Αρχική / Τεχνολογία / Ταχύτητες 100 Mbps για το 80% του πληθυσμού το 2020

Ταχύτητες 100 Mbps για το 80% του πληθυσμού το 2020

Πληθυσμιακή κάλυψη στα δίκτυα νέας γενιάς (NGA) της τάξεως του 80% (ταχύτητες σύνδεσης 100 Mbps) εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί σε περίπου δύο χρόνια με την ολοκλήρωση των επενδύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του κανονισμού της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων).

 

Πρόκειται για ένα πραγματικό τεχνολογικό άλμα για την Ελλάδα το οποίο θα ενισχυθεί περαιτέρω εφόσον προχωρήσει και ο σχεδιασμός της γενικής γραμματείας Τηλεπικοινωνιών του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για την αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ύψους 460 εκατ. ευρώ, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ζήτησης και της ενδυνάμωσης των δικτύων νέας γενιάς στην Περιφέρεια.

 

Βάσει των στοιχείων που έχει συλλέξει το infocom από τα συνολικά 2.666 Αστικά Κέντρα του ΟΤΕ στα 935 υπάρχει συνεγκατάσταση των παρόχων για ADSL με αποτέλεσμα η υπηρεσία που σήμερα κυριαρχεί να πετυχαίνει κάλυψη για το 88,7% των συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας. Τα NGA αφορούν 770 Αστικά Κέντρα, γεγονός που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της ΕΕΤΤ οδηγεί στην προαναφερόμενη κάλυψη περίπου 80%.

 

Για να φθάσουμε σε αυτή την προοπτική οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες ουσιαστικά συμφώνησαν με «συντονιστή» την ΕΕΤΤ να αποφευχθεί το φαινόμενο των πολλαπλών δικτύων σε λίγες μόνον περιοχές, τις αποκαλούμενες εμπορικές. Στο τέλος του κύκλου των επενδύσεων αυτών το δίκτυο πρόσβασης NGA θα είναι ιδιοκτησίας ΟΤΕ κατά 75% (κατά προσέγγιση) με το υπόλοιπο 25% να ανήκει σε Wind και Vodafone. Για πρώτη φορά και ο ΟΤΕ θα αγοράζει χονδρική από την υπόλοιπη αγορά.

 

OTE

 

Όπως ταιριάζει στη ηγετική θέση του ο ΟΤΕ έχοντας υλοποιήσει επενδύσεις 2 δισ. ευρώ την περασμένη εξαετία, κινείται πάνω σε ένα επενδυτικό σχέδιο 1,5 δισ. μέχρι το 2020, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος αφορά τα NGA σταθερής. Σήμερα διαθέτει 34.000 χλμ οπτικών ινών στο δίκτυο κορμού και 6.000 χλμ στο δίκτυο πρόσβασης. Μέχρι το τέλος του 2017, θα έχει περάσει επιπλέον 3.000 χλμ, ενώ στο πλαίσιο του έργου Rural Broadband τοποθετεί συνολικά άλλα 11.000 χλμ οπτικών ινών, σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές.

 

Σύμφωνα με τη διοίκησή του τελικός στόχος και αναπόσπαστο μέρος των τεχνολογικών σχεδίων του είναι η οπτική ίνα να φτάσει στο σπίτι, μέσω της τεχνολογίας Fiber to the Home. Παράλληλα, ο Όμιλος, αναβαθμίζοντας και επεκτείνοντας το κινητό δίκτυό του, έχει πετύχει πληθυσμιακή κάλυψη 4G που φτάνει το 97% και 4G+ στο 86%, ενώ προετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο βήμα, το 5G.

Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ ο Όμιλος συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια για ανάκαμψη, αναπτύσσοντας τις υποδομές που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία. Έχοντας μειώσει δραστικά τα κόστη και τον δανεισμό του και έχοντας επαναφέρει την εταιρεία σε τροχιά ανάπτυξης, μπορεί και επενδύει δυναμικά, φτιάχνοντας τα δίκτυα του μέλλοντος, που θα καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

 

Vodafone

 

Η Vodafone Ελλάδας προχωρεί στην υλοποίηση δικτύων οπτικών ινών (FTTH) στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του στρατηγικού της πλάνου για επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2020.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της Vodafone Ελλάδας, Χάρη Μπρουμίδη η Vodafone επεκτείνει το δίκτυό της και υλοποιεί το πρώτο μεγάλης κλίμακας σχέδιο εφαρμογής δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, γυρίζοντας μία νέα σελίδα στις τηλεπικοινωνίες της Ελλάδας. Όπως επίσης υπογραμμίζει η εταιρεία έχει δεσμευτεί να παρέχει τις καλύτερες τεχνολογίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις προκειμένου να συμμετάσχουν ισότιμα στην ψηφιακή οικονομία του μέλλοντος. Με το επενδυτικό της σχέδιο ενισχύει την οικονομία της χώρας και φιλοδοξεί να θέσει τις βάσεις για την κοινωνία των Gigabit, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα ως στρατηγικός επενδυτής την εμπιστοσύνη της στην Ελλάδα και τις προοπτικές της.

 

Να σημειωθεί ότι βάσει μελέτης του Vodafone Institute “Shaping the Gigabit Society”, η αύξηση του αριθμού των συνδέσεων οπτικών ινών σε μία χώρα κατά 1% κατ’ έτος συσχετίζεται με την άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,02% και 0,04% κάθε χρόνο. Η συνδρομή των δικτύων οπτικών ινών στην κοινωνία και την οικονομία θα είναι πραγματικά ευεργετική για σειρά επιχειρηματικών κλάδων, αλλά και στο ΑΕΠ της χώρας.

 

WIND

 

Το επενδυτικό πλάνο της WIND, ύψους 500 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών (FFTx) αφορά στην κάλυψη ως και 500.000 γραμμών (12,5% των συνολικών στη χώρα) σε επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας και περιοχές όπου η οπτική ίνα θα φτάνει ως το σπίτι του χρήστη. Οι υποδομές νέας γενιάς που θα δημιουργηθούν στις περιοχές αυτές θα αξιοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες οπτικών ινών.

 

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πιλοτικού δικτύου οπτικών ινών στην Καλαμάτα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της WIND, Νάσος Ζαρκαλής υπογράμμισε ότι η ψηφιακή οικονομία τρέχει με 7 φόρες μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης διεθνώς και είναι μια ευκαιρία που η Ελλάδα δεν αντέχει να προσπεράσει. Τα θεμέλια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας είναι τα ευρυζωνικά δίκτυα υπέρ υψηλών ταχυτήτων.

 

Ο επικεφαλής της WIND συμπλήρωσε ότι η χώρα μας έχει τις προϋποθέσεις να συμμετέχει στην 4η ψηφιακή επανάσταση που σηματοδοτούν τα δίκτυα νέας γενιάς καθώς για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έχει διαμορφωθεί μια πολύ καλή συγκυρία. Έχουμε το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο και έχουμε παρόχους ικανούς να επενδύσουν.

 

Πηγή: Infocom.gr – http://www.infocom.gr/2017/10/26/tachytites-100-mbps-gia-80-tou-plithysmou/41288/

Check Also

Αστυπάλαια: Σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, στις υπηρεσίες κινητικότητας και στην πράσινη ενέργεια

Το  νησί της Αστυπάλαιας αποκτά την υπηρεσία «Astybus» και γίνεται σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο: …