Αρχική / Περιβάλλον / Η κλιματική αλλαγή θα σκοτώσει περισσότερους Έλληνες και Ιταλούς από όσους ο πόλεμος στη Συρία

Η κλιματική αλλαγή θα σκοτώσει περισσότερους Έλληνες και Ιταλούς από όσους ο πόλεμος στη Συρία

Η κλιματική αλλαγή θα σκοτώσει μέχρι το έτος 2050 περισσότερους Έλληνες και Ιταλούς, σε σχέση με τις απώλειες του Συριακού πληθυσμού τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των ένοπλων συγκρούσεων.

Στο «εκκωφαντικό» αυτό συμπέρασμα κατέληξε πρόσφατη έρευνα για την κλιματική αλλαγή του ιατρικού περιοδικού The Lancet, αιτιολογώντας πως αυτή η εξέλιξη θα είναι αποτέλεσμα της καταστροφής των σοδειών και της σοβαρής αναταραχής στην τροφική αλυσίδα και στην παραγωγή τροφής εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας και των επίμονων περιόδων καύσωνα.

Τα ερευνητικά αυτά δεδομένα έρχονται να προστεθούν στα όσα παρόμοια κατέδειξε πρόσφατα ο Γαλλικός φορέας Anses (French Agency for Food, Environmental, Occupational Health and Safety), ο οποίος έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» για τις συνθήκες εργασίας σε διάφορα επαγγέλματα, που μπορεί να μεταβληθούν δραματικά λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ο συγκεκριμένος φορέας έκανε επί της ουσίας μία «προεπισκόπηση» του μέλλοντος, έτσι ώστε να εκτιμήσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη υγεία μέχρι το έτος 2050.

Στο πλαίσιο αυτό, η έρευνα του Γαλλικού φορέα κατέδειξε πως η έκθεση στην αυξημένη θερμοκρασία διευρύνει σημαντικά την δυσκολία άσκησης εργασίας (κυρίως σε εξωτερικό περιβάλλον), με αποτέλεσμα φαινόμενα αφυδάτωσης ή θερμοπληξίας.

Οι συνέπειες δεν είναι μόνο άμεσες, αλλά και έμμεσες, όπως ψυχολογικές, νευρολογικές, βιοχημικές κα, με αποτέλεσμα η ανθρώπινη υγεία να διακυβεύεται από διάφορα αρνητικά «ερεθίσματα» ως απότοκα της κλιματικής αλλαγής.

Ακόμη, η μετατόπιση των κουνουπιών σε περιοχές, που μέχρι πρότινος δεν ήταν εκτειθειμένες, αλλά τώρα εμφανίζουν υψηλότερες θερμοκρασίες, δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς τα κουνούπια μπορεί να είναι και φορείς ασθενειών.

Την ίδια στιγμή, η αύξηση των έντονων μετεωρολογικών φαινομένων, όπως πλημμύρες, ξηρασίες ή δασικές πυρκαγιές δημιουργούν επιπρόσθετα ρίσκα για την δημόσια υγεία και αναμφίβολα για όσους εργάζονται σε εξωτερικό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γαλλικός φορέας συστήνει να εφαρμοστούν από τώρα προληπτικά μέτρα προστασίας της υγείας ιδιαίτερα για όσους εργαζόμενους είναι εκτεθειμένοι στις ήδη ορατές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Check Also

Τέλος ανακύκλωσης: Επιβολή από 1η Ιουνίου στις πλαστικές συσκευασίες

Μία ακόμα επιβάρυνση στα προϊόντα η συσκευασία των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) έρχεται για τους …