Αρχική / Τεχνολογία / ΕΕΤΤ: Δημόσια διαβούλευση για επιλογή router από τον χρήστη και όχι τον πάροχο

ΕΕΤΤ: Δημόσια διαβούλευση για επιλογή router από τον χρήστη και όχι τον πάροχο

Με ένα θέμα που απασχολεί αρκετούς χρήστες θα ασχοληθεί άμεσα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Αυτή αφορά τη δυνατότητα των καταναλωτών να επιλέγουν αυτοί το router που επιθυμούν για την ευρυζωνική σύνδεση του σπιτιού τους τους και όχι ο πάροχος όπως γίνεται στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.  Η δημόσια διαβούλευση για το θέμα θα διαρκέσει έως τις 17 Ιουνίου και «σκοπός της ΕΕΤΤ είναι να προσδιορίσει το όριο, μεταξύ του δημόσιου σταθερού δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών και του ιδιωτικού δικτύου του τελικού χρήστη, να αποσαφηνίσει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που φέρουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη -τελικοί χρήστες, πάροχοι δικτύων ή/και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, κατασκευαστές τερματικού εξοπλισμού-  και να δώσει στους τελικούς χρήστες τη δυνατότητα χρήσης τερματικού εξοπλισμού (π.χ router) της επιλογής τους».

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα routers που συνοδεύουν πολλοί πάροχοι κάθε νέα ευρυζωνική σύνδεση στερούνται δυνατοτήτων, χωρίς να δίνεται η επιλογή στον χρήστη να επιλέξει κάποιο άλλο ακόμα και με δική του χρέωση, κάτι που ισχύει και στις συνδέσεις οπτικών ινών. Εξαίρεση αποτελεί ο ΟΤΕ  ο οποίος δίνει SIP Credentials για όποιον θέλει να βάλει δικό του modem/router με VoIP δυνατότητα. Η ΕΕΤΤ υπενθυμίζει ακόμα ότι το 2021 είχε προβεί σε δημόσια διαβούλευση για το θέμα παρουσιάζοντας την ευρωπαϊκή πρακτική και θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με το θέμα, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που είχε εκδώσει το Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν επωνύμως τις απόψεις τους σε ηλεκτρονική μορφή όχι αργότερα από τις 17 Ιουνίου 2022, ημέρα Παρασκευή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: ntp@eett.gr. Ανώνυμες απόψεις δεν θα γίνονται δεκτές ενώ περισσότερα για το θέμα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Check Also

Αστυπάλαια: Σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, στις υπηρεσίες κινητικότητας και στην πράσινη ενέργεια

Το  νησί της Αστυπάλαιας αποκτά την υπηρεσία «Astybus» και γίνεται σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο: …