Αρχική / Νομοθεσία / Παράθυρο τακτοποίησης των αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, δηλαδή των κτισμάτων με μεγάλες αυθαιρεσίες για τα οποία είχε κλείσει οριστικά η πόρτα

Παράθυρο τακτοποίησης των αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, δηλαδή των κτισμάτων με μεγάλες αυθαιρεσίες για τα οποία είχε κλείσει οριστικά η πόρτα

Η αρχή θα γίνει με όσα αυθαίρετα της κατηγορίας αυτής είχαν υπαχθεί προς τακτοποίηση στον νόμο 4014 του 2011, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός. Για τα συγκεκριμένα αυθαίρετα η απόφαση φαίνεται να είναι ειλημμένη και αφορά τη μεταφορά τους σε μεταγενέστερους νόμους.

Παράθυρο τακτοποίησης των αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, δηλαδή των κτισμάτων με μεγάλες αυθαιρεσίες για τα οποία είχε κλείσει οριστικά η πόρτα νομιμοποίησης από το τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου, ανοίγει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία επανεξετάζει ήδη το ζήτημα.

Η αρχή θα γίνει με όσα αυθαίρετα της κατηγορίας αυτής είχαν υπαχθεί προς τακτοποίηση στον νόμο 4014 του 2011, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός. Για τα συγκεκριμένα αυθαίρετα η απόφαση φαίνεται να είναι ειλημμένη και αφορά τη δυνατότητα μεταφοράς τους σε μεταγενέστερους νόμους.

Ωστόσο δεδομένου ότι παρά τη λήξη της προθεσμίας τακτοποίησης των κτισμάτων με μεγάλες αυθαιρεσίες, έχει ψηφιστεί σειρά παρεκκλίσεων, για τις οποίες η διαδικασία συνεχίζεται, το υπουργείο επανεξετάζει συνολικά το ζήτημα. «Είναι πράγματι ένα θέμα που μας απασχολεί. Σίγουρα έχουν δημιουργηθεί προβλήματα ή και παρενέργειες. Για παράδειγμα δηλώσεις που έχουν υποβληθεί στον ν. 4014, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός και μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί δεν είναι δυνατόν να μην έχουν δικαίωμα να μεταφερθούν σε νόμους επόμενους για να διασφαλιστει η συνταγματικότητα αλλά και η ρύθμιση. Αρα είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει δυνατότητα όσες δηλώσεις έχουν γίνει στον ν. 4014 να μπορούν έστω και αν ανήκουν στην κατηγορία 5 να μεταφερθούν για παράδειγμα στον νόμο 4495 για να ολοκληρωθούν και να είναι ασφαλής η διαδικασία» υπογραμμίζουν πηγές του υπουργείου.

Αναφερόμενες στις παρεκκλίσεις που ήδη υπάρχουν και δίνουν το δικαίωμα κατ΄εξαίρεση τακτοποίησης μέσω του νόμου 4495 σε μια σειρά κατηγοριών μεγάλων αυθαιρέτων, οι οποίες αφορούν ακίνητα σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, ακίνητα από κληρονομιά, ακίνητα ΕΤΑΔ, ακίνητα leasing και ακίνητα πλειστηριασμών, οι ίδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας νομοθετικής παρέμβασης που θα παρέχει ισότιμη λύση.

«Επειδή υπάρχουν κάποιες παρεκκλίσεις που έχουν ψηφιστεί και δίνουν δυνατότητα ρύθμισης αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, το θέμα μας απασχολεί ιδιαίτερα. Πρέπει να βρούμε διέξοδο και για άλλες περιπτώσεις» λένε χαρακτηριστικά αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων ρυθμίσεων. Σε κάθε περίπτωση αυτό που ξεκαθαρίζεται σε όλους τους τόνους είναι ότι οι ρυθμίσεις θα αφορούν αυθαίρετα προ του 2011 καθώς δεν υφίσταται ζήτημα παραβίασης της κόκκινης γραμμής της 28ης Ιουλίου 2011.

Υπενθυμίζεται ότι στην κατηγορία 5 εντάσσονται αυθαίρετα με υπερβάσεις άνω του 40% και όσα στερούνται πλήρως οικοδομικής άδειας. Με τους νόμους τακτοποίησης έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση και τα πρόστιμα για περίοδο 30 ετών, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί λύση για την οριστική τακτοποίησή τους μετά την πάροδο της 30ετίας.

Check Also

Ν.4935/2022 (ΦΕΚ 103 Α’/26.05.2022) με τίτλο: «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών και άλλες διατάξεις»

Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών και άλλες διατάξεις. https://drive.google.com/file/d/1oycN9EaXs6AMtbS_LvPfQagmGJJVwpIT/view