Αρχική / Έργα/Υποδομές / Εγκαινιάζεται η νέα γέφυρα της Γένοβας μήκους 1.064 μέτρων

Εγκαινιάζεται η νέα γέφυρα της Γένοβας μήκους 1.064 μέτρων

Δύο χρόνια μετά την τραγική κατάρρευση της οδογέφυρας Μοράντι και εντός του χρονοδιαγράμματος εγκαινιάζεται σήμερα η καινούργια γέφυρα της Γένοβας με υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας.

Χίλια εξήντα τέσσερα μέτρα μήκος,  φτιαγμένη από χάλυβα και εφοδιασμένη με σένσορες, οι οποίοι θα επιτρέπουν τον άμεσο εντοπισμό κάθε προβλήματος. Η νέα γέφυρα  της Γένοβας San Giorgio η οποία ενώνει δυο τεράστια τμήματα της πόλης, εγκαινιάζεται δυο χρόνια μετά την τραγική  κατάρρευση της παλιάς γέφυρας Μοράντι. 

54412102_403.jpg

Στις 14 Αυγούστου του 2018, μετά από ένα τρομερό βουητό, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η οδογέφυρα κατέρρευσε. Βαρύτατος ο απολογισμός: 43 νεκροί, έντεκα τραυματίες, 566 άνθρωποι που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Αιτία της τραγωδίας, δομικά προβλήματα και ελλιπής συντήρηση. Η δικαστική έρευνα για την τελική  απόδοση ευθυνών ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.  Αυτή τη φορά όμως  οι υποσχέσεις τηρήθηκαν και σήμερα η πρωτεύουσα της περιφέρειας της Λιγουρίας αποκτά τη νέα της οδογέφυρα με ύψιστες προδιαγραφές ασφαλείας.

Οι εργάτες συνέχισαν να δουλεύουν  και κατά τη μακρά περίοδο του  lockdown, για να μπορέσουν να σεβαστούν το χρονοδιάγραμμα. Το όλο σχέδιο είναι του διεθνούς φήμης ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο.

Η μνήμη των θυμάτων

Η επίσημη τελετή εγκαινίων θα γίνει σήμερα το απόγευμα στις 6, με τη συμμετοχή του ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, του προέδρου της βουλής Ρομπέρτο Φίκο και του πρωθυπουργού Τζουζέπε  Κόντε.

45112531_403.jpg

Θα αναγνωστούν όλα τα ονόματα των νεκρών και θα ακολουθήσουν τρία λεπτά σιγής. Στη συνέχεια όλα τα πλοία, από το μεγάλο  λιμάνι της Γένοβας, θα σφυρίξουν μαζί την ώρα των εγκαινίων.

Αλλά οι συγγενείς των θυμάτων, παρά την έκκληση του προέδρου Ματαρέλα, δεν θα είναι εκεί. Διαμαρτύρονται για το ότι η εταιρία που θα διαχειρίζεται τη γέφυρα San Giorgio, παρά τις υποσχέσεις, είναι ακόμη η ίδια του 2018. «Η ωραιότατη όντως αυτή οδογέφυρα γεννήθηκε από μια τρομερή τραγωδία»,  έγραψαν σε ανακοίνωσή τους. Και δεν μπορούν, φυσικά, να το ξεχάσουν.

Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης, Ρώμη

 

Check Also

Τεχνικές προδιαγραφές για την καταγραφή/αναγνώριση οδικού δικτύου

Τις τεχνικές προδιαγραφές, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για το πώς θα καταγραφεί το υπάρχον …