Σάββατο , 5 Οκτωβρίου 2024
Αρχική / Έργα/Υποδομές / Σε αναβάθμιση σταθμών και υπηρεσιών προχωρά ο ΟΣΕ

Σε αναβάθμιση σταθμών και υπηρεσιών προχωρά ο ΟΣΕ

Προγραμματίζονται παρεμβάσεις διαμόρφωσης μουσείων σιδηροδρόμων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία και Πελοπόννησο.

Στην αναβάθμιση σταθμών και παρεχόμενων υπηρεσιών προχωρά ΟΣΕ, με παρεμβάσεις που θα αρχίσουν να υλοποιούνται το προσεχές διάστημα, όπως ανέφερε, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm» ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Θεοχάρης.

Για τη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη εκτίμησε ότι «μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι συνολικά ηλεκτροκινούμενη, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα».

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις στους σιδηροδρομικούς σταθμούς ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε ότι θα αρχίσουν να υλοποιούνται στη βάση ενός συνολικού προγραμματισμού, με στόχο να βελτιωθεί η εικόνα και η λειτουργικότητα τους.

«Έχουμε παρεμβάσεις σε κύριους σταθμούς μέχρι τώρα με πρώτο παράδειγμα την αναβάθμιση του σταθμού της Αθήνας. Αναμένεται ένα αντίστοιχο κτιριολογικό πρόγραμμα για τη Θεσσαλονίκη, μετά την ολοκλήρωση των έργων του μετρό, οπότε, πλέον οι χώροι γύρω από τον σταθμό θα είναι διαθέσιμοι» είπε ο κ. Θεοχάρης και πρόσθεσε:

«Είδατε και μερικά πρώτα δείγματα -που είναι μια πρώτη ενέργεια αναβάθμισης- ήδη στη διάρκεια της ΔΕΘ και από εκεί και πέρα υπάρχει ένα ολόκληρο πρόγραμμα αναβάθμισης όλων των σταθμών και των υπηρεσιών προς τους επιβάτες, το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται μέσα στο προσεχές διάστημα και μέσα στα επόμενα δύο, τρία χρόνια πιστεύουμε ότι θα έχει αλλάξει η εικόνα των σταθμών και των υπηρεσιών και των υπηρεσιών που θα παρέχουμε».

Ο κ. Θεοχάρης είπε ότι προχωρούν οι μελέτες και οι εντάξεις έργων σε ευρωπαϊκά προγράμματα, μεταξύ αυτών, ο προαστιακός της Δυτικής Μακεδονίας , ενώ υπάρχει και ο σχεδιασμός για τη νέα γραμμή Θεσσαλονίκης – Καβάλας, με διατήρηση και της υφιστάμενης γραμμής, όπως και για έργα διαμόρφωσης σταθμών και στάσεων και μέσα στη Θεσσαλονίκη «προκειμένου να αναπτύξουμε κι εκεί ένα περιφερειακό δίκτυο».

Αναφέρθηκε επίσης και στο «sea to sea project» και τον σχεδιασμό για τη «Σιδηροδρομική Εγνατία», αλλά και στα έργα που είναι σε εξέλιξη για την αναβάθμιση της σύνδεσης με τα Σκόπια, υπογραμμίζοντας ότι με την ολοκλήρωση τους επόμενους μήνες σε πρώτη φάση του έργου Θεσσαλονίκη – Ειδομένη θα αποκτηθεί και μια δεύτερη ηλεκτροδοτούμενη γραμμής.

«Προχωρεί και το έργο Θεσσαλονίκη – Στρυμώνας που θα μας διασυνδέσει αποτελεσματικότερα και καλύτερα με τη Βουλγαρία και είναι σε εξέλιξη -εφόσον ολοκληρωθούν και από την άλλη μεριά (της FYROM) οι συνδέσεις- η διασύνδεση Φλώρινα – Μοναστήρι» είπε ο κ. Θεοχάρης.

Σημείωσε, επίσης, ότι επαφές σε υπηρεσιακό επίπεδο προγραμματίζεται να γίνουν και με την πλευρά της Τουρκίας, με στόχο την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής διασύνδεσης.

Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι οι βελτιώσεις στον σιδηρόδρομο, η μείωση των αποστάσεων και η καλύτερη διασύνδεση με τις γειτονικές χώρες, μεταξύ άλλων, «θα συμβάλουν ουσιαστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στη δημιουργία ενός νέου, πιο αποτελεσματικού παραγωγικού μοντέλου».

«Υπάρχει το Εθνικό Σχέδιο Μεταφορών που υλοποιείται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και είναι σε εξέλιξη και πράγματι τοποθετεί τις σιδηροδρομικές μεταφορές τη θέση που τους αξίζουν» πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ.

Ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε ότι προγραμματίζονται, επίσης, παρεμβάσεις διαμόρφωσης μουσείων σιδηροδρόμων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, Πελοπόννησο, ενδεχομένως και η ανάδειξη του παλιού δικτύου της Αλεξανδρούπολης. Σημείωσε, ότι απαιτείται να αναπτυχθεί η κουλτούρα χρήσης του σιδηροδρόμου και σε αυτό βοηθούν, όπως βοηθούν και τον τουρισμό, οι παλιές, γραφικές παραδοσιακές διαδρομές στο Πήλιο, στα Καλάβρυτα, στην αρχαία Ολυμπία (σημείωσε είναι πολύ επιτυχημένη), ενώ εξετάζεται άλλη μια διαδρομή για τον Μπράλο και η βιωσιμότητα γραμμών για τον Νέστο.

Πρόσθεσε ότι φιλοδοξία του οργανισμού είναι να βάλει σε λειτουργία τον επόμενο χρόνο «που θα γιορτάζουμε τα εκατόν πενήντα χρόνια του σιδηρόδρομου» την παλιά γραμμή στο Βελεστίνο, με ιστορικό τρένο, ώστε να αναδειχθεί η σύνδεση με το παρελθόν και το ίδιο να γίνει σταδιακά και σε άλλα μέρη, σε γραμμές που εγκαταλείφθηκαν στο παρελθόν και έχουν προοπτικές επαναλειτουργίας.

«Υπάρχει το πολύ μεγάλο project της επαναλειτουργίας του μετρικού δικτύου της Πελοποννήσου, που έχει εγκαταλειφθεί, αλλά και της επαναλειτουργίας και άλλων γραμμών που στο παρελθόν είχαν εγκαταλειφθεί, ώστε να μπορεί ο επιβάτης να απολαύσει τις διαδρομές να ξαναμπεί στη σιδηροδρομική κουλτούρα» είπε ο κ. Θεοχάρης.

Check Also

Τεχνικές προδιαγραφές για την καταγραφή/αναγνώριση οδικού δικτύου

Τις τεχνικές προδιαγραφές, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για το πώς θα καταγραφεί το υπάρχον …