Αρχική / Περιβάλλον / Χαρτογραφήθηκε το ένα πέμπτο του πυθμένα ωκεανού του πλανήτη

Χαρτογραφήθηκε το ένα πέμπτο του πυθμένα ωκεανού του πλανήτη

Το φιλόδοξο έργο για τη χαρτογράφηση ολόκληρου του πυθμένα του ωκεανού του πλανήτη έως το 2030, προχωράει.

Το ένα πέμπτο του ωκεανού έχει ήδη χαρτογραφηθεί σε τρία χρόνια. Όσο δηλαδή το μέγεθος της Αυστραλίας.

Το έργο Nippon Foundation-GEBCO Seabed 2030 ξεκίνησε το 2017 από το Ιαπωνικό Ίδρυμα Nippon και το μη κερδοσκοπικό GEBCO.
Με στόχο να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τον αντίκτυπο που έχουν οι ωκεανοί στο κλίμα της γης.

Πρόκειται για πληροφορίες που απαιτούνται για τη βελτίωση των μοντέλων που προβλέπουν τη μελλοντική αλλαγή του κλίματος. Επειδή οι ωκεανοί διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην κίνηση της θερμότητας γύρω από τον πλανήτη.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ένα σημαντικό ποσοστό είναι πλέον πλήρες, αντιπροσωπεύοντας 14,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα νέων βαθυμετρικών δεδομένων. Η βαθυμετρία είναι η μέτρηση του βάθους του νερού σε ωκεανούς, θάλασσες ή λίμνες.

Η κάλυψη του βυθού αυξήθηκε από 15% σε 19% τον τελευταίο χρόνο. Μόνο το 6% του πυθμένα του ωκεανού είχε χαρτογραφηθεί όταν ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια.

Ένας πλήρης χάρτης των ωκεανών του κόσμου θα διευκολύνει την καλύτερη κατανόηση των θεμελιωδών διαδικασιών, σύμφωνα με τους υπευθύνους του έργου.

Όπως η κυκλοφορία των ωκεανών, τα καιρικά συστήματα, η αύξηση της στάθμης της θάλασσας, η διάδοση των κυμάτων του τσουνάμι, οι παλίρροιες, η μεταφορά ιζημάτων και φυσικά η κλιματική αλλαγή.

Θα συμβάλει επίσης στην επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ, ένας από τους οποίους είναι η διατήρηση και η βιώσιμη χρήση των ωκεανών.

Από τα περίπου 500.000 έως 10 εκατομμύρια είδη που ζουν στη βαθιά θάλασσα, η πλειονότητα δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί.

Αλλά τα αρχαία κοράλλια βαθέων υδάτων παρέχουν πολύτιμα αρχεία κλιματικών συνθηκών. Τα οποία μπορεί να βοηθήσουν την κατανόησh μας για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή στο μέλλον.

Seabed 2030

Το Seabed 2030 αποτελείται από τέσσερα περιφερειακά κέντρα και ένα παγκόσμιο κέντρο.

Τα Περιφερειακά Κέντρα είναι υπεύθυνα των δραστηριοτήτων χαρτογράφησης, τη συγκέντρωση και τη συλλογή βαθυμετρικών πληροφοριών και τη συνεργασία με τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες χαρτογράφησης στις περιοχές τους.

Το Παγκόσμιο Κέντρο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή και παράδοση παγκόσμιων δεδομένων στο Γενικό Βαθυμετρικό Διάγραμμα των Ωκεανών (GEBCO).

Το σχέδιο για την ολοκλήρωση του χάρτη των ωκεανών του κόσμου έχει συγκεντρώσει σημαντική δυναμική από τα τελευταία τρία χρόνια. Και έχει την υποστήριξη περισσότερων από 100 διεθνών οργανισμών.

Το έργο έχει φτάσει τους 133 επίσημους συνεργάτες και υποστηρικτές. Και συνεχίζει να αναζητά νέες συνεργασίες στην τεχνική καινοτομία και τη συλλογή δεδομένων.

Check Also

Τέλος ανακύκλωσης: Επιβολή από 1η Ιουνίου στις πλαστικές συσκευασίες

Μία ακόμα επιβάρυνση στα προϊόντα η συσκευασία των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) έρχεται για τους …