Αρχική / Έργα/Υποδομές / Ολοκληρώθηκαν τα κεντρικά γραφεία της Le Monde στο Παρίσι

Ολοκληρώθηκαν τα κεντρικά γραφεία της Le Monde στο Παρίσι

Καινούργια «στέγη» απέκτησαν οι αίθουσες σύνταξης και οι 1.600 εργαζόμενοι του Ομίλου Le Monde: το σχέδιο του διεθνούς – με έδρα τη Νορβηγία – αρχιτεκτονικού γραφείου Snøhetta, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα το 2015, δύο εβδομάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, πήρε σάρκα και οστά.

Το με μορφή αψίδας και ημιδιαφανές εξωτερικό περίβλημα κτήριο και περιλαμβάνει μια πλατεία που επιτρέπει στο αρχιτεκτόνημα να ενσωματώνεται στη γειτονιά.

Τα κεντρικά γραφεία, τα οποία ολοκλήρωσε το Snøhetta σε συνεργασία με το γαλλικό αρχιτεκτονικό γραφείο SRA architecture, είναι στο 13ο διαμέρισμα του Παρισιού δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό Gare d’Austerlitz και πολύ κοντά στο Quartier Latin και τον Jardin des Plantes.

cc16ae5d-e336-477e-947f-d2e0d619e6f2.jpg

dcd91df3-51e7-44bf-8c8f-6d3352d0de66.jpg

d3a69130-d60e-46c5-a9bf-65582610524e.jpg

Μιας και οι σιδηροδρομικές γραμμές περνούν υπογείως κάτω από το κτήριο, το μήκους 80 μέτρων αρχιτεκτόνημα έχει την όψη μιας κοίλης δομής η οποία πατά στις δύο άκρες της σε δύο επταώροφους αρχιτεκτονικούς όγκους που συνδέονται μεταξύ τους με ένα τόξο από περίπλοκο χαλύβδινο δίκτυο. Η οροφή του κτηρίου είναι καλυμμένη με ηλιακά πάνελ.

Συμπληρώνεται το κτήριο με μια νέα κεντρική πλατεία, από τσιμέντο και με φυτά και παγκάκια ώστε να μπορεί να παραμείνει και χαζολογήσει ο κόσμος. Στις δύο άκρες του, δύο είσοδοι: η μία, δημόσια, που οδηγεί σε πλειάδα χώρων για φαγητό και ψώνια, καθώς και σε ένα διώροφο αμφιθέατρο.

Η δεύτερη, ιδιωτική, που οδηγεί στα γραφεία όπου εισέρχονται μόνον οι εργαζόμενοι στον Όμιλο Le Monde. Στην οροφή, μια στενή βεράντα η οποία είναι προσβάσιμη και από τις δύο πλευρές του κτηρίου, προσφέρει στους εργαζόμενους θέα στην πόλη και τον Σηκουάνα.

Σύμφωνα με το Snøhetta, η κατασκευή των με εμβαδόν 23.000 τετραγωνικών μέτρων κεντρικών γραφείων ήταν μια «ιδιαίτερων απαιτήσεων πρόκληση» καθώς το κτήριο είναι «βαρύτερο από τον Πύργο του Άιφελ».«Από τη σύλληψή του, το κτήριο των κεντρικών του Ομίλου Le Monde ενσάρκωνε μια αρχιτεκτονική και συμβολική αντίστιξη στις προκλήσεις που σήμερα αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας»

«Σε καιρούς στους οποίους ο φόβος και η αβεβαιότητα ωθούν τις κοινωνίες μας να αυξήσουν τα εμπόδια και να ενισχύσουν την επιβολή μέτρων ασφαλείας, το κτήριο έχει να κάνει κυρίως με άνοιγμα» υπογράμμισε ο εκ των ιδρυτών του αρχιτεκτονικού γραφείου Kjetil Trædal Thorsen. «Με αυτή την έννοια, το πρότζεκτ μας προσκαλεί να στοχαστούμε το πώς η αρχιτεκτονική μπορεί να δημιουργήσει χώρους που να είναι και δημόσιοι και ιδιωτικοί, εξωτερικοί και εσωτερικοί, διαφανείς και αδιαφανείς».

 

Check Also

Τεχνικές προδιαγραφές για την καταγραφή/αναγνώριση οδικού δικτύου

Τις τεχνικές προδιαγραφές, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για το πώς θα καταγραφεί το υπάρχον …