Αρχική / Τεχνολογία / Ερευνητές δοκιμάζουν σκυρόδεμα που θα μπορούσε να φορτίζει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εν κινήσει

Ερευνητές δοκιμάζουν σκυρόδεμα που θα μπορούσε να φορτίζει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εν κινήσει

Οι δρόμοι που μπορούν να φορτίσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή λεωφορεία εν κινήσει δεν είναι κάτι νέο, αλλά μέχρι στιγμής η τεχνολογία ήταν σχετικά ακριβή και αναποτελεσματική. Ωστόσο, το Υπουργείο Μεταφορών της Ιντιάνα (INDOT) ανακοίνωσε ότι δοκιμάζει έναν νέο τύπο τσιμέντου με ενσωματωμένα μαγνητισμένα σωματίδια που θα μπορούσαν να παρέχουν αποτελεσματική, υψηλής ταχύτητας φόρτιση με το κόστος να παραμένει στα ίδια τυπικά επίπεδα κατασκευής ενός κανονικού δρόμου, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Autoblog.

Με χρηματοδότηση από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF), το Υπουργείο της Ιντιάνα συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Purdue και τη γερμανική εταιρεία Magment. Θα πραγματοποιήσουν την έρευνα σε τρεις φάσεις, αρχικά δοκιμάζοντας εάν το μαγνητισμένο τσιμέντο θα λειτουργήσει εργαστηριακά και στη συνέχεια θα δοκιμαστεί σε ένα τμήμα δρόμου απόστασης περίπου 400 μέτρων.

Σε φυλλάδιο, η Magment αναφέρει ότι το προϊόν της προσφέρει πρωτοποριακή απόδοση ασύρματης φόρτισης που φτάνει το 95%, προσθέτοντας ότι μπορεί να κατασκευαστεί με το τυπικό κόστος κατασκευής ενός δρόμου ενώ είναι ανθεκτικό και παρέχει προστασία από βανδαλισμούς. Η εταιρεία σημειώνει επίσης ότι οι πλάκες με τα ενσωματωμένα σωματίδια φερρίτη θα μπορούσαν να κατασκευαστούν τοπικά, πιθανώς έπειτα λαμβάνοντας την αντίστοιχη άδεια.

Η τελική φάση ακούγεται φιλόδοξη, με το Υπουργείο της Ιντιάνα να αναφέρει ότι θα δοκιμάσει την ικανότητα του καινοτόμου σκυροδέματος να φορτίζει βαρέα φορτηγά σε υψηλή ισχύ, 200 kilowatts κι άνω. Εάν το τελευταίο κομμάτι της δοκιμής στα 400 μέτρα δρόμου είναι επιτυχές, το Υπουργείο θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να ηλεκτροδοτήσει ένα υποβαθμισμένο τμήμα δημόσιου δρόμου στην Ιντιάνα.

Η φόρτιση βαρέων φορτηγών απευθείας από το δρόμο χωρίς ρύπανση σε προσιτή τιμή θα ήταν ένα μεγάλο περιβαλλοντικό βήμα μπροστά, αλλά πρέπει να γίνουν πολλές προσπάθειες για να αποδειχθεί ότι λειτουργεί. Πολλές άλλες παρόμοιες προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμεύσει περίπου $780 εκατομμύρια για την έρευνα φόρτισης κάτω από το δρόμο. Η Σουηδία έχει επίσης δοκιμάσει τεχνολογία κατά την οποία ο δρόμος διαθέτει μία ηλεκτρισμένη ράγα που θα φορτίζει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η τελευταία προσπάθεια της Magment παρ’ όλα αυτά ακούγεται λιγότερο περίπλοκη, αρκεί να ανταποκρίνεται στους ισχυρισμούς της εταιρείας.

Check Also

Αστυπάλαια: Σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, στις υπηρεσίες κινητικότητας και στην πράσινη ενέργεια

Το  νησί της Αστυπάλαιας αποκτά την υπηρεσία «Astybus» και γίνεται σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο: …