Αρχική / Ασφαλιστικά-Φορολογικά / Το αφορολόγητο μένει μόνο για τους… αφορολόγητους!

Το αφορολόγητο μένει μόνο για τους… αφορολόγητους!

Το παρακάτω (ως δημοσίευμα προς το παρόν) αφορά μεταξύ άλλων και τα φορολογικά μπλοκάκια (για αυτούς δηλαδή που ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρου 12 § 2 περ. στ’ του ν. 4172/2013) των οποίων το φορολογητέο εισόδημα ξεπεράσει το όριο αφορολόγητο που έχουν (και είναι από 8.636,36€ έως 9.545,45€ ανάλογα την  οικογενειακή κατάσταση) όπου πρακτικά αν το ξεπεράσουν “δεν θα έχουν αφορολόγητο όριο, αλλά πληρώνουν φόρο για το εισόδημα από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 9%.”

Οπότε πρακτικά αν φορολογικό μπλοκάκι (είναι χωρίς παιδιά) έχει αφορολόγητοι όριο 8.636,36€ και ουσιαστικά παίρνει πίσω όλη την παρακράτηση μειωμένη κατά το τέλος επιτηδεύματος (500€) ή να το πούμε διαφορετικά ο “φόρος” που πληρώνει είναι μόνο το τέλος επιτηδεύματος, τα 500€.

Αν όμως έχει 8.636,37€ θα επιβαρυνθεί με φόρο κλίμακας 9% στο ποσό αυτό (… συν το τέλος επιτηδέυματος … αυτό δεν αλλάζει)

Εύχομαι να το έχω καταλάβει λάθος ….

Παραθέτω το σχετικό δημοσίευμα:

“Μερική κατάργηση του αφορολόγητου ορίου σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις των θεσμών για το φορολογικό πακέτο που ετοιμάζει να καταθέσει στη Βουλή, μέχρι τις αρχές Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχέδια που επεξεργάζονται στο ΥΠΟΙΚ προβλέπουν τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου μόνο για όσους έχουν εισοδήματα μέχρι το ποσό στο οποίο ανέρχεται σήμερα το αφορολόγητο, ενώ θα καταργηθεί για όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα.

Παράλληλα θα καθιερωθεί άλλη κλίμακα με διαφορετικούς συντελεστές από τους ισχύοντες και περισσότερα κλιμάκια εισοδήματος. Το αν θα είναι θετικό ή αρνητικό το ισοζύγιο των επιβαρύνσεων, για τους φορολογούμενους θα εξαρτηθεί από τη διάρθρωση και το ύψος των συντελεστών της νέας κλίμακας.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ εγκλωβίστηκε από την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει στη βουλή προς ψήφιση την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου από την 1-1-2020 και μάλιστα, αναγκάστηκε να ψηφίσει και η ίδια τη σχετική διάταξη.

Ο στόχος της ήταν να παραμείνει η διάταξη που προέβλεπε την κατάργηση του αφορολόγητου, καθώς μετά οι θεσμοί θα αντιδρούσαν σε οποιαδήποτε νύξη περί ακύρωσης της διάταξης και με δεδομένο ότι η μείωση του αφορολόγητου είχε ψηφιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2017, θα είχε ένα ισχυρό άλλοθι και θα υποστήριζε ότι το ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση και οι θεσμοί δεν επιτρέπουν τη διατήρησή του.

Έτσι, κατήρτισε το πρόγραμμά της με δεδομένη την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και με στόχο τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9%, από το 22%. Όμως με την ψήφιση της διατήρησης στα ίδια επίπεδα του αφορολόγητου ορίου, το πρόγραμμα της ΝΔ μπερδεύτηκε αρκετά.

Εάν ισχύσουν ταυτόχρονα, οι μειωμένος εισαγωγικός συντελεστής της φορολογικής κλίμακας, από το 22%, στο 9% και παράλληλα διατηρηθεί ατόφιο το αφορολόγητο, θα εκτινάξει στα ύψη των δημοσιονομικό κόστος.

Μόνο η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα τρέχοντα επίπεδα δημιουργεί «τρύπα» στα έσοδα του 2020, ύψους 1,92 δισ. ευρώ και οι απώλειες θα αυξηθούν περαιτέρω με τον μειωμένο συντελεστή.

Τώρα, η κυβέρνηση δεν θέλει να προβεί σε μείωση του αφορολόγητου ορίου, καθώς θα φανεί ανακόλουθη δεδομένου ότι η ΝΔ ως αντιπολίτευση ψήφισε την ακύρωση της μείωσής του, αλλά θέλει και να μειώσει τον εισαγωγικό συντελεστή.

Στο πλαίσιο αυτό, μελετάται μια μέση λύση, η οποία όμως, υποκρύπτει επιβαρύνσεις, για μικρομεσαία εισοδήματα. Το επικρατέστερο σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου, αλλά μόνο για όσους έχουν εισοδήματα μέχρι τα συγκεκριμένα ποσά.

Σήμερα το αφορολόγητο όριο καλύπτει τα πρώτα 8.636,36 – 9.545,45 ευρώ (ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση). Με το σχέδιο της κυβέρνησης οι συγκεκριμένες κατηγορίες θα παραμείνουν αφορολόγητες αν και δεν αποκλείεται, το όριο να κατέβει παρακάτω.

Όμως οι φορολογούμενοι που δηλώνουν υψηλότερα εισοδήματα, δεν θα έχουν αφορολόγητο όριο, αλλά πληρώνουν φόρο για το εισόδημα από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 9%.

Δηλαδή, ο φορολογούμενος που θα ξεπερνάει το αφορολόγητο όριο, θα φορολογείται με 9% από το πρώτο ευρώ και τους επόμενους συντελεστές που θα έχει η νέα κλίμακα.

Η ισχύουσα κλίμακα προβλέπει:

  • Φόρο 22% για τις πρώτες 20.000 ευρώ.
  • Φόρο 29% για τις επόμενες 10.000 ευρώ εισοδήματος.
  • Φόρο 37% για τις επόμενες 10.000 ευρώ εισοδήματος και 
  • Φόρο 45% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από το ποσό των 40.000 ευρώ.

Για εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις καθώς και για εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες μέχρι 20.000 ευρώ, ο φόρος που προκύπτει με την παραπάνω κλίμακα μειώνεται κατά ένα σταθερό ποσό έκπτωσης φόρου κλιμακούμενο από 1.900 έως 2.100 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων.
Για εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις από 20.001 έως 220.000 ευρώ, το ποσό της έκπτωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ μειώνεται κατά 10 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ ετησίου εισοδήματος μέχρι μηδενισμού στο επίπεδο εισοδήματος άνω των 220.000 ευρώ.”

Πηγή: https://www.sofokleousin.gr/to-aforologito-menei%C2%A0mono-gia-tous%E2%80%A6-aforologitous

 

Check Also

Τέλος η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα – Αντικαθίσταται από το Ενιαίο Πιστοποιητικό Οικονομικής Ενημερότητας

Δυνατότητα έκδοσης Πιστοποιητικού Οικονομικής Ενημερότητας, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα για τη φορολογική και …