Αρχική / Τεχνολογία / Στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων τα τρία (3) datacenter της Microsoft στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων τα τρία (3) datacenter της Microsoft στην Ελλάδα

Tην εξαγορά των τριών οικοπέδων στις περιοχές Σπατών, Κορωπίου και Μαρκοπούλου, για τη δημιουργία του Συγκροτήματος Data Centers και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, επιβεβαίωσε ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο επικεφαλής της Microsoft στην Ελλάδα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική γνωμοδότηση της Enterprise Greece σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη των τριών Data Centers αποτελεί μια κρίσιμη υποδομή για τη Microsoft, το ελληνικό επιχειρείν, αλλά και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται οτι  το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), στη συνεδρίαση της 1ης Απριλίου 2022, γνωμοδότησε θετικά προς τη Δ.Ε.Σ.Ε. για την υπαγωγή του Επενδυτικού Σχεδίου «Investment in Data Centres in Greece» της  Microsoft Operations 4733 Hellas Single Member S.A. στο Νόμο «Επιτάχυνσης και διαφάνειας υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων»

Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπερβαίνει το όριο των 100 εκατομμυρίων δολαρίων (75εκ. Ευρώ) που θέτει το νομικό πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων ενώ θα δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα δεκαετίας. 

Η Microsoft σχεδιάζει να καλύψει το 100% της ηλεκτρικής της ενέργειας με αγορές ενέργειας μηδενικού άνθρακα, να προβεί στη ψύξη των συστημάτων με αέρα αντί νερού και να προβεί στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του 90% των μηχανημάτων και εξαρτημάτων που αντικαθίστανται.

“Πόλος έλξης” οι επενδυτές σε Data Center

Η χώρα μας έχει μπει εδώ και καιρό στο “στόχαστρο” των τεχνολογικών κολοσσών με σημαντικές επενδύσεις να βρίσκονται στα… σκαριά από ομίλους (εκτός της Microsoft) όπως η Lamda Hellix, που εκτιμάται ότι θα φτάσει στα €300-€400 εκατ. αλλά και πολλές μικρότερες επενδύσεις έως €10 εκατ. από ομίλους όπως οι ΤΙ Sparkle, Hellas Sat, Cloudrock και Lancom. Υπενθυμίζεται ότι και η Amazon Web Services (AWS) έχει συμπεριλάβει την Ελλάδα στο “γκρουπ” δημιουργίας υποδομών “τοπικών ζωνών” (Local Zones) εκτός των ΗΠΑ, μαζί με άλλες 20 τοποθεσίες στην Ευρώπη.

Check Also

Αστυπάλαια: Σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, στις υπηρεσίες κινητικότητας και στην πράσινη ενέργεια

Το  νησί της Αστυπάλαιας αποκτά την υπηρεσία «Astybus» και γίνεται σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο: …