Αρχική / Επικαιρότητα / Τροπολογία για την αναγγελία του απασχολούμενου προσωπικού σε οικοδομοτεχνικά έργα

Τροπολογία για την αναγγελία του απασχολούμενου προσωπικού σε οικοδομοτεχνικά έργα

Τροπολογία κατατέθηκε από το υπουργείο Εργασία και Κοινωνικών Υποθέσεων στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» σχετικά με την αναγγελία του απασχολούμενου προσωπικού επί εκτέλεσης οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έργου.

Πιο συγκεκριμένα με την προτεινόμενη διάταξη, το άρθρο 33 του Ν. 1836/1989 (Α’79), όπως ισχύει, τροποποιείται και διαμορφώνεται ως εξής:

1. Εργοδότης που απασχολεί προσωπικό για την εκτέλεση οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έργου, υποχρεούται να αναγγέλλει στις υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το απασχολούμενο προσωπικό, πριν την έναρξη κάθε ημερήσιας απασχόλησης. Η ως άνω αναγγελία αντικαθιστά τον πίνακα προσωπικού και ωρών εργασίας. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 5 του Ν. 4554/2018 (Α’ 1 30), όπως ισχύει.

2. Αντίγραφο του εντύπου της ως άνω αναγγελίας, για κάθε ημέρα απασχόλησης τηρείται στον τόπο εκτέλεσης του έργου με ευθύνη του εργοδότη και τίθεται στη διάθεση των ελεγκτικών οργάνων, προς έλεγχο, οσάκις ζητείται. Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης αυτής επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται από το άρθρο 24 του Ν. 3996/2011 (Α’ 170), όπως ισχύει.

3. Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται ιδίως ο υπόχρεος εργοδότης για την αναγγελία, η διαδικασία υποβολής της τα στοιχεία που περιλαμβάνει, τυχόν εξαιρέσεις και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

4. Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει από τη δημοσίευση των αποφάσεων της παραγράφου 3

5. Από την έναρξη ισχύος του άρθρου αυτού, κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη που είναι αντίθετη ή ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα του παρόντος καταργείται.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με την παρούσα ρύθμιση εισάγεται η εκ μέρους του εργοδότη υποχρέωση αναγγελίας του απασχολούμενου στην εκτέλεση οικοδομικών εργασιών ή τεχνικών έργων προσωπικού, πριν από την έναρξη κάθε ημερήσιας απασχόλησης, στις υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Επιπροσθέτως, καθίσταται υποχρεωτική η τήρηση, με ευθύνη του εργοδότη, αντιγράφου του εντύπου της ως άνω αναγγελίας στον τόπο εκτέλεσης του έργου για κάθε μέρα απασχόλησης. Σε περίπτωση διενέργειας ελέγχου από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, το αντίγραφο του εντύπου της αναγγελίας τίθεται στην διάθεση των ελεγκτικών οργάνων.

Σκοπός της προτεινόμενης διάταξης είναι η εξασφάλιση της προστασίας των απασχολούμενων στην εκτέλεση οικοδομικών εργασιών ή τεχνικών έργων και ο δραστικός περιορισμός της παραβίασης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας Κατ’ αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας στο χώρο των οικοδομικών εργασιών και τεχνικών έργων. Τέλος, διασφαλίζεται η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και επιτυγχάνεται αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …