Αρχική / Έργα/Υποδομές / Ξεκινά το μεγάλο πρόγραμμα παρεμβάσεων οδικής ασφάλειας σε 7.000 σημεία – Πώς θα γίνουν τα έργα

Ξεκινά το μεγάλο πρόγραμμα παρεμβάσεων οδικής ασφάλειας σε 7.000 σημεία – Πώς θα γίνουν τα έργα

Σε φάση υλοποίησης περνά το μεγάλο project του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το πρόγραμμα έργων οδικής ασφάλειας σε 7.000 σημεία του οδικού δικτύου της χώρας.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα να περνούν σε δημοπράτηση με την Εγνατία Οδό να αναλαμβάνει ένα κομβικό ρόλο στο όλο εγχείρημα.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι πως οι παρεμβάσεις αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας, αφορά στο δευτερεύον οδικό δίκτυο, κυρίως δηλαδή σε επαρχιακούς δρόμους.

Πρόκειται για το δίκτυο εκείνο που χαρακτηρίζεται σήμερα ως πολύ επικίνδυνο και τα έργα θα γίνουν με στόχο να βελτιωθούν τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά αλλά και να αυξηθεί το επίπεδο ασφάλειας για να μειωθούν περαιτέρω τα τροχαία ατυχήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μελέτες για το όλο σχέδιο είχαν ολοκληρωθεί ήδη από το 2015 από την Εγνατία Οδό, αλλά το εγχείρημα έμεινε στα συρτάρια. Το 2019, το σχέδιο ενεργοποιήθηκε και πάλι και μέσα στο 2020, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, κατάφερε να το θέσει σε τροχιά υλοποίησης.

Τον περασμένο Νοέμβριο υπεγράφη σύμβαση χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) και την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ ΑΕ για την υλοποίηση του Προγράμματος Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας (ΠΕΒΟΑ).

Καραγιάννης: Απόλυτη προτεραιότητα η οδική ασφάλεια

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, μιλώντας στο ypodomes.com επισημαίνει πως «Η οδική ασφάλεια της χώρας αποτελεί απόλυτη πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εργαζόμαστε από την πρώτη στιγμή πάνω σε αυτό το θέμα. Είναι αδιανόητο να θρηνούμε τόσους ανθρώπους στην άσφαλτο και έχουμε δεσμευθεί στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος, δημιουργώντας ένα ποιοτικότερο και ασφαλέστερο οδικό δίκτυο για όλους τους Έλληνες.

Προχωράμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα, υπό το σχεδιασμό του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σημειακών επεμβάσεων οδικής ασφάλειας σε 7.000 ιδιαίτερα επικίνδυνα σημεία σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας. Παράλληλα, με την ποιοτική αναβάθμιση των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων, αναμένεται να δοθεί δουλειά σε μικρότερους ή μεγαλύτερους μελετητές και κατασκευαστές σε μια περίοδο που το έχουν μεγάλη ανάγκη τόσο εκείνοι όσο και η χώρα. Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για το Πρόγραμμα Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας, είναι ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει έργα ουσίας και όχι εντυπωσιασμού και αποδεικνύει εμπράκτως την κατεύθυνση της πολιτικής μας».

Πως θα τρέξουν τα έργα

Αρχικά θα γίνει ένας γεωγραφικός καταμερισμός των έργων ανάμεσα στην Εγνατία Οδό και το υπουργείο ΥΠΟΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες η Εγνατία Οδός Α.Ε. έχει στείλει επιστολές στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και διερευνητικές επιστολές στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Νοτίου Αιγαίου.

Σε αυτές αφού γνωστοποιείται η έναρξη υλοποίησης του προγράμματος παρεμβάσεων και η γνωστοποίηση ότι μπορεί να αναλάβει τα έργα, γίνεται η επιλογή του φορέα υλοποίησης. Σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις, στις περισσότερες των περιπτώσεων αναθέτουσα αρχή που θα τρέξει τα έργα θα είναι η Εγνατία. Οι Περιφέρειες έχουν την επιλογή να γίνουν και οι ίδιες αναθέτουσες αρχές.

Ο κομβικός ρόλος της Εγνατίας Οδού

Κομβικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος έχει η Εγνατία Οδός. Σύμφωνα με πηγές κοντά στο θέμα, η εταιρεία ουσιαστικά θα έχει διττό ρόλο καθώς θα είναι η διαχειριστική αρχή των έργων και σε κάποιες περιπτώσεις η αναθέτουσα αρχή.

Αυτό σημαίνει πως μετά την υπογραφή του δανείου, θα γίνει από την Εγνατία μία καταρχάς επικαιροποίηση της μελέτης, καθώς έχουν περάσει 6 χρόνια από την ολοκλήρωση των μελετών και σε αυτό το διάστημα έχουν προκύψει κάποιες αλλαγές στις ανάγκες παρέμβασης αλλά και κάποιες άλλες αντιμετωπίστηκαν.

Στη συνέχεια θα γίνει καταμερισμός των πόρων ανάλογα με τις θέσεις των σημείων που χρήζουν παρέμβασης ανά Περιφέρεια στα συνολικά 7.000 σημεία και θα οριστεί ο κατά περίπτωση φορέας υλοποίησης.

Στη συνέχεια θα τρέξουν οι διαγωνισμοί και στη συνέχεια τα έργα με την Εγνατία να έχει τον έλεγχο χρηματοδότησης, δηλαδή αν τα χρήματα της ΕΤΕπ οδηγούνται στο έργο. Πρόκειται στην ουσία για μία αναβάθμιση του ρόλου της Εγνατίας Οδού Α.Ε.. Μην ξεχνάμε ότι προκειται για μία εταιρεία που τα προηγούμενα χρόνια κινδύνευσε ν μείνει χωρίς αντικείμενο, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση του οδικού άξονα της Εγνατίας.

Κουτσούκος: Η Εγνατία Οδός, είναι πλέον ξανά στο επίκεντρο των υποδομών της χώρας.
Ο Κωνσταντίνος Κουτσούκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Εγνατίας Οδού Α.Ε. ερωτώμενος από το ypodomes.com για το μεγάλο αυτό εγχείρημα, υπογράμμισε πως “είναι μία νέα πρόκληση για το μέλλον της Εγνατίας Οδού. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, τιμά έμπρακτα την εταιρεία δίνοντας της ένα κεντρικό ρόλο στην διαχείριση και υλοποίηση αυτών των πολύ σημαντικών παρεμβάσεων που θα βελτιώσουν χιλιάδες επαρχιακούς δρόμους στη χώρα.

Η Εγνατία Οδός και οι εργαζόμενοι της, όπως κάθε φορά θα επιτελέσουν το καθήκον τους, φέρνοντας εις πέρας με επιτυχία αυτή την μεγάλη ευθύνη. Με την αρωγή του Κώστα Καραμανλή αλλά και του Γιώργου Καραγιάννη, η προσπάθεια για την επιστροφή της εταιρείας στο επίκεντρο των υποδομών της χώρας συνεχίζεται τόσο με τα έργα που ξεκινήσαμε να υλοποιούμε το προηγούμενο διάστημα, με τα επόμενα που προγραμματίζουμε αλλά και με το Πρόγραμμα Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας. Η Εγνατία Οδός έχει σπουδαίο μέλλον μπροστά της και το χτίζουμε μέρα με τη μέρα”.

Check Also

Τεχνικές προδιαγραφές για την καταγραφή/αναγνώριση οδικού δικτύου

Τις τεχνικές προδιαγραφές, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για το πώς θα καταγραφεί το υπάρχον …