Αρχική / Eργασιακά / Στη Βουλή η διαμάχη για την πρόσβαση στα Κτηματολογικά Γραφεία

Στη Βουλή η διαμάχη για την πρόσβαση στα Κτηματολογικά Γραφεία

Στη Βουλή έφτασε η διαμάχη των προηγούμενων ημερών μεταξύ δικηγόρων και μηχανικών αναφορικά με το ποιος δικαιούται πρόσβασης στα κτηματολογικά γραφεία και υποθηκοφυλακεία.

Υπενθυμίζουμε πως αρχικά, ο ΠΣΔΑΤΜ τοποθετήθηκε υπέρ της ελεύθερης πρόσβασης των τοπογράφων στα έγγραφα των κτηματολογικών γραφείων και των υποθηκοφυλακείων, για το οποίο δέχθηκε εξώδικο από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ο οποίος στη συνέχεια προχώρησε σε παρέμβαση προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σε συνέχεια των ανωτέρω η Βουλευτής Μαρία Αθανασίου κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ζητώντας να ξεκαθαριστεί οριστικά το ποιοι δικαιούνται πρόσβασης στα έγγραφα κτηματολογικών γραφείων και υποθηκοφυλακείων.

Δείτε παρακάτω το περιεχόμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Της: κ. Αθανασίου Μαρίας, Βουλευτού Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας

Προς: Τον κ. Υπουργό της Δικαιοσύνης

Θέμα : «Δικαίωμα ελέγχου και πρόσβασης στα αρχεία των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων»

Κύριε Υπουργέ,

Λίαν προσφάτως ανέκυψε μείζον ζήτημα μεταξύ της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων, Τοπογράφων Μηχανικών Ελλάδος. Συγκεκριμένα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων, Τοπογράφων Μηχανικών Ελλάδος στην με αρ. 24/19.05.2020 ανακοίνωση του αναφέρει σχετικά: «…..Επομένως, η έρευνα των βιβλίων των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων, περιλαμβάνεται στο έργο του δικηγόρου, αλλά δεν είναι αποκλειστικό τους έργο, μιας και ενδέχεται να την διενεργήσει και τρίτο πρόσωπο. Επιπροσθέτως, για τον λόγο αυτό, η έρευνα από μη δικηγόρο δεν συνιστά, εξ’ ορισμού αντιποίησή του Δικηγορικού Λειτουργήματος….»

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αντιδρώντας άμεσα στην εν λόγω ανακοίνωση απέστειλε στις 20/05/2020 Εξώδικη Διαμαρτυρία –Δήλωση – Πρόσκληση προς τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διπλωματούχων Αγρονόμων, Τοπογράφων Μηχανικών Ελλάδος, όπου μεταξύ των άλλων δηλώνει: «….Σύμφωνα με το άρθρο 36 § 1 και 2 περ. α του Κώδικα Δικηγόρων (Ν. 4194/2013) αποκλειστικό έργο του δικηγόρου είναι, μεταξύ άλλων, η έρευνα των βιβλίων των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων. Κατά την ερμηνεία εξάλλου των άρθρων 1200 και 1339 ΑΚ γίνεται πάγια δεκτό ότι κατά την έρευνα οποιουδήποτε ενδιαφερομένου στα βιβλία των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων πρέπει να παρίσταται υποχρεωτικά δικηγόρος ή να ενεργείται ο έλεγχος διά δικηγόρου……. Κατόπιν αυτών διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για τις ανωτέρω δημόσιες δηλώσεις σας ότι η έρευνα των βιβλίων των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων είναι ελεύθερη και προσιτή στον καθένα και σας καλούμε να ανακαλέσετε τις ανωτέρω δηλώσεις προκειμένου να μην δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες και στα μέλη του Συλλόγου σας, άλλως σας δηλώνουμε ότι θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την αποκατάσταση της ορθής πληροφόρησης των πολιτών και της νόμιμης διενέργειας του ελέγχου των βιβλίων των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων.».

Το ζήτημα της παρούσας δεν έχει να κάνει μόνο με τους ανωτέρω αγρονόμους τοπογράφους μηχανικούς, που ενδιαφέρονται να ενεργούν έλεγχο, αλλά και με άλλους επισκέπτες Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων, όπως συμβολαιογράφοι, ασκουμένοι δικηγόροι κλπ, καθόσον, άλλα γραφεία επιτρέπουν την είσοδο για έλεγχο όλων των ανωτέρω ατόμων και άλλα όχι.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Προτίθεσθε να διευθετήσετε οριστικά το ανωτέρω ζήτημα, διευκρινίζοντας ενώπιόν μας το αν διαθέτουν οι δικηγόροι της χώρας το αποκλειστικό δικαίωμα έρευνας στα αρχεία των Υποθηκοφυλακείων και των Κτηματολογικών Γραφείων και εάν όχι, ποιες άλλες κατηγορίες επαγγελματιών και πολιτών δύνανται να διενεργούν ελέγχους στα αρχεία των ως άνω Υπηρεσιών;

Η ερωτώσα βουλευτής

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ

 

https://www.b2green.gr/el/post/80572/sti-vouli-i-diamachi-michanikon-kai-dikigoron-gia-tin-prosvasi-se-ktimatologika-grafeia-kai-ypothikofylakeia

Check Also

Δήμος Αθηναίων: Αυθημερόν και αυτόματα η έκδοση της βεβαίωσης ΤΑΠ

Εύκολα, γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία μπορούν, πλέον, οι δημότες της Αθήνας να εκδίδουν τη βεβαίωση …