Αρχική / Έργα/Υποδομές / Τα έργα που καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο

Τα έργα που καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο

Στα έργα υποδομών, που αλλάζουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και την αναβαθμίζουν σε ενεργειακό κόμβο σε μία κρίσιμη συγκυρία, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών στο 5ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών. 

Ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται ξανά σε περίοδο άνθησης, αναφέροντας ότι – σύμφωνα με τα στοιχεία των εισηγμένων εταιρειών – το ανεκτέλεστο των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων έχει φτάσει στα 9,38 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει προοπτικές ανάπτυξης και δημιουργία θέσεων εργασίας. 

Αναφορικά με το σιδηρόδρομο που έχει τη δυναμική να αποτελέσει την σύγχρονη ατμομηχανή του νέου οικονομικού μοντέλου για την χώρα αναφέρθηκε ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής να γίνει η Ελλάδα κόμβος υποδομών και συνδυασμένων μεταφορών και ενεργειακός κόμβος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στόχος είναι η επίτευξη ανάπτυξης στη χώρα υψηλού επιπέδου υπηρεσιών logistics. Δυναμική είσοδος στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών, αναβάθμιση του ρόλου των λιμανιών, προσφορά νέων διαδρόμων εμπορευματικών μεταφορών στην εφοδιαστική αλυσίδα, αξιοποιώντας τη γεωγραφική θέση της χώρας. Έτσι τίθενται οι προϋποθέσεις για την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας και στον τομέα της ενέργειας. Γιατί με αυτά τα έργα, η Ελλάδα, αξιοποιώντας τις τρέχουσες συγκυρίες και τις νέες γεωπολιτικές και ενεργειακές ισορροπίες που δημιουργούνται, έχει τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει και σε αυτό τον τομέα, ως ενεργειακός κόμβος της ευρύτερης περιοχής.

Ο κλάδος των κατασκευών ξανά σε περίοδο άνθισης και επέκτασης. Αυτή τη στιγμή, το ανεκτέλεστο των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων που είναι εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει φτάσει στα 9,38 δισ. ευρώ. Και σύμφωνα με τις προβλέψεις, βάσει των διαγωνισμών που βρίσκονται σε τελικό στάδιο, αναμένεται να φτάσει στα 15 δισ. ευρώ ως 2023. Αυτά τα πραγματικά δεδομένα, σημαίνουν σταθερότητα, ασφάλεια, δυνατότητα μακροχρόνιου σχεδιασμού, ότι σε μία δύσκολη περίοδο ο κατασκευαστικός κλάδος διαθέτει πλέον τη δυναμική να μεταδώσει την αναπτυξιακή του ώθηση σε ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία. Στην προσπάθεια της εθνικής ανασυγκρότησης ο τομέας των κατασκευών έχει πρωταρχικό ρόλο.  

Τα έργα υποδομών δεν είναι μια υπόθεση που αφορά μόνο τις κατασκευαστικές εταιρείες. Και αυτό καθώς, τα έργα υποδομών τονώνουν τις τοπικές οικονομίες άμεσα, αλλά και θέτουν τις προϋποθέσεις και για μακροχρόνια περιφερειακή ανάπτυξη. 

Έργα που αυτή τη στιγμή υλοποιούνται:

 1. Το Βόρειο Τμήμα του Ε65 
 2. Το Άκτιο-Αμβρακία
 3. Η πολύπαθη Πατρών – Πύργου
 4. Το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης
 5. Η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας
 6. Η επέκταση της Γραμμής 3 προς τον Πειραιά
 7. Το Μετρό Θεσσαλονίκης
 8. Η νέα Περιφερειακή επίσης της Θεσσαλονίκης, το λεγόμενο Flyover. 
 9. Το μεγάλο πρόγραμμα έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και διαχείρισης υδάτινων πόρων ύψους 1,5 δισ. Ευρώ
 10. Η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης
 11. Η υπογειοποίηση της Ηλιουπόλεως 
 12. Οι επεκτάσεις προς Λαύριο και Ραφήνα
 13. Το Μπράλος- Άμφισσα
 14. Η παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών
 15. Η περιφερειακή της Αλεξανδρούπολης.

 

Check Also

Άνοιξε στη Λήμνο το δεύτερο αθλητικό ξενοδοχείο στην Ελλάδα

Άνοιξε στη Λήμνο το δεύτερο αθλητικό ξενοδοχείο στην Ελλάδα με αέρα… Σκανδιναβίας. Η νέα επένδυση …