Αρχική / Τεχνολογία / Το ελληνικό «Εργοστάσιο του Μέλλοντος», που τροφοδοτεί την Υφήλιο με «αλάνθαστα» προϊόντα νανοτεχνολογίας

Το ελληνικό «Εργοστάσιο του Μέλλοντος», που τροφοδοτεί την Υφήλιο με «αλάνθαστα» προϊόντα νανοτεχνολογίας

Το Εργοστάσιο του Μέλλοντος (Factory of the Future) ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του την 1η Σεπτεμβρίου, έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και σε διάστημα τριών ετών (2020) θα μπορεί να τροφοδοτεί την παγκόσμια βιομηχανία με «αλάνθαστα» εκτυπωμένα προϊόντα νανοτεχνολογίας σε μεγάλες διατάξεις, που μπορούν να βρουν εφαρμογή σε μία σειρά από τομείς, όπως η αυτοκινητοβιομηχανίες, τα «πράσινα» σπίτια, η ενέργεια, τα κτίρια, τα «έξυπνα» υφάσματα και οι συσκευασίες.

 

Ουσιαστικά, το Εργοστάσιο του Μέλλοντος θα παράγει εκτυπωμένες οργανικές ηλεκτρονικές διατάξεις, όπως οργανικά φωτοβολταϊκά για παραγωγή ενέργειας και OLEDs για φωτισμό, μέσα από δύο βασικές γραμμές παραγωγής, οι οποίες θα λειτουργούν πλήρως αυτοματοποιημένα, μηδενίζοντας τα ελαττώματα των προϊόντων και συνεπώς τις απώλειες.

 

Θα υπάρχει, εξάλλου, η δυνατότητα παραγωγής τέτοιων διατάξεων σε πολλά μέτρα, ακόμη και χιλιόμετρα, ή σε δεκάδες τετραγωνικά, ενιαία, και σε ελάχιστο χρόνο (μερικά μέτρα ανά λεπτό).

 

Η κατασκευή του Εργοστασίου στηρίζεται στο φιλόδοξο πρόγραμμα Smart Line, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ -στο πλαίσιο του Horizon 2020- και έχει επτά εταίρους, με πρωταγωνιστή και συντονιστή το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ (LTFN). Οι υπόλοιποι εταίροι είναι βιομηχανίες και ερευνητικά κέντρα από τη Γερμανία (τρεις εταίροι), από την Ολλανδία (ένας), από την Ιταλία (Fiat) και από την Ελλάδα (OET-Organic Electronic Technologies).

 

Το έργο Smart Line έχει διάρκεια τρία χρόνια (θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2020) και προϋπολογισμό περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 4,3 εκατ. από την ΕΕ.

 

«Είναι από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα, που έχει στόχο την ανάπτυξη της Βιομηχανίας του Μέλλοντος που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» δήλωσε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας ΑΠΘ και υπεύθυνος του έργου, Στέργιος Λογοθετίδης, κατά την παρουσίαση των εγκαταστάσεων του Κέντρου Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Check Also

Αστυπάλαια: Σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, στις υπηρεσίες κινητικότητας και στην πράσινη ενέργεια

Το  νησί της Αστυπάλαιας αποκτά την υπηρεσία «Astybus» και γίνεται σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο: …