Αρχική / Τεχνολογία / «Κινούμαι Ηλεκτρικά»: Ενθαρρυντικά Στοιχεία για την Ανταπόκριση του Κοινού – 13 Αιτήσεις για Ηλεκτροκίνητα Ταξί

«Κινούμαι Ηλεκτρικά»: Ενθαρρυντικά Στοιχεία για την Ανταπόκριση του Κοινού – 13 Αιτήσεις για Ηλεκτροκίνητα Ταξί

«Σε καλό δρόμο βρίσκεται η ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας» σύμφωνα με την γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πλούτων Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία παρουσίασε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, ενθαρρυντικά στοιχεία για την ανταπόκριση που έχει από τους ιδιώτες, το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης «Κινούμαι ηλεκτρικά».

Για πρώτη φορά μάλιστα, όπως τόνισε, έχουν κατατεθεί 13 αιτήσεις για ηλεκτροκίνητα ταξί. «Το πρόγραμμα «Κινούμαι ηλεκτρικά» πάει καλά. Ξεπεράσαμε ήδη τους στόχους που είχαμε βάλει. Το σκεπτικό μας είναι να βγει το αυτοκίνητο από τους δρόμους και να δώσουμε χώρο στα μικρά ηλεκτρικά μέσα μεταφοράς», υπογράμμισε η κ. Σδούκου.

Όπως επεσήμανε, «μέχρι το 2019 η Ελλάδα είχε 500 αιτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα ενώ από το 2020 που θεσπίστηκε το θεσμικό πλαίσιο και το πρόγραμμα επιδότησης, και μέχρι σήμερα, ταξινομήθηκαν 6.340».

«Ξεπεράσαμε τους στόχους που είχαμε θέσει. Δίνουμε κίνητρα μέσα από το πρόγραμμα της ηλεκτροκίνησης. Οι αιτήσεις για το οικολογικό μπόνους για ηλεκτρικά οχήματα αγγίζουν συνολικά τις 17.000», ανέφερε η κ. Σδούκου καταθέτοντας αναλυτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία:

-Οι 11.800 αιτήσεις αφορούν το ηλεκτρικό ποδήλατο.

-Περίπου 1.300 είναι οι αιτήσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

-Για τα ηλεκτρικά δίκυκλα οι αιτήσεις είναι περίπου 3.500.

-Για πρώτη φορά έχουν κατατεθεί 13 αιτήσεις για «πράσινα ταξί».

«Είναι πολύ σημαντικό στοιχείο αυτό, καθώς το ταξί είναι μέσον μαζικής μεταφοράς και διανύει καθημερινά πολλά χιλιόμετρα», σημείωσε. Αισιόδοξη δήλωσε και για τα σημεία εγκατάστασης φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, τονίζοντας ότι «αυξήθηκαν στους 950, από 100 που ήταν το 2019, και λειτουργούν σχεδόν σε όλες τις Εθνικές οδούς».

«Μέχρι το 2019 τα σημεία φόρτισης ήταν κάτω από 100. Μετά την θέσπιση κινήτρων στην οποία προχωρήσαμε, λειτουργούν 950 σημεία φόρτισης με τα περισσότερα να έχουν μπει σε λειτουργία μέχρι τα τέλη του 2020», ανέφερε η κ. Σδούκου.

«Προτεραιότητα μας είναι, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, να διασφαλίσουμε περισσότερους πόρους για να δώσουμε κίνητρα στους ιδιώτες να εγκαταστήσουν φορτιστές. Σχεδόν σε όλες τις εθνικές οδούς έχουν εγκατασταθεί φορτιστές και ταχυφορτιστές.

Σημειώνεται, ένας φορτιστής αντιστοιχεί σε 10 ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Για αρχή, είμαστε σε καλό δρόμο», κατέληξε η κ. Σδούκου.

Check Also

Αστυπάλαια: Σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, στις υπηρεσίες κινητικότητας και στην πράσινη ενέργεια

Το  νησί της Αστυπάλαιας αποκτά την υπηρεσία «Astybus» και γίνεται σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο: …