Αρχική / Νομοθεσία / Διαδικασίες εντοπισμού και επιβολής κυρώσεων αυθαιρέτων κατασκευών – Ορισμός ελεγκτών δόμησης και διαδικασία ελέγχου

Διαδικασίες εντοπισμού και επιβολής κυρώσεων αυθαιρέτων κατασκευών – Ορισμός ελεγκτών δόμησης και διαδικασία ελέγχου

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με την απόφαση “Διαδικασίες εντοπισμού και επιβολής κυρώσεων αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων του Τμήματος Δ΄ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ του ν. 4495/2017”.

(Ταυτόχρονα, δημοσιεύθηκε και το ΦΕΚ με την απόφαση “Διαδικασίες δειγματοληπτικού ελέγχου Δηλώσεων Αυθαιρέτων, ηλεκτρονικής κλήρωσης και έκδοσης των διοικητικών πράξεων του άρθρου 108 του ν. 4495/2017”, για το οποίο μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ)

Στην απόφαση η οποία θα ισχύσει έπειτα από την έκδοση διαπιστωτικής πράξης του ΥΠΕΝ εντός εξαμήνου, αναφέρεται ο τρόπος εντοπισμού, ο ορισμός των ελεγκτών δόμησης και η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν καθώς και λεπτομέρειες αναφορικά με τις κατεδαφίσεις και τα πρόστιμα που προκύπτουν.

Τέλος, συμπεριλαμβάνεται και παράρτημα με το πόρισμα που θα πρέπει να συντάξουν οι ελεγκτές δόμησης.

Δείτε παρακάτω το πλήρες κείμενο της απόφασης:

Άρθρο 1
Σκοπός

Με την παρούσα απόφαση, καθορίζονται:

α) η διαδικασία καταγραφής, καταγγελίας, εντοπισμού, ελέγχου και κατεδάφισης των αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων του άρθρου 92 και επιβολής κυρώσεων του άρθρου 94 του ν. 4495/2017,

β) το πληροφοριακό σύστημα και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται προς τις δημόσιες αρχές για την έκδοση των αναγκαίων διοικητικών πράξεων του παραπάνω ελέγχου, κατά τις διατάξεις του ν. 4495/2017,

γ) οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες και τους μηχανικούς,

δ) οι όροι πρόσβασης και διάθεσης στα παραπάνω στοιχεία, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και στο πληροφοριακό σύστημα,

ε) κάθε άλλο θέμα σχετικό με την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων και των μηχανικών, με σκοπό την εξασφάλιση της διαφάνειας,

στ) το ποσοστό ανταπόδοσης που καταβάλλεται στην αρμόδια αρχή για τη διαχείριση και τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος, που αφορά την τεχνική λειτουργία και ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος, καθώς και την εισαγωγή και επεξεργασία των δεδομένων στο πληροφοριακό σύστημα,

η) το ποσοστό επί του βεβαιωθέντος στην αρμόδια οικονομική υπηρεσία προστίμου, που αφορά στην τεχνική λειτουργία, ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος και την διενέργεια ελέγχων από τους Ελεγκτές Δόμησης για κάθε βεβαίωση προστίμου αυθαίρετης κατασκευής ή αλλαγής χρήσης.

Άρθρο 2 
Διαδικασίες εντοπισμού άρθρου 91 του ν. 4495/2017 για τις Δηλώσεων Αυθαιρέτων

1. Ο εντοπισμός των αυθαίρετων κατασκευών γίνεται από το Τοπικό Παρατηρητήριο αυτεπαγγέλτως, ή κατόπιν καταγγελίας, ή κατά τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων, ή κατ’ εντολή του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου ή του Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος.

2. Η καταχώριση αίτησης για έλεγχο ακινήτου (καταγγελίας) από πολίτες γίνεται μέσω διασύνδεσης με το ηλεκτρονικό σύστημα TAXIS. Ο πολίτης εισέρχεται στο Σύστημα εντοπισμού αυθαιρέτων χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς εισόδου στο ηλεκτρονικό σύστημα TAXIS. Στην αίτηση περιλαμβάνονται τα πλήρη στοιχεία χωρικού εντοπισμού του ακινήτου (διεύθυνση, όροφος, αριθμός ιδιοκτησίας κ.λπ.) και τα στοιχεία του κυρίου του ακινήτου, εφόσον είναι γνωστά στον αιτούντα. Ο καταγγέλλων εισάγει στοιχεία επικοινωνίας του τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από το Παρατηρητήριο για την ενημέρωση του επί της πορείας της διαδικασίας ελέγχου. Αν η καταγγελία αφορά ακίνητο που βρίσκεται σε εντός σχεδίου ή εντός οικισμού περιοχή συνοδεύεται υποχρεωτικά από τεκμηριωμένη Τεχνική Έκθεση Μηχανικού για τη στοιχειοθέτηση της καταγγελίας. Εφόσον ο έλεγχος πραγματοποιείται κατόπιν καταγγελίας, αφορά μόνο το τμήμα του ακινήτου που αφορά η καταγγελία.B2Green

3. Σε περίπτωση αυτεπάγγελτου ή δειγματοληπτικού ελέγχου, το Τοπικό Παρατηρητήριο καταχωρίζει στο Σύστημα εντοπισμού αυθαιρέτων τα πλήρη στοιχεία χωρικού εντοπισμού του ακινήτου (διεύθυνση, όροφος, αριθμός ιδιοκτησίας κ.λπ.). Εφόσον ο έλεγχος πραγματοποιείται κατόπιν εντολής από το Περιφερειακό Παρατηρητήριο ή το Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος, τα στοιχεία καταχωρίζονται στο Σύστημα εντοπισμού αυθαιρέτων από το αντίστοιχο όργανο. Στις περιπτώσεις αυτές ο έλεγχος αφορά το σύνολο του ακινήτου

Άρθρο 3
Ορισμός Ελεγκτών Δόμησης

1. Το Περιφερειακό Παρατηρητήριο παρακολουθεί την καταχώριση των αιτήσεων προκειμένου να δώσει εντολή κλήρωσης Ελεγκτών Δόμησης μέσω του Συστήματος εντοπισμού αυθαιρέτων, το οποίο διασυνδέεται με το Σύστημα Ελεγκτών Δόμησης. Το Τοπικό Παρατηρητήριο καταχωρεί στο ηλεκτρονικό σύστημα την οικοδομική άδεια, την άδεια δόμησης ή και δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους ένταξης αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων καθώς και την Τιμή Ζώνης που ισχύει στην περιοχή. Μετά την καταχώριση των ως άνω στοιχείων, ορίζονται με ηλεκτρονική κλήρωση δύο (2) Ελεγκτές Δόμησης από το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης, σύμφωνα με τα νόμιμα επαγγελματικά δικαιώματα εκπόνησης μελετών και διενέργειας επιβλέψεων, προκειμένου να διενεργήσουν αυτοψία για τη διαπίστωση και τον χαρακτηρισμό αυθαιρέτου.

2. Ειδικότερα:

α) Ο έλεγχος κάθε αίτησης διενεργείται σύμφωνα με το άρθρο 5 της παρούσας.

β) Η κλήρωση των Ελεγκτών Δόμησης γίνεται με κριτήριο την απόσταση από το ακίνητο. Αρχικά συμμετέχουν στην κλήρωση Ελεγκτές Δόμησης οι οποίοι έχουν επαγγελματική έδρα εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας που βρίσκεται το ακίνητο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμος Ελεγκτής Δόμησης στο Μητρώο, εντός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, τότε συμμετέχουν στην κλήρωση Ελεγκτές Δόμησης με επαγγελματική έδρα εντός της οικείας Περιφέρειας και εάν δεν υπάρχουν, εντός των ορίων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

γ) Σε περίπτωση όπου ο αριθμός των εγγεγραμμένων Ελεγκτών Δόμησης στο Μητρώο μιας Περιφερειακής Ενότητας είναι μικρότερος ή ίσος του δέκα (10), η κλήρωση των Ελεγκτών Δόμησης γίνεται μεταξύ των εγγεγραμμένων Ελεγκτών Δόμησης, οι οποίοι έχουν επαγγελματική έδρα εντός των ορίων της Περιφέρειας που βρίσκεται το ακίνητο.

δ) Κατά την ηλεκτρονική κλήρωση οι Ελεγκτές Δόμησης που έχουν ήδη κληρωθεί δεν συμμετέχουν στις επόμενες κληρώσεις μέχρι όλοι οι Ελεγκτές να διεξάγουν τον ίδιο αριθμό ελέγχων.

3. Ο έλεγχος δεν μπορεί να γίνει από Ελεγκτή Δόμησης σε κτίριο ή τμήμα αυτού εφόσον:

α) έχει εμπλακεί ο ίδιος ή νομικό πρόσωπο του οποίου είναι μέλος ή εταίρος ή υπάλληλος, στη μελέτη ή κατασκευή ή επίβλεψη ή διαχείριση του έργου ή σε δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων,

β) έχει δικαίωμα κυριότητας, νομής ή κατοχής, ο ίδιος, ή σύζυγος, ή συγγενής του έως β΄ βαθμού ή νομικό πρόσωπο του οποίου ο ίδιος είναι μέλος ή εταίρος ή υπάλληλος,

γ) έχει διενεργήσει προηγούμενο έλεγχο στο ακίνητο ή σε τμήμα αυτού.

4.

α) Το πληροφοριακό σύστημα, αυτόματα, εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών από την ηλεκτρονική κλήρωση, ορίζει και ενημερώνει τους Ελεγκτές Δόμησης σχετικά με το είδος του ελέγχου. Έκαστος Ελεγκτής Δόμησης υποχρεούται εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών να ενημερώσει το πληροφοριακό σύστημα ηλεκτρονικά για την αποδοχή ή μη του ορισμού του και σε περίπτωση μη αποδοχής ή παρέλευσης της ανωτέρω προθεσμίας η κλήρωση επαναλαμβάνεται αυτόματα.

β) Κάθε Ελεγκτής Δόμησης έχει δικαίωμα να αρνηθεί τον ορισμό του μέχρι δέκα (10) φορές εντός διαστήματος τριών (3) ετών. Πέραν αυτών διαγράφεται από το Μητρώο για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών, με την επιφύλαξη της επόμενης παραγράφου.

γ) Η περίπτωση της άρνησης του ορισμού από τον Ελεγκτή Δόμησης, λόγω της απόστασης από το έργο δεν προσμετράται για τη διαγραφή του Ελεγκτή Δόμησης από το Μητρώο, μετά όμως από επαρκή αιτιολόγηση της άρνησης. Σε περιπτώσεις όπου η απόσταση είναι μεγαλύτερη από εκατό (100) χιλιόμετρα καθώς και σε περιπτώσεις νήσων, η άρνηση ορισμού θεωρείται επαρκώς αιτιολογημένη.

5. Σε περίπτωση που οι Ελεγκτές Δόμησης αποδεχθούν τον ορισμό τους, το Τοπικό Παρατηρητήριο ενημερώνεται αυτόματα μέσω του πληροφοριακού συστήματος και ορίζει ημέρα και ώρα διενέργειας της αυτοψίας, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις επτά (7) εργάσιμες ημέρες από την ημέρα αποδοχής του δεύτερου ελεγκτή. Η αυτοψία διενεργείται μεταξύ 9:00 π.μ. και 5:00 μ.μ. Οι Ελεγκτές Δόμησης έχουν δικαίωμα πρότασης αλλαγής, άπαξ, της ανωτέρω ορισθείσας ημερομηνίας και ώρας. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών. Ο κύριος του ακινήτου ενημερώνεται με ευθύνη του Τοπικού Παρατηρητηρίου.

6. Οι δύο Ελεγκτές Δόμησης συντάσσουν κοινό Πόρισμα Ελέγχου, σύμφωνα με το συνημμένο σχέδιο Πορίσματος του Παραρτήματος, το οποίο επέχει θέση έκθεσης αυτοψίας και υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην οικεία πλατφόρμα σε διάστημα δύο (2) ημερών από την ημέρα της αυτοψίας.

7. Σε περίπτωση που καταστεί αδύνατη η είσοδος των Ελεγκτών Δόμησης στο ακίνητο και δεν πραγματοποιηθεί ο έλεγχος, οι Ελεγκτές Δόμησης συντάσσουν έκθεση αδυναμίας διενέργειας ελέγχου, όπου αναφέρεται η αδυναμία διενέργειας αυτοψίας κατά τη συγκεκριμένη ημέρα και προσκαλείται ο φερόμενος ιδιοκτήτης, νομέας, κάτοχος ή κατασκευαστής να παρευρίσκεται στο ακίνητο σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα για τη διενέργεια του ελέγχου. Η νέα ημερομηνία δεν μπορεί να είναι νωρίτερα από τρεις (3) και αργότερα από επτά (7) εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία της προηγούμενης αυτοψίας. Η έκθεση αδυναμίας διενέργειας ελέγχου τοιχοκολλείται στο ακίνητο και αντίγραφο του κοινοποιείται στο Τοπικό Παρατηρητήριο.

8. Σε περίπτωση που η διενέργεια της δεύτερης αυτοψίας παρεμποδίζεται από τον κύριο του ακινήτου, οι Ελεγκτές Δόμησης συντάσσουν αντίστοιχη έκθεση αυτοψίας-πόρισμα και επιβάλλεται το ελάχιστο πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης της παρ. 2 του άρθρου 94 του ν. 4495/2017. Το οικείο Τοπικό Παρατηρητήριο ενημερώνεται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος προκειμένου να ζητήσει τη συνδρομή της Εισαγγελικής Αρχής για τη διενέργεια της αυτοψίας, η οποία πραγματοποιείται από τους ίδιους Ελεγκτές Δόμησης.

9. Σε περίπτωση που Ελεγκτής Δόμησης δεν παραστεί στην αυτοψία ή το Πόρισμα κριθεί ελλιπές, δεν δικαιούται αποζημίωσης για τον συγκεκριμένο έλεγχο και η άσκηση του καθήκοντος του Ελεγκτή Δόμησης θεωρείται πλημμελής και επισύρει τις σχετικές κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 18 του ν. 4030/2011.B2Green

10. Το Τοπικό Παρατηρητήριο επικυρώνει τα αποτελέσματα των πορισμάτων και προβαίνει σε διακοπή των οικοδομικών εργασιών, εφόσον γίνονται εργασίες στο ακίνητο. Η αρμόδια Υ.ΔΟΜ. ενημερώνεται ηλεκτρονικά τόσο για το Πόρισμα όσο και για τυχόν διακοπή εργασιών. Ο καταγγέλλων ενημερώνεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος για το αποτέλεσμα του Πορίσματος.

Άρθρο 4
Αποζημίωση για την διενέργεια Ελέγχων

1. Η αποζημίωση κάθε Ελεγκτή καθορίζεται ίση με την ελάχιστη αποζημίωση που προβλέπεται για τον τελικό έλεγχο των κτιρίων των κατηγοριών Β΄ και Γ΄της παρ. 3 του άρθρου 44 του ν. 4495/2017.

2.

α) Το ύψος των αποζημιώσεων του παρόντος άρθρου περιλαμβάνει τα έξοδα μετακίνησης του Ελεγκτή Δόμησης, εκτός από τις περιπτώσεις ελέγχου σε νησιά, όπου στο ποσό της αποζημίωσης προστίθενται και τα έξοδα μετακίνησης σε οικονομική θέση ακτοπλοϊκού εισιτηρίου, καθώς και μίας (1) διανυκτέρευσης μέγιστης δαπάνης εξήντα (60,00) ευρώ.

β) Οι αποζημιώσεις των Ελεγκτών Δόμησης δεν υπόκεινται σε Φ.Π.Α., οποιαδήποτε εισφορά και κράτηση υπέρ τρίτων.

3. Το συνολικό ποσό της αποζημίωσης καλύπτεται από το Πράσινο Ταμείο μέσω των προστίμων και των λοιπών εισφορών του άρθρου 75 του ν. 4495/2017. Κατά την καταβολή από τους υπόχρεους των υπόψη προστίμων και λοιπών εισφορών, ποσοστό 3% των εισφορών που αναλογούν στην Τράπεζα Διαχείρισης Δικαιωμάτων Δόμησης και στο Πράσινο Ταμείο αποδίδεται απευθείας στον Πάροχο του Πληροφοριακού Συστήματος και τηρείται σε ξεχωριστό λογαριασμό. Ο πάροχος του Πληροφοριακού Συστήματος κάθε ημερολογιακό μήνα καταβάλει την αποζημίωση των ελεγκτών δόμησης με κατάθεση του ποσού στον Τραπεζικό Λογαριασμό της επιλογής του καθενός καθώς και τα Τραπεζικά Έξοδα. Στο τέλος κάθε οικονομικού έτους γίνεται οικονομική εκκαθάριση των ποσών και τυχόν μη διατεθέντα ποσά επιστρέφονται στο Πράσινο Ταμείο. Ακολούθως, τα εκκαθαρισμένα ποσά διαβιβάζονται ηλεκτρονικά προς έλεγχο στο Πράσινο Ταμείο.

Το Πράσινο Ταμείο αποδίδει στον Πάροχο του Πληροφοριακού Συστήματος Αρχικό Ποσό Ταμειακής Διαχείρισης 700.000 €, το οποίο τηρείται σε ξεχωριστό λογαριασμό.

Άρθρο 5
Διαδικασία Ελέγχου

Κατά τον έλεγχο του ακινήτου οι Ελεγκτές Δόμησης, αφού λάβουν υπόψη τους τυχόν στοιχεία οικοδομικής άδειας/άδειας δόμησης και αναθεωρήσεων, ενημερώσεων, γνωστοποιήσεων ή/και δηλώσεων υπαγωγής σε νόμους ένταξης αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων, ακολουθούν την εξής διαδικασία:

α. Εξετάζουν εάν υπάρχει Οικοδομική Άδεια ή Άδεια Δόμησης σε ισχύ για το ακίνητο και, σε περίπτωση που εκτελούνται εργασίες, εάν αυτές περιγράφονται στην εν λόγω άδεια.

β. Κάνουν επιμέτρηση του ακινήτου και καταγράφουν αποκλίσεις στην κατασκευή και μεταβολές στις χρήσεις σε σύγκριση με τις αναγραφόμενες διαστάσεις-χρήσεις στην άδεια καθώς και σε δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους ένταξης αυθαιρέτων.

Δεν συνιστούν αυθαίρετη κατασκευή και δεν καταγράφονται ως παραβάσεις κατά τον έλεγχο οι αποκλίσεις των περιμετρικών διαστάσεων του κτιρίου έως δύο τοις εκατό (2%) από τις αναγραφόμενες στο διάγραμμα κάλυψης/δόμησης της οικοδομικής άδειας/άδειας δόμησης ή/και των δηλώσεων υπαγωγής σε νόμους ένταξης αυθαιρέτων, μετρούμενες σε διαστάσεις κτίστη (φέρων οργανισμός και στοιχεία πλήρωσής του, χωρίς επιχρίσματα – επενδύσεις), εφόσον με τις αποκλίσεις αυτές δεν παραβιάζονται κοινόχρηστοι χώροι του σχεδίου πόλεως.

Δεν συνιστά αυθαίρετη αλλαγή χρήσης η μεταβολή της χρήσης η οποία, κατά τον χρόνο διενέργειας της αυτοψίας, δεν προϋποθέτει την έκδοση οικοδομικής άδειας

γ. Λαμβάνουν φωτογραφίες των αυθαίρετων κατασκευών/χρήσεων.

δ. Συντάσσουν πόρισμα/έκθεση αυτοψίας σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 92 του ν. 4495/2017 και το συνημμένο σχέδιο Πορίσματος του Παραρτήματος.

ε. Ο υπολογισμός του προστίμου ανέγερσης και διατήρησης γίνεται σύμφωνα με τις παρ. 2 και 4 του άρθρου 94 του ν. 4495/2017 και αποτελεί τον αρχικό υπολογισμό. Το τελικά επιβαλλόμενο πρόστιμο ορίζεται από το Τοπικό Παρατηρητήριο, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν ενέργειες των παρ. 3, 5, 6 και του τελευταίου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 94 του ν. 4495/2017.

Άρθρο 6 
Αποδοχή έκθεσης αυτοψίας – Αυτοκατεδάψιση – Συμμόρφωση

1. Ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός δύναται να καταχωρίσει στο πληροφοριακό σύστημα την αποδοχή της έκθεσης αυτοψίας, εντός τριάντα (30) ημερών από τη λήψη γνώσης, προκειμένου να ληφθεί έκπτωση τριάντα τοις εκατό (30%) επί του προστίμου ανέγερσης. Η ενέργεια αυτή συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερόμενου.

2. Ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός δύναται να καταχωρίσει στο πληροφοριακό σύστημα την απόφαση του ιδιοκτήτη να προβεί αυτοβούλως στην κατεδάφιση – αποκατάσταση της αυθαίρετης κατασκευής εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από τη σύνταξη της έκθεσης αυτοψίας, συνοδευόμενη από υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερόμενου. Το Τοπικό Παρατηρητήριο ενημερώνεται ηλεκτρονικά και, μετά την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας, δίνει εντολή ορισμού ενός Ελεγκτή Δόμησης για τη διαπίστωση της κατεδάφισηςαποκατάστασης της αυθαιρεσίας. Ο ορισμός πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, μέσω διασύνδεσης με το Σύστημα Ελεγκτών Δόμησης, κατόπιν κλήρωσης σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 3 της παρούσης. Εάν το πόρισμα είναι θετικό, το Τοπικό Παρατηρητήριο επιβάλλει πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ. Σε περίπτωση αρνητικού πορίσματος η αποζημίωση του Ελεγκτή Δόμησης βαρύνει τον κύριο του ακινήτου. Η αποζημίωση του Ελεγκτή Δόμησης καθορίζεται ίση με την αποζημίωση που προβλέπεται για τον τελικό έλεγχο της περίπτωσης δδ της κατηγορίας Α της παρ. 3 του άρθρου 44 του ν. 4495/2017.B2Green

3. Σε περίπτωση πολεοδομικών παραβάσεων της παραγράφου 3 του άρθρου 81 του ν. 4495/2017, ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός δύναται, εντός προθεσμίας τεσσάρων (4) μηνών από τη διαπίστωση της αυθαιρεσίας, να καταχωρίσει στο πληροφοριακό σύστημα τη συμμόρφωση του υπόχρεου με τις πολεοδομικές διατάξεις και την αποκατάσταση της πολεοδομικής παράβασης με την απομάκρυνση της χρήσης ή την κατεδάφιση της αυθαίρετης κατασκευής ή την έκδοση της προβλεπόμενης οικοδομικής άδειας, όπου επιτρέπεται. Στη περίπτωση αυτή δεν επιβάλλεται πρόστιμο διατήρησης και το πρόστιμο ανέγερσης περιορίζεται στο ελάχιστο ποσό των διακοσίων (200) ευρώ. Το Τοπικό Παρατηρητήριο ενημερώνεται ηλεκτρονικά και μετά την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας δίνει εντολή ορισμού ενός Ελεγκτή Δόμησης για τη διαπίστωση της κατεδάφισης – αποκατάστασης της αυθαιρεσίας. Ο ορισμός πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, μέσω διασύνδεσης με το Σύστημα Ελεγκτών Δόμησης, κατόπιν κλήρωσης σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 3. Σε περίπτωση αρνητικού πορίσματος η αποζημίωση του Ελεγκτή Δόμησης βαρύνει τον κύριο του ακινήτου. Η αποζημίωση του Ελεγκτή Δόμησης καθορίζεται ίση με την αποζημίωση που προβλέπεται για τον τελικό έλεγχο της περίπτωσης δδ της κατηγορίας Α της παρ. 3 του άρθρου 44 του ν. 4495/2017.

4. Σε περίπτωση αναθεώρησης άδειας δόμησης που βρίσκεται σε ισχύ, είτε τηρείται το περίγραμμα της οικοδομής, ο συντελεστής δόμησης και ο συντελεστής όγκου, είτε υπάρχει μεταβολή των ανωτέρω αλλά έχει προηγηθεί η γνωστοποίηση εκτέλεσης πρόσθετων εργασιών της παραγράφου δ’ του άρθρου 28, ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα και δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

Άρθρο 7 
Κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών και αυθαίρετων αλλαγών χρήσεων

1. Σε περίπτωση άμεσης κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών που εντοπίζονται κατά την ώρα που κατασκευάζονται, το Τοπικό Παρατηρητήριο συντάσσει πρωτόκολλο κατεδάφισης εντός τριών (3) ημερών από τον εντοπισμό, το οποίο καταχωρίζεται στο ηλεκτρονικό σύστημα. Το Περιφερειακό Παρατηρητήριο ενημερώνεται ηλεκτρονικά και το πρωτόκολλο κοινοποιείται στο φερόμενο ιδιοκτήτη.

2. Παρέχεται η δυνατότητα εξουσιοδοτημένος μηχανικός να επισυνάψει στο ηλεκτρονικό σύστημα, εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών, στοιχεία νομιμότητας της κατασκευής, ή, εντός διμήνου, άδεια νομιμοποίησης της αυθαίρετης κατασκευής. Σε περίπτωση που παρέλθουν άπρακτες οι ανωτέρω προθεσμίες, επισυνάπτεται στο σύστημα πρακτικό κατεδάφισης που συντάσσει ο διευθυντής του αρμόδιου Περιφερειακού Παρατηρητηρίου και το αυθαίρετο κατεδαφίζεται.

3. Σε περίπτωση κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών που ενεργείται μετά την οριστική απόφαση της Επιτροπής Εξέτασης Προσφυγών Αυθαιρέτων του άρθρου 17 επί της ενδικοφανούς προσφυγής ή της άπρακτης παρόδου άσκησής της, επισυνάπτεται στο σύστημα απόφαση του διευθυντή του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου και το αυθαίρετο κατεδαφίζεται.

4. Από τον επικεφαλής του συνεργείου που εκτελεί την κατεδάφιση συντάσσεται πρακτικό κατεδάφισης για τον τρόπο και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, τα υλικά κατεδάφισης, καθώς και τη φύλαξη ή φθορά των παραρτημάτων και κινητών πραγμάτων του αυθαιρέτου. Το πρακτικό, στο οποίο αναφέρονται και οι διαστάσεις του κτίσματος που κατεδαφίστηκε, επισυνάπτεται στο ηλεκτρονικό σύστημα από το Περιφερειακό Παρατηρητήριο

5. Η δαπάνη κατεδάφισης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου που βαρύνει τον κύριο του κτίσματος, το οποίο κρίνεται κατεδαφιστέο, καταλογίζεται με απόφαση του Διευθυντή του αρμόδιου Περιφερειακού Παρατηρητηρίου και καταχωρίζεται στο ηλεκτρονικό σύστημα. Το ποσό της ανωτέρω δαπάνης βεβαιώνεται αυτόματα στην αρμόδια οικονομική Υπηρεσία και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων.

Άρθρο 8
Τρόπος καταβολής και απόδοσης προστίμων

1. Με απόφαση του Προϊσταμένου του Τοπικού Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος βεβαιώνονται τα πρόστιμα, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής ή από την απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής. Ο υπολογισμός των προστίμων και η αποστολή στην αρμόδια οικονομική υπηρεσία γίνεται ηλεκτρονικά.

2. Τα πρόστιμα ανέγερσης των αυθαιρέτων καταβάλλονται σε τριάντα (30) ισόποσες μηνιαίες δόσεις και τα πρόστιμα διατήρησης σε δώδεκα (12) μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέσα στον επόμενο μήνα από τη βεβαίωση του προστίμου στην αρμόδια οικονομική υπηρεσία. Αν το συνολικό οφειλόμενο πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης εξοφληθεί ολόκληρο εντός του πρώτου μηνός από τη βεβαίωση του προστίμου, παρέχεται έκπτωση σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) του ποσού αυτού. Οι μηνιαίες δόσεις και η εφάπαξ εντολή καταβολής των προστίμων εκδίδονται από το ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο ενημερώνεται αυτόματα για την εξόφλησή τους. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνεται έλεγχος μέσω συστήματος για τυχόν ανεξόφλητες δόσεις και ενημερώνονται αυτόματα τόσο οι αρμόδιες Αρχές όσο και ο κύριος του ακινήτου. Ληξιπρόθεσμες οφειλές πέραν του έτους θα διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ.

3. Δημιουργείται από τον πάροχο των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών ειδικός έντοκος τραπεζικός λογαριασμός ο οποίος θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την ενδιάμεση διαχείριση των εσόδων από την είσπραξη προστίμων και την καταβολή των δαπανών

4. Δημιουργείται πενταμελής διαχειριστική επιτροπή αποτελούμενη από δύο (2) εκπροσώπους του «Πράσινου Ταμείου», έναν (1) εκπρόσωπο του ΥΠΕΝ και δύο (2) εκπροσώπους του παρόχου του Πληροφοριακού Συστήματος με τους αναπληρωτές τους. Έργο επιτροπής θα είναι ο έλεγχος και διασφάλιση της διαδικασίας είσπραξης των προστίμων, ο έλεγχος της διαδικασίας καταβολής των αποζημιώσεων των ελεγκτών και του ποσοστού ανταπόδοσης του Παρόχου του Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών και ο έλεγχος της διαδικασίας απόδοσης των προστίμων στους δικαιούχους μετά την αφαίρεση των δαπανών

5. Ο πάροχος των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών φροντίζει για την καταβολή της αποζημίωσης των ελεγκτών δόμησης εντός 30 ημερών το αργότερο από την κατάθεση και αποδοχή του πορίσματος από την Τοπικού Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος.

6. Ο πάροχος των ηλεκτρονικών υπηρεσιών φροντίζει για την είσπραξη των βεβαιούμενων προστίμων παρέχοντας στους υπόχρεους την δυνατότητα καταβολής τους μέσω Τραπεζικών Συναλλαγών (μετρητά και ηλεκτρονική τραπεζική) με την έκδοση κατάλληλα κωδικοποιημένων εντολών πληρωμής. Επίσης φροντίζει για την επικαιροποίηση των οφειλών σύμφωνα με τις μεταβολές που προκύπτουν από ενέργειες του κατόχου της αυθαίρετης κατασκευής, αποφάσεις επιτροπών ή δικαστηρίων μετά την ενημέρωση από τις υπηρεσίες του Τοπικού Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος. Επίσης φροντίζει για την αποστολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην ΑΑΔΕ, μετά από ενημέρωση των υπόχρεων, και την παρακολούθηση της είσπραξης των συναλλαγών αυτών.

7. Η απόδοση των επιβαλλόμενων προστίμων στους δικαιούχους φορείς γίνεται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος από τον Πάροχο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε ειδικό λογαριασμό του κάθε φορέα που τηρείται αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό. Συγκεκριμένα, ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) αποδίδεται στην Περιφέρεια όπου ανήκουν τα αυθαίρετα, ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) αποδίδεται στον οικείο Δήμο και ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) αποδίδεται στο «Πράσινο Ταμείο». Από τα συνολικά προς κατανομή έσοδα αφαιρούνται οι δαπάνες της αποζημίωσης των ελεγκτών δόμησης, το ποσοστό ανταπόδοσης του Παρόχου του Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών, οι επιστροφές παραβόλων όπου αυτές προκύπτουν, δαπάνες τραπεζικών συναλλαγών και τυχόν κρατήσεις είσπραξης της ΑΑΔΕ για τα ποσά που τελικά εισπράττονται μέσω αυτής

Άρθρο 9 
Πάροχος ηλεκτρονικών υπηρεσιών και ανάπτυξης πληροφοριακού συστήματος

1. Πάροχος ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς το ΥΠΕΝ, τους Μηχανικούς και τους πολίτες, ανάπτυξης πληροφοριακού συστήματος και διαχειριστής του συστήματος για τον εντοπισμό αυθαίρετων κατασκευών του άρθρου 91 του ν. 4495/2017 ορίζεται μεταβατικά το ΝΠΔΔ Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.). Μετά την ολοκλήρωση και τη θέση σε λειτουργία των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος και Εφαρμογής Σχεδιασμού – Παρατηρητηρίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η τελευταία θα καταστεί πάροχος ηλεκτρονικών υπηρεσιών.B2Green

2. Οι γενικές υποχρεώσεις του Παρόχου είναι οι ακόλουθες:

α) Υποστηρίζει τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος με υψηλή διαθεσιμότητα παρέχοντας διαδικτυακή πρόσβαση, υποστήριξη των συστημάτων, προσαρμογές αποδοτικότητας και προβαίνει σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης και αποδοτικής λειτουργίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα.

β) Συντηρεί τον εξοπλισμό και το λογισμικό του συστήματος έτσι ώστε αυτά να μπορούν να διαθέτουν τις τελευταίες εκδόσεις εφόσον απαιτηθεί, ώστε να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη απόδοση και ασφάλεια.

γ) Προσαρμόζει τις λειτουργίες του πληροφοριακού συστήματος ώστε να ενσωματώνονται αλλαγές νομοθεσίας που αφορά τους ελέγχους του άρθρου 91 του ν. 4495/2017 και να προβαίνει σε αναβαθμίσεις και προσθήκες λειτουργικότητας σε συνεννόηση και σύμφωνα με οδηγίες του ΥΠΕΝ.

δ) Προβαίνει κατόπιν ενημέρωσης του ΥΠΕΝ σε διορθώσεις του λογισμικού όταν απαιτείται.

ε) Αναλαμβάνει την υποστήριξη των Μηχανικών, των Περιφερειακών και Τοπικών Παρατηρητηρίων στη λειτουργία και χρήση του συστήματος.

3. Το Σύστημα εντοπισμού αυθαιρέτων διασυνδέεται με τις υπόλοιπες σχετικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες όπως το σύστημα έκδοσης ηλεκτρονικών αδειών «e-Άδειες», το σύστημα Ελεγκτών Δόμησης, το σύστημα Διαχείρισης αυθαιρέτων, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία και αρχεία αλλά και να παρέχεται μία ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης του ακινήτου.

4. Για την άσκηση των ανωτέρω υποχρεώσεων ο πάροχος του πληροφοριακού συστήματος δικαιούται ποσοστό πέντε τις εκατό (5%) επί του προστίμου αυθαίρετης κατασκευής ή αλλαγής χρήσης, το οποίο παρακρατείται υπέρ του παρόχου τη χρονική στιγμή είσπραξης του προστίμου, πριν την απόδοσή του αναλογικά στους δικαιούχους φορείς. Σε κάθε περίπτωση το ποσοστό αυτό δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των χιλίων (1.000) ευρώ ανά καταγγελία.

Άρθρο 10 
Έναρξη λειτουργίας

Η έναρξη λειτουργίας πραγματοποιείται με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία πρέπει να εκδοθεί εντός έξι (6) μηνών από την δημοσίευση της παρούσας.

Άρθρο 11
Μεταβατικές διατάξεις

Μέχρι την έναρξη λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος, των Περιφερειακών Διευθύνσεων και των Τοπικών Τμημάτων εξακολουθούν να υφίστανται οι υπάρχουσες διοικητικές δομές με τις αρμοδιότητές τους σε σχέση με την εφαρμογή των προβλέψεων του παρόντος.

Άρθρο 12
Έναρξη ισχύος

1. Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

B2Green.gr_afthaireta_entopismos-4495.jp

Μπορείτε να κατεβάσετε το ΦΕΚ από τη σελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου, εδώ

Check Also

Ν.4935/2022 (ΦΕΚ 103 Α’/26.05.2022) με τίτλο: «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών και άλλες διατάξεις»

Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών και άλλες διατάξεις. https://drive.google.com/file/d/1oycN9EaXs6AMtbS_LvPfQagmGJJVwpIT/view