Αρχική / Έργα/Υποδομές / Η πορεία του έργου σε όλους τους σταθμούς του Μετρό στη Θεσσαλονίκη

Η πορεία του έργου σε όλους τους σταθμούς του Μετρό στη Θεσσαλονίκη

Η πορεία του έργου του μετρό Θεσσαλονίκης και το στάδιο των εργασιών σε όλους τους σταθμούς βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης εργασίας στα γραφεία της Αττικό Μετρό με την κατασκευάστρια κοινοπραξία και όλους τους εμπλεκόμενους στο έργο παρουσία του υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών Γιώργου Καραγιάνη.

Διαβάστε: Καραγιάννης: Μέχρι το τέλος του 2023 το πλέον σύγχρονο μετρό στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό στη βασική γραμμή μέχρι σήμερα το συνολικό ποσοστό υλοποίησης οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης ανέρχεται στο 82% και το ποσοστό προόδου των εργασιών πολιτικού μηχανικού είναι περίπου 97.2% (εκτός των αρχιτεκτονικών τελειωμάτων που βρίσκονται στο 77%). Οι αρχαιολογικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί σε όλες τις θέσεις του έργου, πλην του σταθμού Βενιζέλου.

αρχείο λήψης.png

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αττικό Μετρό έχουν ολοκληρωθεί πλήρως οι δύο σήραγγες και τα έργα πολιτικού μηχανικού στους 12 σταθμούς και στο αμαξοστάσιο. Έως τις αρχές του καλοκαιριού του τρέχοντος έτους θα έχουν ολοκληρωθεί και θα παραδοθούν προς χρήση τα γραφεία της Αττικό Μετρό ΑΕ στο Aμαξοστάσιο.

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα αρχιτεκτονικά τελειώματα και οι εργασίες αποκατάστασης επιφάνειας οδού. Τους τελευταίους μήνες έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό οι εργασίες τελικής διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου στους σταθμούς «Ν. Σιδ. Σταθμός», «Δημοκρατίας», «Σιντριβάνι», «Πανεπιστήμιο», «Παπάφη», «Ευκλείδη» και «Μαρτίου»

Στο Νότιο τμήμα του σταθμού«Αγία Σοφία» ξεκίνησε η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η τελική διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου ενώ δόθηκε σταδιακά προς χρήση στο τέλος του 2021 και αποδόθηκε η οδός Εγνατία στην οριστική της μορφή μετά από 14 χρόνια.

Επίσης, έχουν κατασκευαστεί πλήρως (διπλή γραμμή) στο τμήμα από «Συντριβάνι» έως Αμαξοστάσιο (στο τμήμα όπου έχουν ξεκίνησει τα δοκιμαστικά δρομολόγια των συρμών) και στο υπόλοιπο τμήμα από «Ν. Σιδ. Σταθμός» έως «Σιντριβάνι» αναμένεται να ολοκληρωθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2022 (σήμερα είναι περίπου στο 94,00% ).

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, οι Η/Μ εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλους τους σταθμούς (εκτός των Σταθμών«Βενιζέλου», «Αγ. Σοφίας»), καθώς και στο Αμαξοστάσιο, έχουν αφιχθεί στο αμαξοστάσιο και οι 18 συρμοί που προβλέπονταν στη σύμβαση και βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικές δοκιμές τους.

Τον Ιούλιο του 2021 ολοκληρώθηκαν οι εγκαταστάσεις όλων των απαραίτητων συστημάτων, ενεργοποιήθηκε η ηλεκτροδότηση στο τμήμα «Σιντριβάνι» έως «Αμαξοστάσιο» και ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια των συρμών στο συγκεκριμένο τμήμα ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικές δοκιμές τους.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών στο σταθμό «Βενιζέλου» οι παραπάνω δοκιμές θα επεκταθούν στο υπόλοιπο τμήμα από «Ν. Σιδ. Σταθμός» έως «Σιντριβάνι» και η επιτυχής έκβασή τους θα αποτελέσει την ολοκλήρωση του έργου.

Επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά

Παράλληλα με την εξέλιξη των εργασιών του βασικού έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης, βρίσκονται σε εξέλιξη και οι εργασίες για την επέκταση του μετρό προς Καλαμαριά.

Μέχρι σήμερα το συνολικό ποσοστό υλοποίησης του αντικειμένου της σύμβασης ανέρχεται στο 84,3% και το ποσοστό προόδου των εργασιών πολιτικού μηχανικού είναι 96,82%. Οι Η/Μ εργασίες βρίσκονται στο 53,78% περίπου.

Ειδικότερα έχουν ήδη ολοκληρωθεί πλήρως οι δύο σήραγγες. Τον Ιούνιο του 2021 ξεκίνησαν οι εργασίες τελικής διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου στους σταθμούς «Νομαρχία», «Αρετσού», «Νέα Κρήνη» και «Μίκρα». Έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό οι εργασίες τελικής διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου, κατασκευής νησίδων και πεζοδρομίων στην περιοχή του σταθμού «Καλαμαριά».

Βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή της επιδομής, της τρίτης γραμμής και των καναλιών πεζοδρομίων. Έχουν κατασκευαστεί πλήρως (διπλή γραμμή) η επιδομή, η τρίτη γραμμή και τα κανάλια πεζοδρομίων, εκτός από τις 5 αλλαγές των οποίων η εγκατάσταση έχει πρόσφατα ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2022 (σήμερα είναι περίπου στο 89%).

Επέκταση προς Καλαμαριά – Εργασίες Επιδομής

Για την ολοκλήρωση του Έργου της επέκτασης, απαιτείτο η Δημοπράτηση Η/Μ Συστημάτων. Αναφορικά με τα εν λόγω συστήματα, σήμερα:

  • για 2 Η/Μ Συστήματα έχουν ήδη εγκατασταθεί Ανάδοχοι (Σηματοδότηση και BACS),
  • για 8 Η/Μ Συστήματα ολοκληρώθηκε ηδιαγωνιστική διαδικασία με ανάδειξη προσωρινού Αναδόχου (αφορούν CCTV, PA, DTS, SMS, TETRA, PIS, ICCS, PRCS).

Η Σύμβαση υπογράφεται στις 14 Μαρτίου 2022

προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια 15 νέων συρμών, προϋπολογισμού 142.000.000€. Οι προσφορές αποσφραγισθηκαν την 1η Φεβρουαρίου 2022 και η Επιτροπή Διαγωνισμού ελέγχει τα σχετικά δικαιολογητικά.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΗΚΕΙ:
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Πηγή: https://www.voria.gr/article/i-poria-ton-ergasion-se-olous-tous-stathmous-tou-metro-thessalonikis

Check Also

Τεχνικές προδιαγραφές για την καταγραφή/αναγνώριση οδικού δικτύου

Τις τεχνικές προδιαγραφές, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για το πώς θα καταγραφεί το υπάρχον …