Αρχική / Περιβάλλον / Πρασινίζει το κτήριο της ΕΥΑΘ: Βιοκλιματική αρχιτεκτονική, net metering και κινητές περσίδες

Πρασινίζει το κτήριο της ΕΥΑΘ: Βιοκλιματική αρχιτεκτονική, net metering και κινητές περσίδες

Σε 20 μήνες μετά την εκκίνηση της παρέμβασης το 2021 εκτιμάται ότι θα δοθεί σε χρήση το νέο πράσινο κτήριο της διοίκησης της ΕΥΑΘ στην Εγνατία Οδό, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ένα κτήριο το οποίο θα είναι σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης και, μεταξύ άλλων, θα διαθέτει φωτοβολταϊκά πλαίσια ισχύος 5,25 ΚWp στο δώμα του για αυτοπαραγωγή net metering.

%CE%B5%CF%85%CE%B1%CE%B81-600-x-450.jpg

Το κέλυφός του θα είναι γυάλινο, με κινητές περσίδες, και η κατασκευή του θα βασίζεται στις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

Συγκεκριμένο, για το ανανεωμένο κτήριο, που ζητούμενο είναι να γίνει κτήριο Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας κατά ΚΕΝΑΚ (nZEB) προβλέπεται:

  • Κλιματισμός με VRF της υψηλότερης κατηγορίας ενεργειακές απόδοσης
  • Ανάκτηση θερμότητας με εναλλάκτες αέρα-αέρα στο σύστημα εξαερισμού
  • Φωτισμός με LED
  • 21 φωτοβολταϊκά πλαίσια ισχύος 5,25 kWp με net metering στο δώμα
  • Σύστημα αυτοματισμών και ελέγχου των λειτουργιών του κτηρίου κατηγορίας Α κατά EN 15232

%CE%B5%CF%85%CE%B1%CE%B82-600-x-450.jpg

 

Τα εγκαίνια του ανασκευασμένου κτηρίου θα γίνουν την Άνοιξη του 2023, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Άγις Παπαδόπουλος, κατά τη σημερινή παρουσίαση του επενδυτικού προγράμματος της Εταιρείας που περιλαμβάνει τέσσερα έργα συνολικού ύψους 65 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός για την πράσινη παρέμβαση στο ιστορικό κτήριο είναι της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ.

Φωτοβολταϊκό πάρκο 11 MW στην ΕΕΛΘ

Τα υπόλοιπα τρία έργα που προωθεί η ΕΥΑΘ αυτήν την περίοδο:

– Η αποκατάσταση του αγωγού της Αραβησσού. Πρόκειται για εν εξελίξει έργο από τον Ιούνιο, που έχει ως στόχο να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του αγωγού που μεταφέρει νερό από την Αραβησσό και ο οποίος είχε δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην υδροδότηση του κέντρου πριν από 2,5 χρόνια. Ο αγωγός μεταφέρει 40.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα, δηλαδή το 20% των αναγκών του πολεοδομικού συγκροτήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 80% των βλαβών του αγωγού συμβαίνει σε ένα μήκος 800 μέτρων στη δυτική είσοδο της πόλης, σημείο από το οποίο έχουν ξεκινήσει ήδη οι εργασίες.

– Η επέκταση του διυλιστηρίου νερού ώστε να διπλασιαστεί το δυναμικό του σε 300.000 κυβικά μέτρα την ημέρα από τον Αλιάκμονα. Το έργο προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ και ο ανάδοχος θα αναδειχθεί τον Οκτώβριο.

– Τα ενεργειακά και περιβαλλοντικά έργα στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (βιολογικός καθαρισμός). Έργο 41 εκατ. ευρώ, ο ανάδοχος του οποίου θα αναδειχθεί εντός του μήνα και με την ολοκλήρωσή του θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενεργειακού κόστους των 700.000 ευρώ ετησίως για την εταιρεία. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας, Άνθιμο Αμανατίδη, τα έργα περιλαμβάνουν τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση παραγόμενου βιοαερίου για τις ενεργειακές ανάγκες της ΕΕΛΘ καθώς και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου με ισχύ 11 MW. Τα έργα θα ελαχιστοποιήσουν το ενεργειακό αποτύπωμα της μονάδας, σημείωσε ο κ. Αμανατίδης.

Check Also

Τέλος ανακύκλωσης: Επιβολή από 1η Ιουνίου στις πλαστικές συσκευασίες

Μία ακόμα επιβάρυνση στα προϊόντα η συσκευασία των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) έρχεται για τους …