Αρχική / Τεχνολογία / Φαιστός: Το επενδυτικό fund του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για υπηρεσίες 5G

Φαιστός: Το επενδυτικό fund του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για υπηρεσίες 5G

Εντός χρονοδιαγράμματος βρίσκεται ο διαγωνισμός για την απόδοση φάσματος 5G στα τέλη του έτους, ο οποίος όπως έγινε γνωστό θα έχει άμεση σχέση με το fund «Φαιστός».

Σε δημοσίευμά της η Ναυτεμπορική αναφέρει ότι τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα προχωρήσει στην ίδρυση ενός επενδυτικού κεφαλαίου με την ονομασία «Φαιστός». Το fund αυτό θα αναλάβει τη δημιουργία και χρηματοδότηση ενός οικοσυστήματος εταιρειών με αποκλειστικό αντικείμενο υπηρεσίες και εφαρμογές που θα βασίζονται στα 5G δίκτυα που θα δούμε από τον επόμενο χρόνο στη χώρα μας. Τα κεφάλαια του fund θα προέλθουν από το 25% των εσόδων της δημοπρασίας που θα διεξαχθεί πιθανότατα στις αρχές Δεκεμβρίου για 4 συχνότητες (700Hz, 3,5GHz, 26GHz, 2GHz), με το υπουργείο να διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση παρά την πανδημία.

Με την κίνηση αυτή, το υπουργείο επιθυμεί να καλύψει πολύ πιο γρήγορα το κενό που δημιουργεί η απουσία βαριάς βιομηχανίας στην Ελλάδα, παρέχοντας τη δυνατότητα ακόμα και σε startups να παρουσιάσουν υπηρεσίες που θα ενδιαφέρουν άμεσα το ελληνικό κοινό, ικανές να παράγουν προστιθέμενη αξία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, άλλος στόχος του 5G fund θα είναι η μόχλευση κεφαλαίων με συμμετοχή ιδιωτών σε ένα ποσοστό περίπου 30%. Η ίδρυση του «Φαιστός» θα πραγματοποιηθεί από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕ-ΣΥΠ) προκειμένου να «διαθέτει τη θεσμική ασφάλεια που απαιτείται για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών.

Τα σχέδια του υπουργείου έχουν γνωστοποιηθεί από την περασμένη εβδομάδα στην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο Ανταγωνισμού, Magrathe Vestager από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αντώνη Τζωρτζακάκη ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες «έχουν τύχει θερμής αποδοχής.»

Check Also

Αστυπάλαια: Σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, στις υπηρεσίες κινητικότητας και στην πράσινη ενέργεια

Το  νησί της Αστυπάλαιας αποκτά την υπηρεσία «Astybus» και γίνεται σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο: …