Αρχική / Eργασιακά / Ξεκινά από 1η Απριλίου ο θεσμός του κτηματολογικού διαμεσολαβητή

Ξεκινά από 1η Απριλίου ο θεσμός του κτηματολογικού διαμεσολαβητή

Δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ οι προϋποθέσεις και διαδικασία εγγραφής κτηματολογικών διαμεσολαβητών στο Μητρώο της περ. δ’ της παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 2664/1998 (Α’ 275), η έναρξη της υποχρέωσης προσφυγής σε αρχική συνεδρία διαμεσολάβησης, καθώς και ο καθορισμός λεπτομερειών για την κατάρτιση και τήρηση του Μητρώου.

Αναλυτικά:

Άρθρο 1
Σκοπός
Με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία εγγραφής των διαμεσολαβητών στο Ειδικό Μητρώο της περ. δ της παρ. 2 του ν. 2664/1998 (Α’ 275).

Άρθρο 2
Ορισμοί
Για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας αποφάσης ισχύουν οι κάτωθι ορισμοί:
α. Ως «διαμεσολαβητής» ορίζεται κάθε διαπιστευμένος διαμεσολαβητής εγγεγραμμένος στο Γενικό Μητρώο Διαμεσολαβητών που τηρείται από την Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολάβησης, άρθρου 29 του ν. 4640/2019 (Α’ 190).
β. Ως «φορέας» ορίζεται κάθε αδειοδοτημένος φορέας κατάρτισης του άρθρου 22 του ν. 4640/2019 (Α’ 190).

Άρθρο 3
Ειδικό Μητρώο κτηματολογικών διαμεσολαβητών
Το «Ειδικό Μητρώο Κτηματολογικών Διαμεσολαβητών» τηρείται σε ηλεκτρονική μορφή και εγγράφονται σε αυτό διαμεσολαβητές ανά περιφέρεια Πρωτοδικείου,
από την Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολάβησης η οποία δύναται βάσει της παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 4640/2019 να συστήσει και να εξουσιοδοτήσει ειδική υποεπιτροπή ή να εξουσιοδοτήσει ήδη συσταθείσα υποεπιτροπή για την εγγραφή των διαμεσολαβητών στο ειδικό Μητρώο αυτό.

Άρθρο 4
Πρόγραμμα εκπαίδευσης – περιεχόμενο
Το πρόγραμμα εκπαίδευσης στην διαμεσολάβηση σε κτηματολογικές διαφορές της περ. δ της παρ. 2 του ν. 2664/ 1998 (Α’ 275) έχει διάρκεια είκοσι (20) ώρες τουλάχιστον, διενεργείται από φορέα διά ζώσης ή με σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση ή συνδυαστικά και περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο την κατάρτιση των συμμετεχόντων σε θέματα που αφορούν ιδίως το εμπράγματο δίκαιο, τους ν. 2308/1995 και ν. 2664/1998, την εκπαίδευση σε τεχνικά ζητήματα που αφορούν την καταχώριση εγγραπτέων πράξεων στο Κτηματολόγιο και ιδίως στη διαδικασία και τις προϋποθέσεις διόρθωσης ανακριβούς πρώτης δήλωσης, και τη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Άρθρο 5
Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εγγραφή
Ο φορέας διαβιβάζει στη κεντρική επιτροπή διαμεσολάβησης το φάκελο του καταρτιζόμενου, ο οποίος περιλαμβάνει βεβαίωση παρακολούθησης του προγράμματος εκπαίδευσης, όπως ειδικότερα ορίζεται στο άρθρο 4 του παρόντος.

Άρθρο 6
Έναρξη της υποχρέωσης προσφυγής σε αρχική συνεδρία διαμεσολάβησης ενώπιον
Κτηματολογικού Διαμεσολαβητή

Η έναρξη της υποχρέωσης προσφυγής σε αρχική συνεδρία διαμεσολάβησης της περ. δ) της παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 2664/1998 (Α’ 75) ορίζεται η 1η Απριλίου 2022.

Aναλυτικά το ΦΕΚ εδώ.

Check Also

Δήμος Αθηναίων: Αυθημερόν και αυτόματα η έκδοση της βεβαίωσης ΤΑΠ

Εύκολα, γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία μπορούν, πλέον, οι δημότες της Αθήνας να εκδίδουν τη βεβαίωση …