Αρχική / Περιβάλλον / Άρχισαν οι δειγματοληψίες για τη δυσοσμία στο Κορδελιό

Άρχισαν οι δειγματοληψίες για τη δυσοσμία στο Κορδελιό

Ξεκινούν σήμερα οι δειγματοληψίες για τις μετρήσεις των δύσοσμων χημικών ενώσεων (μερκαπτανών) στη Δυτική Θεσσαλονίκη, βάσει της προγραμματικής σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη αντλία δειγματοληψιών για τον προσδιορισμό των μερκαπτανών εγκαταστάθηκε επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου, στο 2ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Κορδελιού. Οι άλλες δύο θέσεις που θα συλλέγουν δείγματα αφορούν το παλαιό δημαρχείο Κορδελιού και στο 3ο Γυμνάσιο Κορδελιού.

%CE%B4%CF%85%CF%832-600-x-338.jpg

Σύμφωνα με την Κωνσταντινή Σαμαρά, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, η διαδικασία θα γίνεται δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Η συλλογή και ανάλυση των δύσοσμων χημικών ουσιών θα διαρκέσουν δώδεκα μήνες. «Πρέπει να έχουμε έναν αριθμό μετρήσεων για να εξάγουμε τα πρώτα μας ασφαλή», εξήγησε, μιλώντας στη Greenagenda.gr, η κα. Σαμαρά.

Πάντως, όπως σημείωσε η ίδια, είναι η πρώτη φορά που διερευνάται επιστημονικά και με μεγάλο αριθμό μετρήσεων (περισσότερα από 400 δείγματα) το σοβαρό πρόβλημα, που ταλαιπωρεί τα δυτικά της πόλης εδώ και περίπου δύο χρόνια.

%CE%B4%CF%85%CF%833-600-x-338.jpg

Τα δείγματα που θα συλλέγονται θα διερευνώνται και θα αναλύονται από το σύγχρονο σύστημα Αέριας Χρωματογραφίας-Φασματοσκοπίας Μάζας σε σύζευξη με μονάδα θερμικής εκρόφησης (TD-GC/MS), που δώρισε πρόσφατα ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης στο Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ.

Οι μερκαπτάνες, όπως και άλλες πτητικές οργανικές θειούχες ενώσεις, χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα έντονη και διαπεραστική αποκρουστική οσμή, που γίνεται αισθητή ήδη από πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις. Στην ατμόσφαιρα εκλύονται τόσο από φυσικές πηγές (αναερόβια αναγωγή θειικών σε επιφανειακά νερά και εδάφη), όσο και από ανθρωπογενείς πηγές (εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων/ιλύος, διυλιστήρια πετρελαίου και βιομηχανίες πετροχημικών, βιομηχανίες χαρτοπολτού, μονάδες διανομής υγραερίου και φυσικού αερίου κ.ά.).

%CE%B4%CF%85%CF%834-600-x-338.jpg

Σε δηλώσεις της, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα εντοπιστεί η πηγή της έντονης δυσοσμίας μετά την τοποθέτηση των οργάνων δειγματοληψίας. «Θα γίνονται και έκτακτες μετρήσεις και ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να έχουμε από το ΑΠΘ τα αποτελέσματα ώστε να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Δυτική Θεσσαλονίκη».

Από την πλευρά του, ο Κώστας Γιουτίκας, αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, επισήμανε ότι «πλέον, θα είμαστε σε θέση να μάθουμε από πού προέρχεται η έντονη δυσοσμία και κατά πόσο οι χημικές ουσίες είναι βλαβερές για τη δημόσια υγεία». «Εφόσον έχουμε απτά αποτελέσματα από τις αναλύσεις τους και εντοπιστεί η πηγή της δυσοσμίας, θα επιβληθούν αυστηρές ποινικές κυρώσεις», διαβεβαίωσε ο κ. Γιουτίκας.

Για τον σταθμό μέτρησης της Περιφέρειας που βρίσκεται στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, όπου τοποθετήθηκε η πρώτη από τρεις ψηφιακές αντλίες δειγματοληψίας, ο κ. Γιουτίκας επανέλαβε ότι με το ποσό των 131.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο θα γίνει αναβάθμιση του κλωβού, καθώς θα τοποθετηθούν επιπλέον δυο όργανα που θα μετρούν τις θειούχες ενώσεις.

%CE%B4%CF%85%CF%835-600-x-338.jpg

Για τους δειγματολήπτες ανέφερε ότι μέσω sms θα γίνεται άμεσα ενημέρωση από τις συσκευές δειγματοληψίας για την εκδήλωση ατμοσφαιρικού επεισοδίου.

Ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου Πέτρος Σούλας τόνισε ότι «προσπαθούμε να δώσουμε λύση σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα και με την εγκατάσταση σήμερα των συσκευών δειγματοληψίας θα μάθουμε την πηγή της έντονης δυσοσμίας».

Ερωτηθείς για την κατάσταση με τη δυσοσμία σήμερα στην περιοχή, ο κ. Σούλας απάντησε ότι «τα ατμοσφαιρικά επεισόδια βρίσκονται σε ύφεση το τελευταίο διάστημα».

Check Also

Τέλος ανακύκλωσης: Επιβολή από 1η Ιουνίου στις πλαστικές συσκευασίες

Μία ακόμα επιβάρυνση στα προϊόντα η συσκευασία των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) έρχεται για τους …