Αρχική / Τεχνολογία / Ηλεκτροκίνηση: Μέσα στον Ιούνιο έτοιμος ο σταθμός φόρτισης της Περ. Κ. Μακεδονίας

Ηλεκτροκίνηση: Μέσα στον Ιούνιο έτοιμος ο σταθμός φόρτισης της Περ. Κ. Μακεδονίας

Εντός του Ιουνίου, σε κοινόχρηστο χώρο μπροστά στο νέο κτήριό της, θα λειτουργήσει ο πρώτος σταθμός φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων που σχεδιάζει να εγκαταστήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστας Γιουτίκας, μιλώντας στην ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/ Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα «Αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, Ηλεκτροκίνηση και οι Ανανεώσιμες Πηγές χαράζουν το μέλλον της ανάπτυξης με γνώμονα τη βελτίωση του περιβάλλοντος».

Εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, φορείς και ακαδημαϊκοί παρουσίασαν τις τελευταίες αλλαγές στον ενεργειακό τομέα, τις τεχνολογικές εξελίξεις στην αποθήκευση ενέργειας, η ενσωμάτωση της χρήσης των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστας Γιουτίκας αναφέρθηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας για την αξιοποίηση των ΑΠΕ αλλά και τη χρήση της ηλεκτροκίνησης σε μια προσπάθεια που καταβάλει ώστε να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προωθεί σθεναρά την ηλεκτροκίνηση και επιδιώκει τη χρήση φιλικών μέσων κυκλοφορίας, αλλά και την ενεργειακή αυτονομία των κτηρίων κοινής ωφέλειας, δημοσίων και υπηρεσιών της Περιφέρειας, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας αλλά και εκσυγχρονισμό του ηλεκτροφωτισμού. Προωθούμε μια μεγάλη παρέμβαση από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και τον Άξονα “Θεσσαλονίκη Πράσινη και Ανθεκτική για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη”, σε συνεργασία με τους Φορείς ΤΑ Α’ Βαθμού, συνολικού ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, και αφορά τη σταδιακή δημιουργία ενός αστικού δικτύου καθαρών αστικών μεταφορών».

Αναφερόμενος στην επιτυχημένη δράση «Voltάρω» της Περιφέρειας, ο κ. Γιουτίκας τόνισε ότι φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη διάδοση της χρήσης ηλεκτροκίνησης ενώ στη φετινή διοργάνωση, για πρώτη φορά, θα παρουσιαστούν και οι καλές πρακτικές της κυκλικής οικονομίας.

Πράσινα Δώματα σε τέσσερα σχολεία – 5 εκατ. για βιοκλιματικές σχολικές αυλές

Ο Γιώργος Δημαρέλος, αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσίασε τις δράσεις του δήμου και τα έργα με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την εφαρμογή ΑΠΕ, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Συμφώνου των δημάρχων και της δέσμευσης για μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι σε χθεσινή ειδική συνεδρίαση εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το έργο για Πράσινα Δώματα σε τέσσερα σχολεία με σκοπό τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, ενώ εγκρίθηκε η κατασκευή βιοκλιματικών σχολικών αυλών ύψους 5 εκατ. ευρώ.

600 ηλεκτροκίνητα η Ελλάδα, 140.000 η Νορβηγία

Ο Δρ Γιώργος Αγερίδης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), έκανε μια επισκόπηση για τη διάδοση της ηλεκτροκίνησης, συγκρίνοντας το εξωτερικό με την Ελλάδα. «Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω στον τομέα. Σήμερα στους δρόμους της χώρας μας κυκλοφορούν μόλις 600 ηλεκτροκίνητα οχήματα. Την ίδια ώρα, στη Γερμανία κυκλοφορούν 90.000, ενώ στη Νορβηγία, με τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας, στους δρόμους βγαίνουν 140.000 τέτοια οχήματα».

«Αν και υπάρχουν ήδη υπουργικές αποφάσεις και νόμοι, χρειάζονται αναθεωρήσεις, ενώ υπάρχουν και πολλές εκκρεμότητες. Απαιτείται, ακόμη, να ξεκαθαριστεί το αδειοδοτικό πλαίσιο στη φόρτιση, την παραγωγή και τη διανομή. Χρειάζεται, για παράδειγμα, να υπάρξουν υπουργικές αποφάσεις, όπως για τους τεχνίτες που θα επιδιορθώνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα», είπε και πρόσθεσε ότι για τους σταθμούς φόρτισης δεν υπάρχει ξεκάθαρο αδειοδοτικό πλαίσιο.

Check Also

Αστυπάλαια: Σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, στις υπηρεσίες κινητικότητας και στην πράσινη ενέργεια

Το  νησί της Αστυπάλαιας αποκτά την υπηρεσία «Astybus» και γίνεται σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο: …