Αρχική / Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

ΕΛΛΑΔΑ

Ι.Ε.Κ.Ε.Μ. Τ.Ε.Ε.  Α.Ε.

ΤΣΜΕΔΕ

Υπουργείο Υποδομών,Μεταφορών και Δικτύων

Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

Υπουργείο Εσωτερικών

Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος

Υπουργείο Οικονομικών

Εθνικό Τυπογραφείο

Κτηματολόγιο

e-Πολεοδομία

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ 

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) είναι το πιο παλιό και πιο φημισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας στο τομέα της τεχνολογίας και έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην επιστημονική, τεχνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας από την ίδρυση του το 1836. Είναι στενά συνδεδεμένο με την πάλη της Ελλάδας για ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο. Tο 1873 εγκαταστάθηκε σε συγκρότημα κτιρίων στο κέντρο της πρωτεύουσας, στα μισοτελειωμένα, ακόμη, κτίρια της οδού Πατησίων και ονομάστηκε “Eθνικό Mετσόβιο Πολυτεχνείο”, συντετμημένα EMΠ προς τιμή των μεγάλων ευεργετών Γ. Aβέρωφ, N. Στουρνάρη, E. Tοσίτσα, των οποίων η γενέτειρα, το Mέτσοβο, μια μικρή ιστορική πόλη στη βορειοδυτική Eλλάδα, υπήρξε η κοιτίδα πολλών μεγάλων εθνικών ευεργετών.

Σχολές

 

Πολυτεχνική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονικής

Κατά την περίοδο της πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας, με Πρωθυπουργό τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου, η Θεσσαλονίκη έγινε η έδρα του δεύτερου Πανεπιστημίου της Ελλάδας. Η ίδρυση του “Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης”, όπως ονομάστηκε, έγινε σύμφωνα με το νόμο 3341/1925. Σχεδόν 30 χρόνια αργότερα, την ίδρυση του Α.Π.Θ. ακολούθησε η ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής (1955), με τη λειτουργία του Τμήματος των Πολιτικών Μηχανικών.

Τμήματα
Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών

Το Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε με το Ν.Δ. 4425 της 11ης Νοεμβρίου 1964 ως αυτοδιοικούμενο Ν.Π.Δ.Δ. υπό την εποπτεία του Κράτους, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διοικητικής Ανάπτυξης της Χώρας.

Τμήματα

Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων
Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών
Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής
Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών
Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
Τμήμα Χημικών Μηχανικών

Πολυτεχνική Σχολή Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1973 με το Νομοθετικό Διάταγμα υπ’ αριθ. 87 της 27 Ιουλίου 1973, και ξεκίνησε την λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος 1974-1975. Ονομάστηκε “Δημοκρίτειο” προς τιμήν του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Δημόκριτου, ο οποίος καταγόταν από την πόλη Άβδηρα της Θράκης.

Τμήματα
Πολυτεχνείο Κρήτης

Λίγο μετά την απελευθέρωση από τη Γερμανική κατοχή, άρχισαν οι συζητήσεις για ίδρυση Πανεπιστημίου στην Κρήτη, οι οποίες κορυφώθηκαν στη δεκαετία του 1960. Ενώ όμως καθολικό ήταν το αίτημα για ίδρυση Πανεπιστημίου στην Κρήτη, υπήρχε και έντονη διαμάχη μεταξύ των πόλεων, ως προς το ποια θα αποτελούσε την έδρα του υπό ίδρυση Πανεπιστημίου. Τελικά, ως χρυσή τομή στο πρόβλημα δόθηκε το 1977 από τον τότε Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, η λύση ίδρυσης Πανεπιστημίου, το οποίο θα είχε σχολές στις πόλεις Ρεθύμνου και Ηρακλείου και Πολυτεχνείου, του οποίου οι σχολές και η έδρα θα ήταν στα Χανιά.

Σχολές
Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ιδρύθηκε (μαζί με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο) το 1984 με το Π.Δ. 83/1984, που τροποποιήθηκε το 1985 με το Π.Δ. 302/1985 και το Π.Δ. 107/86. Έδρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ορίστηκε ο Βόλος.

Τμήματα

ΚΥΠΡΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΤΜΗΜΑΤΑ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

ΗΜΙΚΡΑΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΑΛΛΟΙ