Αρχική / Περιβάλλον / Αυστραλία: Επιτροπή της UNESCO ζητά να ενταχθεί το φράγμα στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε κίνδυνο

Αυστραλία: Επιτροπή της UNESCO ζητά να ενταχθεί το φράγμα στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε κίνδυνο

Το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα θα πρέπει να ενταχθεί στη λίστα των χώρων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που βρίσκονται σε κίνδυνο, πρότεινε την Τρίτη επιτροπή της UNESCO, με την Αυστραλία να αντιδρά κάνοντας λόγο για πολιτικά υποκινούμενη απόφαση.

Στην τελευταία γνωμοδότησή της, η επιτροπή του Οργανισμού Εκπαίδευσης, Επιστήμης και Πολιτισμού (UNESCO) κάλεσε την Αυστραλία να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, στην οποία αποδίδεται η σημερινή κατάσταση του μεγαλύτερου κοραλλιογενούς υφάλου του κόσμου.

Περίπου το μισό του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Φράγματος έχει καταστραφεί από το 2015 ως σήμερα λόγω αύξησης της θερμοκρασίας του νερού, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν τα κοράλλια τους φωτοσυνθετικούς οργανισμούς με τους οποίους κανονικά συμβιώνουν. Το φαινόμενο ονομάζεται λεύκανση ή αποχρωματισμός των κοραλλιών και οδηγεί στον θάνατό τους αν δεν αντιστραφεί άμεσα.

Η επιτροπή της UNESCO έκρινε πως «δεν υπάρχει πιθανή αμφιβολία» ότι το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα, ένα σύμπλεγμα υφάλων με μήκος 2.500 χιλιόμετρα και έκταση 350.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αντιμετωπίζει «όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο».

Η επιτροπή προτείνει να ενταχθεί το φράγμα στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς Σε  Κίνδυνο, όταν το θέμα εξεταστεί τον Ιούλιο από την αρμόδια επιτροπή της UNESCO, στην οποία συμμετέχουν 21 χώρες.

17846225.jpg

Αποχρωματισμένα κοράλια έξω από το Κουίνσλαντ το 2017 (EPA-ΑΠΕ)

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να μειώσει τα έσοδα που αντλεί η Αυστραλία από τους εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται το σύμπλεγμα κάθε χρόνο –η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τα νεκρά κοράλλια αναπόφευκτα θα περιόριζαν τη γοητεία του κοραλλιογενούς φράγματος.

Η υποβάθμιση της κατάταξης του φράγματος θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει εσωτερικό πολιτικό ζήτημα, καθώς θα έδινε την εντύπωση ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση –γνωστή για την επιμονή της στη χρήση λιθάνθρακα- αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Αντιδρώντας στη σύσταση της UNESCO, η υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλίας Σούζαν Λέι έφτασε στο σημείο να υπονοήσει ότι η απόφαση είχε πολιτικά κίνητρα.

«Η απόφαση είναι λανθασμένη. Είναι σαφές ότι πολιτικοί παράγοντες βρίσκονται πίσω της» είπε η υπουργός, προσθέτοντας ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει διαμαρτυρηθεί για το θέμα στον γενικό διευθυντή της UNESCO Όντρεϊ Αζουλάι.

Η Λέι αρνήθηκε να διευκρινίσει σε ποιον αναφερόταν, όμως αξιωματούχος της κυβέρνησης επιβεβαίωσε στο Reuters ότι οι υποψίες στρέφονται στην Κίνα.

Οι σχέσεις του Πεκίνου με την κυβέρνηση της Καμπέρας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια και έπεσαν στο ναδίρ αφότου ο πρωθυπουργος Σκοτ Μόρισον ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα για την προέλευση του πανδημικού κοροναϊού.

Ωστόσο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που πίεσαν για τη σύσταση της UNESCO θεωρούν ότι η ενοχή της Αυστραλίας είναι ξεκάθαρη. «Δεν υπάρχει οδός για την άσκηση επιρροής από οποιαδήποτε κυβέρνηση. Η σύσταση δόθηκε από επιστήμονες παγκόσμιας κλάσης» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Λεκ του WWF Αυστραλίας.

Η Αυστραλία παραμένει σήμερα μια από τις χώρες με τις υψηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές άνθρακα. Η συντηρητική κυβέρνηση τάσσεται σθεναρά υπέρ της χρήσης υδρογονανθράκων, υποστηρίζοντας ότι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα κοστίζει θέσεις εργασίες.

Η Αυστραλία είναι επίσης μια από τις ελάχιστες χώρες του ΟΟΣΑ που δεν έχει δεσμευτεί για μηδενισμό των καθαρών εκπομπών έως το 2050.

(από in.gr)

Check Also

Τέλος ανακύκλωσης: Επιβολή από 1η Ιουνίου στις πλαστικές συσκευασίες

Μία ακόμα επιβάρυνση στα προϊόντα η συσκευασία των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) έρχεται για τους …