Αρχική / Έργα/Υποδομές / Στα 100 εκ. ευρώ το project για το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Άρη

Στα 100 εκ. ευρώ το project για το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Άρη

Σε περισσότερα από 110 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το ύψος της επένδυσης που θα απαιτηθεί για την ανέγερση του νέου γηπέδου του Άρη στη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ο χρονικός ορίζοντας κατασκευής είναι το τέλος του 2026, ημερομηνία που χαρακτηρίζεται από τους υπευθύνους ως εφικτή έαν όλα τα εμπλεκόμενα… σφυριά για την υπόθεση του γηπέδου χτυπήσουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Οι συζητήσεις του σχεδιασμού του νέου γηπέδου βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και τρεις μήνες, κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας και με διαδοχικές συναντήσεις των υπευθύνων, ώστε να προκριθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Ανακοίνωση για το ζήτημα του γήπεδου εξέδωσε μάλιστα και η ΠΑΕ Άρης, που όπως σημειώνει θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα.

Περίπου 170 στρέμματα για τις ανάγκες της κατασκευής

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, για να προχωρήσει η κατασκευή του γηπέδου ο ερασιτέχνης Άρης θα παραχωρήσει το γήπεδο Κλεάνθης Βικελίδης και, ως αντάλλαγμα, θα του παραχωρηθεί για μακροχρόνια χρήση έκταση κοντά στα 170 στρέμματα στη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής, στον αριθμό 65 πλησίον του κτηρίου Zeda, που ανήκει στον ΟΑΕΔ.

Το νέο γήπεδο του Άρη θα έχει μεικτή χρήση και αναμένεται να είναι σύγχρονο και με όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, χωρητικότητας περίπου 30.000 θέσεων. Η κατασκευαστική εταιρεία που θα αναλάβει τη διεκπεραίωση του έργου, μετά από διαγωνισμό, εκτός από την κατασκευή του νέου γηπέδου, θα δημιουργήσει ξενοδοχειακούς χώρους, γραφεία αλλά και καταστήματα εμπορικής χρήσης, δίνοντας ζωή σε μία περιοχή που είναι… γκρίζα λόγω της έλλειψης αναπτυξιακών έργων.


Παραχωρεί το Χαριλάου στο Δημόσιο και δημιουργείται μεγάλος χώρος πρασίνου

Βάσει του ίδιου σχεδιασμού, το γήπεδο Κλεάνθης Βικελίδης θα παραχωρηθεί στο Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα στον δήμο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ο χώρος του Κλεάνθης Βικελίδης θα γίνει ένα μεγάλος χώρος πρασίνου, σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή που ταλαιπωρείται από την έλλειψη πνευμόνων πρασινού και από τη δυσκολία στη στάθμευση, ειδικά όταν διεξάγονται ποδοσφαιρικοί αγώνες. Μετά την κατεδάφιση του γηπέδου του Άρη από την περιοχή, στόχος είναι δημιουργηθεί εκεί ένας μεγάλος χώρος πρασίνου, ενώ εξετάζεται ακόμα και η ένωση του νέου πάρκου με το υπάρχον της Νέας Ελβετίας.

Κύκλοι του ερασιτέχνη Άρη τονίζουν στη Voria.gr ότι βασική προϋπόθεση για τη μετεγκατάσταση είναι να κατασκευαστεί πρώτα το νέο γήπεδο και έπειτα να παραχωρηθεί στο Δημόσιο ο χώρος του Κλεάνθης Βικελίδης, που είναι περίπου 20 στρέμματα.

Χρηματοδότηση από επενδυτή και ευρωπαϊκά προγράμματα

Το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι ο ΟΑΕΔ να διατηρήσει την κυριότητα του γηπέδου αλλά να παραχωρήσει τη χρήση στον ΑΣ Άρης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η βασική χρηματοδότηση του νέου γηπέδου, σύμφωνα τις πληροφορίες της Voria.gr, θα γίνει από τον επενδυτή που θα προκύψει μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό και θα αναλάβει την εκμετάλλευσή του, ενώ στόχος είναι να αξιοποιηθούν πόροι από ευρωπαϊκά προγράμματα, πιθανώς και από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Μάλιστα, εκτιμάται ότι ο ΑΣ Άρης θα αποζημιωθεί επιπλέον για την παραχώρηση των εγκαταστάσεών του, πέρα από την απόκτηση της χρήσης του νέου γηπέδου.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Voria.gr ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Πάρις Μπίλιας σημείωσε ότι πρόκειται για έργο διπλής ανάπλασης. «Πρόκειται για δύο μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Το έργο πρασίνου στη Χαριλάου θα εξυπηρετεί την κινητικότητα και τους κατοίκους και το δεύτερο την ανάπτυξη στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Με αυτή τη λογική θα πρέπει να γίνονται τα έργα στην πόλη μας, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη μία σύγχρονη πόλη αναβαθμίζοντας παράλληλα το αστικό περιβάλλον», συμπλήρωσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Πηγή: https://www.voria.gr/article/sta-110-ekat-evro-to-project-tou-neou-gipedou-tou-ari—oles-i-plirofories?fbclid=IwAR1oR0N70mLPZkSRjqM2kRxsAQNsc0ba9tm7Xz3VQk-YsrDZncuKyV23qb8

Check Also

Τεχνικές προδιαγραφές για την καταγραφή/αναγνώριση οδικού δικτύου

Τις τεχνικές προδιαγραφές, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για το πώς θα καταγραφεί το υπάρχον …