Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / ΑΔΜΗΕ: Σύντομα ο διαγωνισμός για την τέταρτη φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων

ΑΔΜΗΕ: Σύντομα ο διαγωνισμός για την τέταρτη φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων

Την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα σηματοδότησαν τα εγκαίνια, που πραγματοποιήθηκαν χθες, της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Νάξου στο σύστημα Υψηλής Τάσης.

Η γραμμή, που λειτουργεί από τις 29 Σεπτεμβρίου, συνδέει τη  Νάξο στο σύστημα των  150 kV, μέσω της Πάρου και της Μυκόνου. Το όλο έργο περιλαμβάνει την κατασκευή υπερσύγχρονου Υποσταθμού Κλειστού Τύπου (GIS) και το κλείσιμο του βρόχου μεταξύ της Πάρου, της Νάξου και της Μυκόνου, δίνοντας δυνατότητα διπλής τροφοδότησηςτων  νησιών  αυτών και διασφαλίζοντας έτσι τον αδιάλειπτοεφοδιασμό τους , ακόμη σε περίπτωση απώλειας ενός εκ των καλωδίων.Περιλαμβάνει, επίσης, την αναβάθμιση της υφιστάμενης καλωδιακής σύνδεσης Εύβοιας-Άνδρου και Άνδρου-Τήνου η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2020 και αναβαθμίζει την ηλεκτρική τροφοδότηση των νησιών Ηρακλειά, Σχοινούσα και Κουφονήσια.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 68 εκατ. ευρώ και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τις τρεις πρώτες φάσεις διασύνδεσης των Κυκλάδων, όλοι οι καταναλωτές της χώρας εξοικονομούν σημαντικά ποσά ετησίως από τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ βελτιώνεται σημαντικά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των νησιών.

 Σύντομα αναμένεται να  ολοκληρωθεί η ηλέκτριση και της δεύτερης υποβρύχιας γραμμής της Σύρου, ενώ έως το τέλος του έτους μπαίνει σε “γραμμή εκκίνησης”  η Δ΄ Φάση των Κυκλάδων με την προκήρυξη του διαγωνισμού για τη Σαντορίνη

Εγκαινιάζοντας χθες τη διασύνδεση της Νάξου ο υπουργός Περιβάλλοντος &Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι χάρη στις νησιωτικές διασυνδέσεις που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, η επιβάρυνση των ΥΚΩ θα μειωθεί δραστικά. Ήδη, χάρη στην ολοκλήρωση των τριών πρώτων  φάσεων της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, εξοικονομούμε περί τα 100 εκατ. ευρώ», όπως είπε.

Ιστορικό χαρακτήρισε το έργο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης

Ας σημειωθεί ότιο συνολικός προϋπολογισμός και για τα τέσσερα στάδια ανέρχεται σε  832 εκατ. ευρώ και “Μέσα στους επόμενους μήνες, αναμένεται να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την τέταρτη και τελευταία φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τη Σαντορίνη, τη Μήλο, τη Φολέγανδρο και τη Σέριφο” δήλωσε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ.

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …