Αρχική / Έργα/Υποδομές / Ολοκληρώνεται το παζλ των αυτοκινητόδρομων – 2.700 χιλιόμετρα δίκτυο μέχρι το 2030

Ολοκληρώνεται το παζλ των αυτοκινητόδρομων – 2.700 χιλιόμετρα δίκτυο μέχρι το 2030

Μετά την οριστικοποίηση του Σαββάτου για την υλοποίηση του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης, ολοκληρώνεται το παζλ των υπεραστικών αυτοκινητόδρομων της χώρας. Είναι μεγάλη υπόθεση για μια χώρα όπως η Ελλάδα, που ήταν ουραγός σε κλειστούς αυτοκινητόδρομους στην Ευρώπη να μπορεί να υπερηφανεύεται, πως πλέον έχει ένα από τα πλέον μοντέρνα και επαρκή δίκτυα εντός ΕΕ.

Ο ΒΟΑΚ με μήκος σχεδόν 300 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την επίσημη παρουσιάση θα καλύψει όλη η βόρεια ακτογραμμή της Κρήτης και θα συμβάλει τα μέγιστα στην γεωμετρική μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων και αντίστοιχα στην αύξηση της οδικής ασφάλειας και ταχύτητας.

Η πλήρης υλοποίηση του, που πιθανότατα θα χρειαστεί να φτάσει μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας θα αλλάξει τις μεταφορές του νησιού και θα ενδυναμώσει το εμπορικό προφίλ και το τουριστικό προϊόν της Κρήτης.

greek_motorway_network_hellastron.jpg

Το Ηπειρωτικό δίκτυο

Το ηπειρωτικό δίκτυο της Ελλάδας έχει μήκος σχεδόν 2.200 χιλιόμετρα και καλύπτει σχεδόν όλη τη χώρα. Η Ολυμπία Οδός (Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα), η Ιόνια Οδός (Αντίρριο-Ιωάννινα), η Νέα Οδός (Μεταμόρφωση-Σκάρφεια), η Κεντρική Οδός (Ξυνιάδα-Τρίκαλα και Πέταλο Μαλιακού), η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (Ράχες-Λάρισα-Κλειδί Ημαθίας), η Αυτοκινητόδρομος Μορέας (Κόρινθος-Καλαμάτα και Λεύκτρο-Σπάρτη) μαζί με το ευρύ δίκτυο της Εγνατίας Οδού (Ηγουμενίτσα-Θεσσαλονίκη-Κήποι Έβρου και κάθετοι άξονες) έχουν δημιουργήσει ένα σημαντικό δίκτυο.

Ποιος θα φανταζόταν πριν από μερικά χρόνια ότι για να πας από την Αθήνα στα Ιωάννινα θα χρειάζονται μόλις 3 ώρες και 30 λεπτά, από τη Θεσσαλονίκη στην Πάτρα επίσης 3 ώρες και 30 λεπτά ή από την Κατερίνη στην Αλεξανδρούπολη 3 ώρες.

Αυτό το δίκτυο έχει μεγάλη επίδραση πέρα από την επιβατική του διάσταση, στην εμπορικές μεταφορές. Τα προϊόντα μπορούν πολύ πιο εύκολα να μετακινηθούν προς τις μεγάλες αγορές της χώρας ή να φτάσουν σε πύλες εξόδου (λιμάνια, αεροδρόμια, μεθοριακοί σταθμοί) και να πάνε στις ευρωπαϊκές αγορές.

Οι προσθήκες

Σε αυτή τη χρονική στιγμή οδεύουμε για την υλοποίηση των προσθηκών στο δίκτυο αυτό. Πέρα από τον ΒΟΑΚ που ο διπλός διαγωνισμός οδεύει προς την τελική του φάση, μία σειρά από έργα κατασκευάζονται ή ετοιμάζονται.

Στην Κεντρική Οδό-Ε65, κατασκευάζεται το νότιο τμήμα (Λαμία-Ξυνιάδα) και μέσα στο 2021 θα ξεκινήσει και το βόρειο (Τρίκαλα-Κηπουρειό Γρεβενών). Στην Ολυμπία Οδό αναμένεται η τελική έγκριση από τις Βρυξέλλες για τη δυτική επέκταση από Πάτρα προς Πύργο για να ξεκινήσουν τα έργα. Επίσης προχωρά διαγωνισμός για ένα ακόμα τμήμα στον κάθετο άξονα της Εγνατίας, Ξάνθη-Εχίνος και για τον Περιφερειακό Αλεξανδρούπολης.

Παράλληλα πρόσφατα ανακοινώθηκαν νέοι διαγωνισμοί για τα οδικά τμήματα Θεσσαλονίκη-Έδεσσα και Δράμα-Αμφίπολη μέσω ΣΔΙΤ.

Τέλος, σε φάση διαγωνισμού είναι και το έργο-ΣΔΙΤ για το τμήμα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη.

Με αυτές τις προσθήκες το ελληνικό δίκτυο αυτοκινητόδρομων θα ξεπεράσει τα 2.700 χιλιόμετρα.

Οι τελευταίες εκκρεμότητες

Ως τελευταίες εκκρεμότητες μπορούν να χαρακτηριστούν η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού προς βορρά (Ιωάννινα-Κακαβιά) στο οποίο αναζητείται χρηματοδότηση και το τμήμα Πύργος-Τσακώνα. Από εκεί και έπειτα έχουμε μόνο κάποιες σημειακές προσθήκες που θα είναι περισσότερο τοπικού χαρακτήρα.

Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε, λόγω και της επετείου της προσχώρησης της χώρας πριν από 40 χρόνια στην Ε.Ε. πως, η συμβολή της ήταν και είναι κρίσιμη και χωρίς αυτήν η εικόνα ίσως να ήταν σημαντικά διαφορετική. Τα κονδύλια από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, βοήθησαν ουσιαστικά στην υλοποίηση όλων αυτών των οραματικών για την Ελλάδα οδικών έργων. Η χώρα διασυνδεδεμένη με τους διευρωπαϊκούς άξονες μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις ευρωπαϊκές μεταφορές.

Είναι γεγονός πως για τη χώρα αυτό το δίκτυο αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί στην προσπάθεια ανάπτυξης εμπορευματικών κέντρων και γενικότερα στην δυνατότητα να ισχυροποιηθεί ως διεθνής κόμβος μεταφορών. Η ενίσχυση αυτού του δικτύου σταδιακά μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης και η χώρα να επωφεληθεί στο στοίχημα της Ευρώπης των 27.

Check Also

Τεχνικές προδιαγραφές για την καταγραφή/αναγνώριση οδικού δικτύου

Τις τεχνικές προδιαγραφές, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για το πώς θα καταγραφεί το υπάρχον …