Σε πολυτελές ξενοδοχείο 4 αστέρων θα μετατραπεί το παλιό κτήριο επί της οδού Φειδίου που στέγαζε την ιστορική εφημερίδα «Απογευματινή», το οποίο παραμένει κλειστό τα τελευταία δέκα χρόνια μετά και το «λουκέτο» που μπήκε στην εφημερίδα.
Τις εργασίες ανακατασκευής έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Gavalas Architects και όπως όλα δείχνουν η ανακατασκευή θα ξεκινήσει στο τέλος της άνοιξης.
Το νέο κατάλυμμα, επιφάνειας 2.780 τ.μ., θα φέρει το όνομα Urban Hotel Athens και θα είναι δυναμικότητας 35 δωματίων και σουιτών.
Σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό γραφείο στόχος κατά τον ανασχεδιασμό του κτηρίου, είναι δημιουργηθεί εντός του ξενοδοχείουένας πόλος πρασίνου και φυτικής εσωστρέφειας ο οποίος θα εντάσσεται αρμονικά σε ενα πολύ πυκνό και δομημένο αμιγώς αστικό περιβάλλον.
Όπως αναφερει το insider.gr, έντονο θα είναι επίσης και το υδάτινο στοιχείο, ενώ η κεντρική όψη του κτηρίου θα μετασχηματιστεί σε έναν καμβά λεκτικής υπενθύμισης του παρελθόντος του κτηρίου.
Άλλωστε πρόκειται για ένα κτήριο με μακρά ιστορία μέσα στο οποίο γράφτηκαν μερικοί από τους πιο χαρακτηριστικούς πηχυαίους τίτλους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Ένα κτήριο με μακρά ιστορία
Να υπενθυμίσουμε ότι το πρώτο φύλλο της Απογευματινής κυκλοφόρησε στις 20 Οκτωβρίου του 1952, με εκδότες τα αδέλφια Νάσο και Σάκη Μπότση, που ταυτόχρονα ήταν και συνιδιοκτήτες της πρωινής εφημερίδας Ακρόπολις. Τα δύο αδέλφια κράτησαν τα ηνία της εφημερίδας μέχρι τον θάνατό τους το 1980 – πέθαναν με τρεις εβδομάδες διαφορά. Τότε την κυκλοφορία της εφημερίδας ανέλαβε το ίδρυμα Μπότση ωστόσο λίγο αργότερα πέρασε σε νέο εκδότη, τον Νίκο Μομφεράτο, ο οποίος και διατήρησε την έκδοση μέχρι το 1985, χρονιά που δολοφονήθηκε από την 17 Νοέμβρη. Στη συνέχεια ανέλαβε ο Πάνος Καραγιάννης, μέχρι και το 2002, όπου και μεταβιβάστηκε στον Κώστα Σαραντόπουλο, της οικογένειας εργολάβων Σαραντόπουλου.
Η εφημερίδα εκδιδόταν καθημερινά στην Αθήνα με πανελλαδική κυκλοφορία και από τα γραφεία της πέρασαν ηχηρά ονόματα της ελληνικής δημοσιογραφίας όπως Χρήστος Πασαλάρης, Μαρία Ρεζάν, Φρέντυ Γερμανός, Λιάνα Κανέλλη, Γιάννης Διακογιάννης, Άννα Παναγιωταρέα, Ροζίτα Σώκου, Κώστας Τσαρούχας, Κώστας Καββαθάς, Φώτης Σιούμπουρας, Σοφία Βούλτεψη, Παύλος Δημητριάδης, Στάθης Σφαέλος, Δημήτρης Κόκκορης, Γιάννης Τριήρης, Νάσος Νικολαϊδης και άλλοι.
Το 1975 πολλά από τα στελέχη της Απογευματινής, αποχώρησαν και μαζί με άλλους συντάκτες προχώρησαν στην έκδοση της Ελευθεροτυπίας, ενώ μερικά χρόνια αργότερα, το 1983, γνώρισε και δεύτερη μεγάλη διαρροή από στελέχη τα οποία προχώρησαν στην έκδοση του Ελεύθερου Τύπου.
Τον Σεπτέμβριο του 1984, κυκλοφόρησε και η Απογευματινή της Κυριακής, μάλιστα σε μικρό (tabloid) σχήμα, κάτι που ακολούθησε δύο χρόνια αργότερα (από τις 29 Σεπτεμβρίου 1986) και το καθημερινό φύλλο.
Από το 1954 έως το 1982, η Απογευματινή ήταν εκείνη που διοργάνωνε τα ετήσια καλλιστεία για την ανάδειξη της Σταρ Ελλάς.
Την περίοδο της ακμής της, πουλιόντουσαν 122.000 φύλλα, ενώ ο καλύτερος μήνας της ιστορίας από άποψη κυκλοφορίας ήταν ο Ιούνιος του 1974, που πουλήθηκαν 272.031 φύλλα!
Στα τέλη του 2010, η εταιρεία Κ. Σαραντόπουλου, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, γράφοντας τον επίλογο σε μια εφημερίδα, που άφησε «εποχή».