Αρχική / Περιβάλλον / Ο θόλος ζέστης εξόντωσε ένα δισ. θαλάσσιους οργανισμούς στον Ειρηνικό Ωκεανό

Ο θόλος ζέστης εξόντωσε ένα δισ. θαλάσσιους οργανισμούς στον Ειρηνικό Ωκεανό

Τα κύματα καύσωνα που πλήττουν το σύνολο του πλανήτη τις τελευταίες εβδομάδες με θερμοκρασίες ρεκόρ από τις αρκτικές περιοχές μέχρι την Ανταρκτική έχουν διαφόρων ειδών καταστροφικές συνέπειες. Πιθανότατα η πιο σημαντική σε έκταση οικολογική καταστροφή που προκάλεσε μέχρι στιγμής αυτό το παρατεταμένο παγκόσμιο κύμα καύσωνα είναι αυτή που αποκαλύπτεται τώρα ότι συνέβη στην ακτογραμμή των βορειοδυτικών ΗΠΑ και του νοτιοδυτικού Καναδά.

Εκεί το κύμα καύσωνα προκάλεσε την εμφάνιση του φαινομένου που είναι γνωστό ως «θόλος ζέστης» στο οποίο υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό αέρα σε μια περιοχή η οποία κυριολεκτικά φτάνει σε σημείο… βρασμού. Για περίπου μια εβδομάδα οι βορειοδυτικές περιοχές των ΗΠΑ και του νοτιοδυτικού Καναδά βρέθηκαν μέσα σε αυτόν τον κολασμένο θόλο. Στις παραλίες αυτών των περιοχών άρχισαν να κάνουν μαζικά την εμφάνιση τους νεκρά μαλάκια, οστρακοειδή, αστερίες και άλλα θαλάσσια είδη πολλά εκ των οποίων διαπιστώθηκε ότι πέθαναν πλήρως αφυδατωμένα.

Οι ειδικοί όπως θαλάσσιοι βιολόγοι που έσπευσαν στις περιοχές για να διαπιστώσουν τι συμβαίνει αναφέρουν το επίμαχο χρονικό διάστημα που έκανε την εμφάνιση του ο θόλος ζέστης υπήρχε χαμηλή παλίρροια γεγονός που πολλαπλασίασε το μέγεθος του προβλήματος για τους θαλάσσιους οργανισμούς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών ο θόλος ζέστης εξόντωσε περίπου ένα δισ. θαλάσσιους οργανισμούς στην συγκεκριμένη περιοχή.

Αν η εκτίμηση αυτή είναι σωστή τότε το πλήγμα θα είναι τεράστιο και οι επιπτώσεις του θα συνεχίσουν να είναι ορατές και στο μέλλον. Οι συγκεκριμένοι θαλάσσιοι οργανισμοί που εξοντώθηκαν λειτουργούν ανάμεσα στα άλλα ως φίλτρα καθαρισμού του ωκεανού ώστε να μπορεί το ηλιακό φως να φτάνει στην χλωρίδα που βρίσκεται στον πυθμένα. Αν αυτό δεν συμβεί τότε θα δημιουργηθούν νέα προβλήματα στα τοπικά οικοσυστήματα.

Δεδομένης της κατάστασης και της κλιματικής αλλαγής αναμένεται το φαινόμενο αυτό που σπάνια κάνει την εμφάνιση του ειδικά σε αυτές τις περιοχές να κάνει ολοένα και πιο συχνά την εμφάνιση του. Όπως λένε οι ειδικοί αν ο θόλος ζέστης εμφανιστεί ξανά στην ίδια περιοχή κάποια στιγμή μέσα στην δεκαετία τα τοπικά θαλάσσια οικοσυστήματα δεν θα έχουν προλάβει να ανακάμψουν από το τωρινό χτύπημα του καύσωνα και ένα ακόμη μπορεί να τους δώσει την χαριστική βολή.

Check Also

Τέλος ανακύκλωσης: Επιβολή από 1η Ιουνίου στις πλαστικές συσκευασίες

Μία ακόμα επιβάρυνση στα προϊόντα η συσκευασία των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) έρχεται για τους …