Αρχική / Τεχνολογία / Η Ευρώπη κάνει υποχρεωτική τη χρήση κοινού φορτιστή για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές

Η Ευρώπη κάνει υποχρεωτική τη χρήση κοινού φορτιστή για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές

Εκτός από τη διευκόλυνση των καταναλωτών, η πρωτοβουλία έχει στόχο να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απορρίμματα – Οι κατασκευαστές θα έχουν περιθώριο 24 μηνών να συμμορφωθούν με τη ρύθμιση – Εκτός από τα κινητά τηλέφωνα, οι κανόνες θα ισχύουν και για τάμπλετ, ακουστικά, φορητά ηχεία, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και κάμερες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα τα σχέδιά της να προωθήσει ρύθμιση που θα υποχρεώνει τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών να χρησιμοποιούν κοινό φορτιστή, τύπου USB-C, σε όλα τους τα προϊόντα.

Εκτός από τη διευκόλυνση των Ευρωπαίων καταναλωτών, η πρωτοβουλία έχει στόχο να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απορρίμματα.

Η Κομισιόν παραδέχεται ότι η εθελοντική προσέγγιση που ακολούθησε επί χρόνια με τη βιομηχανία, δεν απέδωσε μία ολοκληρωμένη απάντηση, καθώς ο αριθμός των φορτιστών κινητών τηλεφώνων από 30 μειώθηκαν σε 3 μέσα στην τελευταία δεκαετία.

Η κίνηση αναμένεται να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Apple, η οποία συνεχίζει να χρησιμοποιεί τον δικό της Lightning connector αντί της θύρας USB-C που υιοθετήθηκε από τους περισσότερους ανταγωνιστές της.

Εκτός από τα κινητά τηλέφωνα, οι κανόνες θα ισχύουν και για άλλες συσκευές όπως τάμπλετ, ακουστικά, φορητά ηχεία, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και κάμερες.

Οι κατασκευαστές θα αναγκαστούν επίσης να κάνουν τα πρότυπα ταχείας φόρτισης διαλειτουργικά και να παρέχουν πληροφορίες στους πελάτες σχετικά με ττον τύπο φόρτισης που υποστηρίζει η συσκευή τους.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, οι καταναλωτές θα έχουν επίσης τη δυνaτότητα να αγοράζουν νέες ηλεκτρονικές συσκευές χωρίς να περιλαμβάνεται στη συσκευασία ο φορτιστής.

Για να γίνει νόμος, η πρόταση οδηγίας θα πρέπει να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Εάν τελικά υιοθετηθεί, όπως αναμένεται, οι κατασκευαστές θα έχουν 24 μήνες για να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.

«Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές απογοητεύτηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα από τη συσσώρευση ασύμβατων φορτιστών στα συρτάρια τους. Δώσαμε άφθονο χρόνο στη βιομηχανία για να βρει τις δικές της λύσεις, τώρα όμως ο χρόνος ωρίμασε ώστε να αναληφθεί νομοθετική δράση για έναν κοινό φορτιστή. Αυτή είναι μια σημαντική νίκη για τους καταναλωτές και το περιβάλλον μας, σύμφωνη με τις πράσινες και ψηφιακές φιλοδοξίες μας» δήλωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Οι φορτιστές δίνουν ενέργεια στις πιο απαραίτητες ηλεκτρονικές συσκευές μας. Με όλο και περισσότερες συσκευές, πωλούνται όλο και περισσότεροι φορτιστές που δεν είναι εναλλάξιμοι ή δεν είναι απαραίτητοι. Βάζουμε ένα τέλος σε αυτό. Με την πρότασή μας, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν μόνο φορτιστή για όλα τα φορητά ηλεκτρονικά τους – ένα σημαντικό βήμα για την αύξηση της ευκολίας και τη μείωση των απορριμμάτων» δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά.

 

 

Check Also

Αστυπάλαια: Σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, στις υπηρεσίες κινητικότητας και στην πράσινη ενέργεια

Το  νησί της Αστυπάλαιας αποκτά την υπηρεσία «Astybus» και γίνεται σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο: …