Αρχική / Νομοθεσία / Θερμοκήπια: Ο τύπος και οι τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή τους

Θερμοκήπια: Ο τύπος και οι τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή τους

Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται οι τύποι για την καλλιέργεια των ειδών και των θαλάμων καλλιέργειας μανιταριών και φαρμακευτικής κάνναβης θερμοκηπιακού τύπου, οι τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής τους, οι δικαιούχοι, τα δικαιολογητικά, η διαδικασία και οι αρμόδιες αρχές έγκρισης και ελέγχου αυτών.

Τα είδη των καλλιεργειών που μπορεί να εγκατασταθούν στο θερμοκήπιο είναι:

α) άνθη,

β) καλλωπιστικά και κηπευτικά προϊόντα,

γ) αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά (εκτός της καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης),

δ) τροπικά φυτά,

ε) σπορόφυτα,

στ) δενδρώδη και άλλες καλλιέργειες,

ζ) φαρμακευτική κάνναβη.

Δεν απαιτείται η χορήγηση έγκρισης τύπου θερμοκηπίου για κατασκευές με διάρκεια ζωής μικρότερη των πέντε (5) ετών, όπως είναι τα χαμηλά σκέπαστρα μέχρι ύψους 0.80 μέτρα με μαλακό πλαστικό τo οποίο αντικαθίσταται ανά έτος.

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΕΚΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΜΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

Για την εφαρμογή του κεφαλαίου Α της παρούσας απόφασης ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

α) Θερμοκήπιο είναι μία κατασκευή με υλικό διαπερατό στο φυσικό φως, όπου δημιουργούνται ελεγχόμενες συνθήκες περιβάλλοντος, μέσω κατάλληλα εγκατεστημένου εξοπλισμού, για τη δημιουργία ιδανικών συνθηκών ανάπτυξης των καλλιεργούμενων φυτών.

β) Θάλαμος καλλιέργειας μανιταριών θερμοκηπιακού τύπου, στο εξής θάλαμος, είναι μία στεγανή και μονωμένη κατασκευή, η οποία προορίζεται για την καλλιέργεια μανιταριών και διαφέρει από το θερμοκήπιο ως προς το υλικό κάλυψης, το οποίο πρέπει να εξασφαλίζει μόνωση και μη περατότητα στο φως.

γ) Τύπος θερμοκηπίου ή θαλάμου είναι η ονομασία που ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένα τεχνικά και λειτουργικά στοιχεία της κατασκευής.

δ) Βασική κατασκευαστική μονάδα ενός θερμοκηπίου ή ενός θαλάμου, στο εξής ΒΚΜ, είναι το μικρότερο πλήρες τμήμα της κατασκευής, το οποίο επαναλαμβανόμενο κατά μήκος και κατά πλάτος σχηματίζει το σύνολο, το οποίο εφεξής ονομάζεται μονάδα. Η μονάδα ενός θερμοκηπίου ή θαλάμου μπορεί να περιλαμβάνει μία ή περισσότερες ΒΚΜ.

 

Check Also

Ν.4935/2022 (ΦΕΚ 103 Α’/26.05.2022) με τίτλο: «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών και άλλες διατάξεις»

Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών και άλλες διατάξεις. https://drive.google.com/file/d/1oycN9EaXs6AMtbS_LvPfQagmGJJVwpIT/view