Αρχική / Περιβάλλον / Μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω των περιοριστικών μέτρων

Μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω των περιοριστικών μέτρων

H ατμοσφαιρική ρύπανση στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, μειώθηκε εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων κατά του κορoνοϊού.

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες, μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του κορoνοϊού. Μάλισταμ σε μερικές περιπτώσεις, η μείωση των ρύπων που συνδέονται με την κυκλοφορία οχημάτων είναι εντυπωσιακή, πέφτοντας έως και στο μισό σε σχέση με πέρυσι. Ταυτόχρονα, η ίδια εικόνα επικρατεί στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα. Παρόλα αυτά, ο οργανισμός προειδοποιεί ότι η πτώση αυτή είναι παροδική και οι συνέπειες της κρίσης υπονομεύουν τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες για βελτίωση της ζωής στις πόλεις.

Επίσης, ο Οργανισμός είναι συνδεδεμένος με ένα δίκτυο 3.000 σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας σε πραγματικό χρόνο μετρήσεις. Σε χθεσινή του ανακοίνωση, επιβεβαιώνει τις αναφορές που υπήρχαν σε διάφορες χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) για σαφή μείωση των ρύπων που σχετίζονται με την κυκλοφορία οχημάτων. Ακόμη, αναφ΄ρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μείωση των επιπέδων του διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Πιο συγκεκριμένα

Στο Μιλάνο οι μέσες συγκεντρώσεις τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες έπεσαν κατά 24% σε σχέση με το ακριβώς προηγούμενο διάστημα. Την εβδομάδα 16-22 Μαρτίου οι συγκεντρώσεις ήταν 21% μικρότερες από το 2019.

Στο Μπέργκαμο, την προηγούμενη εβδομάδα οι συγκεντρώσεις ΝΟ2 μειώθηκαν κατά 47% σε σχέση με πέρυσι.

Στη Ρώμη, τον τελευταίο μήνα το ΝΟ2 μειώθηκε κατά 26%-35% σε σχέση με πέρυσι.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι μέσες συγκεντρώσεις ΝΟ2 έπεσαν (σε σχέση με πέρυσι) στη Βαρκελώνη κατά 55%, στη Μαδρίτη κατά 41% και στη Λισσαβώνα κατά 51%. Η μείωση την προηγούμενη εβδομάδα (16-22 Μαρτίου) σε σχέση με την εβδομάδα πριν (9-15 Μαρτίου) ήταν 40% στη Βαρκελώνη, 56% στη Μαδρίτη, 40% στη Λισσαβώνα.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Στην Αθήνα, οι συγκεντρώσεις ΝΟ2 παρουσιάζουν συνεχή μείωση τις τελευταίες 3 εβδομάδες: κατά 33% την προηγούμενη εβδομάδα, κατά 5% μία εβδομάδα νωρίτερα και κατά 15% δύο εβδομάδες νωρίτερα (η μία εβδομάδα σε σχέση με την ακριβώς προηγούμενη).

Στη Θεσσαλονίκη οι συγκεντρώσεις του ίδιου ρύπου έπεσαν τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες κατά 23% (16-22 Μαρτίου σε σχέση με 9-15 Μαρτίου), 32% (9-15 Μαρτίου σε σχέση με 2-8 Μαρτίου) και 18% (2-8 Μαρτίου σε σχέση με 24/2-1/3).

Στην Πάτρα η μείωση ήταν 39% (16-22 Μαρτίου σε σχέση με 9-15 Μαρτίου), 26% (9-15 Μαρτίου σε σχέση με 2-8 Μαρτίου) και 8% (2-8 Μαρτίου σε σχέση με 24/2-1/3).

Check Also

Τέλος ανακύκλωσης: Επιβολή από 1η Ιουνίου στις πλαστικές συσκευασίες

Μία ακόμα επιβάρυνση στα προϊόντα η συσκευασία των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) έρχεται για τους …