Αρχική / Περιβάλλον / Η «Νεφέλη» έφερε ύψη υετού που έσπασαν ρεκόρ δεκαετίας

Η «Νεφέλη» έφερε ύψη υετού που έσπασαν ρεκόρ δεκαετίας

Το σύστημα χαμηλών πιέσεων «Νεφέλη» (όπως το ονομάτισε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr) εγκαταλείπει σταδιακά τη χώρα μας από την Πέμπτη 28 Ιουνίου. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις του τελευταίου διημέρου δεν αποτελούν πρωτοφανή φαινόμενα για τη χώρα μας, αλλά το ύψος υετού που καταγράφηκε σε ορισμένες περιοχές ήταν το μεγαλύτερο τουλάχιστον την τελευταία 10ετία (βλέπε Πίνακα 1).

Pinakas1-600-x-381.jpg

Το κύριο βαρομετρικό χαμηλό της «Νεφέλης» παρέμεινε στάσιμο στη ΝΔ Πελοπόννησο από το βράδυ της Δευτέρας 25/06 μέχρι το πρωί της Τετάρτης 27/06 και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία στάσιμων καταιγίδων στα ανατολικά ηπειρωτικά της χώρας μας. Οι βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές, πχ. Χαλκιδική, Πήλιο και Κίσσαβο ήταν ραγδαίες επί πολλές ώρες, με τους χειμάρρους να μη μπορούν να διοχετεύσουν επαρκώς τον μεγάλο όγκο υδάτων προς τη θάλασσα και να ξεχειλίζουν. Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στην Πελοπόννησο και το Θριάσιο Πεδίο στη Δυτική Αττική για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί η «Νεφέλη» να μας εγκαταλείπει, αλλά μας θύμισε ότι πρέπει να δρομολογηθούν πολλά αντιπλημμυρικά έργα σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, καθώς παρόμοια φαινόμενα αναμένουμε και στο μέλλον και όχι απαραίτητα στις ίδιες περιοχές όπου αναδείχθηκαν οι αδυναμίες των υποδομών. Τέλος, η έγκαιρη προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο και η ονοματοδοσία των κακοκαιριών φαίνεται να αυξάνει την εγρήγορση του πληθυσμού, αλλά η διάχυση της πληροφορίας θα πρέπει να γίνει πιο αποδοτική.

*Ο Σταύρος Ντάφης είναι Φυσικός – Μετεωρολόγος (meteo.gr)

Check Also

Τέλος ανακύκλωσης: Επιβολή από 1η Ιουνίου στις πλαστικές συσκευασίες

Μία ακόμα επιβάρυνση στα προϊόντα η συσκευασία των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) έρχεται για τους …