπτώσεις όπως αυτή των εμπορικών δρόμων. Ανάλογες επιπτώσεις θα έχουν και το Φάληρο και η Γλυφάδα και η Καλλιθέα. 

Από την άλλη δεν έχει επέλθει συμφωνία για την παράλληλη ανάπτυξη εμπορικών και κοινόχρηστων χώρων με τον επενδυτή. 

Το Ελληνικό μετά απο δεκαπέντε χρόνια θα αποτελέσει ορόσημο στην πολεοδομική βιβλιογραφία είτε θετικά, είτε αρνητικά.

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …