Αρχική / Eργασιακά / Θέματα σχετικά με την αξιολόγηση των ΦΒ Συστημάτων στις ΜΕΑ και την έκδοση ΠΕΑ

Θέματα σχετικά με την αξιολόγηση των ΦΒ Συστημάτων στις ΜΕΑ και την έκδοση ΠΕΑ

Σύμφωνα με απάντηση της ΔΕΠΕΑ σε σχετικό ερώτημα του Συλλόγου δεν λαμβάνεται υπόψη στην ενεργειακή απόδοση κτιρίου εγκατεστημένο Φ/Β σύστημα το οποίο συμψηφίζει ηλεκτρικά φορτία διαφορετικά από αυτά που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης, ψύξης, αερισμού, ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) και φωτισμού (εκτός των κατοικιών) ώστε να επιτευχθούν εσωτερικές συνθήκες θερμικής και οπτικής άνεσης.

Σε απάντηση των ερωτημάτων σας του σχετ. α’, σας ενημερώνουμε ότι:

1. Η ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου προσδιορίζεται βάσει της υπολογιζόμενης ή της πραγματικής ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών που συνδέονται με τη χρήση του και περιλαμβάνουν τις ενεργειακές ανάγκες θέρμανσης, ψύξης, αερισμού, και φωτισμού για να επιτευχθούν εσωτερικές συνθήκες θερμικής και οπτικής άνεσης, καθώς και τις ανάγκες ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) (παρ. 2 του άρθρου 3 του σχετ. β’).

2. Στους υπολογισμούς ενεργειακής απόδοσης λαμβάνεται υπόψη, μεταξύ άλλων, η θετική επίδραση ενεργητικών ηλιακών συστημάτων και άλλων συστημάτων παραγωγής – ΣΧΕΔ ΙΟ -ηλεκτρικής ενέργειας βασιζόμενων σε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ), όπως τα φωτοβολταϊκά συστήματα (άρθρο 4 του σχετ. γ’). 

3. Για την εκτίμηση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου και την έκδοση ΠΕΑ, στους υπολογισμούς λαμβάνονται υπόψη τα φωτοβολταϊκά συστήματα (Φ/Β) που διαθέτει το κτίριο για κάλυψη του συνόλου ή μέρους των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια (παρ. 6.3.2.2 του σχετ. δ’).

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, και στο πλαίσιο εφαρμογής του ΚΕΝΑΚ, η εγκατάσταση Φ/Β συστήματος θα πρέπει να καλύπτει αποκλειστικά τις ανωτέρω ηλεκτρικές ανάγκες του κτιρίου, ήτοι δεν λαμβάνεται υπόψη στην ενεργειακή απόδοση κτιρίου εγκατεστημένο Φ/Β σύστημα το οποίο συμψηφίζει ηλεκτρικά φορτία διαφορετικά από αυτά που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης, ψύξης, αερισμού, ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) και φωτισμού (εκτός των κατοικιών) ώστε να επιτευχθούν εσωτερικές συνθήκες θερμικής και οπτικής άνεσης.

Δείτε το έγγραφο εδώ:

1.20200405_ΠΣΥΠΕΝΕΠ_ΦΒ-σ.pdf

Check Also

Δήμος Αθηναίων: Αυθημερόν και αυτόματα η έκδοση της βεβαίωσης ΤΑΠ

Εύκολα, γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία μπορούν, πλέον, οι δημότες της Αθήνας να εκδίδουν τη βεβαίωση …