Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / Αναρτήθηκε και επίσημα η απόφαση ΡΑΕ για μέγιστο ποσοστό 20% στα διμερή συμβόλαια της ΔΕΗ και των καθετοποιημένων παραγωγών

Αναρτήθηκε και επίσημα η απόφαση ΡΑΕ για μέγιστο ποσοστό 20% στα διμερή συμβόλαια της ΔΕΗ και των καθετοποιημένων παραγωγών

Οριστικοποιήθηκε πλέον με την ανάρτηση της ήδη γνωστής απόφασης της ΡΑΕ η επιβολή πλαφόν 20% στη σύναψη προθεσμιακών συμβολαίων από τους προμηθευτές με μερίδιο άνω του 4% – δηλαδή από όλους τους καθετοποιημένους προμηθευτές της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Με βάση τα προβλεπόμενα στην απόφαση, το όριο θα τεθεί σε ισχύ από την ημερομηνία έναρξης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, δηλαδή όταν θα λειτουργήσει το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Θα ισχύει έως και τον Δεκέμβριο του 2020, όταν η Αρχή θα επανακαθορίσει τα ποσοστά, συνεκτιμώντας τα δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί έως τότε.

Σημειώνεται, πάντως, ότι με δεδομένη τη μετάθεση της έναρξης του Target Model την 1η Νοεμβρίου, πρακτικά η εφαρμογή της απόφασης περιορίζεται στους δύο μήνες.

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης της ECCO International, για το έτος 2020 στην περίπτωση του Σεναρίου 4 (πλαφόν 20%) ο δείκτης ρευστότητας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας είναι μεγαλύτερος από 50%. Η ECCO International κατέληξε ότι το μέγιστο πλαφόν θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 10% και 20% και σε καμία περίπτωση να μην ξεπερνά το 20%, με την Αρχή να επιλέγει εν τέλει το 20%.

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …