Αρχική / Νομοθεσία / ‘Εκπτωση προστίμων του Ν.4495/2017 φέρνει το αναπτυξιακό ν/σ

‘Εκπτωση προστίμων του Ν.4495/2017 φέρνει το αναπτυξιακό ν/σ

 Αυξάνεται το ποσοστό έκπτωσης στο 30% για την εφάπαξ καταβολή του προστίμου. Στο 20% η έκπτωση για προκαταβολή του 30% του προστίμου. Διπλασιάζεται ο συντελεστής δόμησης για τις στρατηγικές επενδύσεις. 

Επιπλέον έκπτωση από ό,τι έως σήμερα προβλέπεται, παρέχει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στους ιδιοκτήτες αυθαίρετων κατασκευών οι οποίοι θα επιλέξουν να καταβάλουν εφάπαξ το πρόστιμο που τους έχει ή θα τους επιβληθεί, με βάση τις διατάξεις του Ν. 4495/2017. Με την ίδια ρύθμιση, αυξάνεται ανάλογα και η έκπτωση που παρέχεται και σε όσους προκαταβάλουν το 30% του προστίμου, εντός των προθεσμιών που ορίζονται.

Συγκεκριμένα, με μια κίνηση που στόχο έχει την αύξηση της εισπραξιμότητας των προστίμων, τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προχωρούν στη βελτίωση του ποσοστού έκπτωσης, στην περίπτωση προεξόφλησης του συνόλου ή μέρους του προστίμου.

Ειδικότερα, όπως ορίζει το άρθρο 13 του πολυνομοσχεδίου, η παράγραφος 4 του άρθρου 101 του Ν. 4495/2017 αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής, όπως αυτή αναφέρεται στην παράγραφο 1, παρέχεται έκπτωση 30% επί του συνολικού ποσού του προστίμου».

Σημειώνεται ότι η έκπτωση που ισχύει σήμερα σε αυτή την περίπτωση είναι της τάξεως του 20%.

2. Η παράγραφος 5 του άρθρου 101 του Ν. 4495/2017 αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Σε περίπτωση καταβολής 30% του συνολικού ποσού του προστίμου, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής, όπως αυτή αναφέρεται στην παράγραφο 1, παρέχεται έκπτωση 20% επί του συνολικού ποσού του προστίμου».

Με το ισχύον καθεστώς η έκπτωση ανέρχεται στο 10%.

Τι ισχύει σήμερα

Σήμερα, ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων για την καταβολή προστίμων που έχουν επιβληθεί για αυθαίρετα, όπως επίσης οι προσαυξήσεις και οι εκπτώσεις, ορίζονται στο άρθρο 101 του Ν. 4495/2017, το οποίο έχει ως εξής:

«Άρθρο 101 Καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου – Προθεσμίες

1. Για την εφαρμογή του παρόντος ως ημερομηνία υπαγωγής νοείται η ημερομηνία καταβολής του σχετικού παραβόλου, όπως αυτή παρουσιάζεται διά της ηλεκτρονικής διαδικασίας στο πληροφοριακό σύστημα.

2. Το πρόστιμο καταβάλλεται σε εκατό μηνιαίες δόσεις.

3. Αν δεν καταβληθεί εμπροθέσμως το ποσό της μηνιαίας δόσης, το ανεξόφλητο ποσό της δόσης προσαυξάνεται κατά ένα τοις εκατό (1%) για κάθε μήνα καθυστέρησης.

4. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής, όπως αυτή αναφέρεται στην παράγραφο 1, παρέχεται έκπτωση είκοσι τοις εκατό (20%) επί του συνολικού ποσού του προστίμου.

5. Σε περίπτωση καταβολής ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%) του συνολικού ποσού του προστίμου, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής, όπως αυτή αναφέρεται στην παράγραφο 1, παρέχεται έκπτωση δέκα τοις εκατό (10%) επί του συνολικού ποσού του προστίμου».

Αύξηση συντελεστή δόμησης

Παράλληλα με τις εκπτώσεις στα πρόστιμα, το πολυνομοσχέδιο φέρνει και διπλασιασμό του συντελεστή δόμησης για τις στρατηγικές επενδύσεις καθώς και τις μονάδες που εγκαθίστανται σε Επιχειρηματικά Πάρκα. Συγκεκριμένα, ο συντελεστής δόμησης, όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου, ορίζεται στο 0,6 αντί του 0,3 που ισχύει σήμερα (σ.σ. περίπτωση β΄ της παρ. 1 του Κεφαλαίου Γ΄ του άρθρου 11 του ν. 3986/2011).

Σταμάτης Ζησίμου
s.zisimou@euro2day.gr

Check Also

Ν.4935/2022 (ΦΕΚ 103 Α’/26.05.2022) με τίτλο: «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών και άλλες διατάξεις»

Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών και άλλες διατάξεις. https://drive.google.com/file/d/1oycN9EaXs6AMtbS_LvPfQagmGJJVwpIT/view