Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / Εκτός μένουν όσοι σχεδίαζαν μεγάλα φωτοβολταϊκά σε παραγωγικά χωράφια δίπλα σε εθνικές και επαρχιακές οδούς

Εκτός μένουν όσοι σχεδίαζαν μεγάλα φωτοβολταϊκά σε παραγωγικά χωράφια δίπλα σε εθνικές και επαρχιακές οδούς

Ένα «παράθυρο» παλαιού νόμου του 2013, το οποίο αξιοποιήθηκε για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μεγαλύτερων από 1 MW σε κάποια αγροτεμάχια υψηλής παραγωγικότητας που γειτνίαζαν με εθνικές και επαρχιακές οδούς (πράγμα που ως γνωστόν δεν επιτρέπεται για τη γη υψηλής παραγωγικότητας όλης της χώρας), «έκλεισε» το ΥΠΕΝ με τις διατάξεις του πρόσφατου περιβαλλοντικού νομοσχεδίου.

Κλείνοντας ωστόσο το παράθυρο, άφησε «εκτός νυμφώνος» έναν αριθμό υποψήφιων επενδυτών οι οποίοι είχαν σπεύσει να αγοράσουν αγροτεμάχια με αυτές τις προδιαγραφές, είχαν κάνει σχετικές μελέτες κ.λπ. «Θα ήθελα να εκφράσω την αγανάκτηση και την μεγάλη απογοήτευση για το άρθρο 128 του νομοσχεδίου» γράφει στο energypress ο Μηχανολόγος Μηχανικός Γρηγόρης Βογιατζής από το Κιλκίς και συνεχίζει: «Επενδυτές βασίστηκαν στην εξαίρεση, αγόρασαν χωράφια με μεγάλο κόστος, έκαναν έξοδα για συμβολαιογραφικές πράξεις και μελέτες, βασιζόμενοι στην υφιστάμενη νομοθεσία και τώρα υπόκεινται μια μεγάλη αδικία».

Πηγές του ΥΠΕΝ σημειώνουν επί του θέματος ότι ο νόμος του 2013 στην πραγματικότητα αφορούσε άλλες χρήσεις και  έπρεπε να ορθολογικοποιηθεί η σχετική διάταξη, πράγμα που έγινε, χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα σε όσους είχαν λάβει ήδη δεσμευτικές προσφορές όρων σύνδεσης προ της 3ης Δεκεμβρίου 2019 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου 4643/2019).

Επί της ουσίας της υπόθεσης, με το άρθρο 128 του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου καταργείται η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας εφόσον αυτές γειτνιάζουν με εθνικές, επαρχιακές και δημοτικές οδούς ή βρίσκονται σε απόσταση 200 μέτρων  από τους άξονες των εθνικών, επαρχιακών και 150 μέτρων των δημοτικών οδών.  Η εξαίρεση στηριζόταν στο νόμο 4178/2013 που αφορούσε τη δυνατότητα αξιοποίησης των χωραφιών αυτών για διάφορες χρήσεις (εξυπηρέτηση αυτοκινήτων, βιοτεχνίες κ.λπ.) που κανονικά δεν επιτρέπονται σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

Συνεπώς, πλέον, μετά την ψήφιση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, στις γαίες αυτές, μπορούν να γίνονται φωτοβολταϊκά, αλλά μέχρι το όριο ισχύος του 1MW, και μέχρι κάλυψης του ορίου 1% του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων του νομού (όπως δηλαδή ισχύει και για οποιαδήποτε άλλη γη υψηλής παραγωγικότητας).

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …