Αρχική / Περιβάλλον / Ανυπολόγιστη καταστροφή εάν η μέση θερμοκρασία της Γης ξεπεράσει τους 17 °C

Ανυπολόγιστη καταστροφή εάν η μέση θερμοκρασία της Γης ξεπεράσει τους 17 °C

Η ένταση και η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων αυξάνεται, αναμφισβήτητα, σε όλον τον πλανήτη. Στην περιοχή της Μεσογείου, σύμφωνα με έρευνες ειδικών στο Κλίμα, αναμένεται περαιτέρω αύξηση των πυρκαγιών, της ξηρασίας και της ερημοποίησης, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη ασφαλή συμπεράσματα για το τι θα συμβεί με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, γεγονός που θα προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά στη Μεσόγειο.

«Από τη στιγμή που συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχει θέμα κλιματικής αλλαγής, η επιστημονική κοινότητα διεξάγει μεγάλη έρευνα, συλλέγει συνεχώς στοιχεία που προσθέτουν νέα χαρακτηριστικά. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια που αφορά τη διασύνδεση της αύξησης της θερμοκρασίας με την ένταση και τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων», υπογράμμισε στη Greenagenda.gr, ο Αναστάσιος Ξεπαπαδέας, καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών και μέλος της Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

Για παράδειγμα, η πρόσφατη καταστροφική νεροποντή, παρότι κράτησε μόλις 1 ώρα, στη Θεσσαλονίκη προκάλεσε μεγάλη οικονομική ζημία. Η υδροδότηση της πόλης διεκόπη για πολλές ώρες, ενώ πλημμύρισαν και υπόγειοι σταθμοί ηλεκτροδότησης. Οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα και τις υποδομές ήταν σημαντικές.

«Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους μετριασμού των αερίων του θερμοκηπίου για να περιοριστεί η οικονομική καταστροφή. Προβλέπουμε ότι εάν αυξηθεί η θερμοκρασία κατά 4 με 5 βαθμούς Κελσίου θα συμβούν πολύ μεγάλα και καταστρεπτικά φαινόμενα: στη Γροιλανδία, για παράδειγμα, το έδαφος είναι σκεπασμένο από έναν τεράστιο παγετώνα. Η αύξηση της θερμοκρασίας θα αποσταθεροποιήσει τον παγετώνα και θα αρχίσει να κατρακυλά προς τη θάλασσα και η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί περίπου 2 με 4 μέτρα και θα καλύψει τα πάντα. Η ζημία σε αυτήν την περίπτωση θα είναι ανυπολόγιστη», είπε ο κ. Ξεπαπαδέας.

Το καλό σενάριο είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, η θερμοκρασία να μην περάσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ, η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη είναι 14,8 βαθμοί Κελσίου.

«Εάν καταφέρουμε και δεν αυξηθεί πάνω από τους 16,6 βαθμούς, τότε τα φαινόμενα θα είναι λιγότερα και οι ζημιές περιορισμένες. Εάν, όμως, φτάσουμε σε θερμοκρασίες πάνω από 2 και 3 βαθμούς Κελσίου από αυτό το όριο, τότε θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά», κατέληξε.

του Νίκου Αβουκάτου

Check Also

Τέλος ανακύκλωσης: Επιβολή από 1η Ιουνίου στις πλαστικές συσκευασίες

Μία ακόμα επιβάρυνση στα προϊόντα η συσκευασία των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) έρχεται για τους …