Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / Ο Ήλιος Κυριαρχεί στην Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας

Ο Ήλιος Κυριαρχεί στην Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας

H στροφή από τα ορυκτά καύσιμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έχει άμεση συνάρτηση με το ύψος των τιμών της ενέργειας. Σήμερα, οι τιμές της ενέργειας που παράγεται από τον ήλιο έχουν υποχωρήσει τόσο χαμηλά, ώστε σύντομα τα φωτοβολταϊκά θα κυριαρχήσουν στην αγορά ηλεκτρισμού. Ο ΙΕΑ στο τελευταίο World Energy Outlook, αναφέρει ότι η φωτοβολταϊκή ενέργεια αναμένεται να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αρχής γενομένης από το 2022.

Κι αυτό δεν θα συμβεί μόνο επειδή τα ορυκτά καύσιμα δέχτηκαν καίριο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Η ηλιακή ενέργεια καθίσταται ολοένα και φθηνότερη από τα νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα ή με φυσικό αέριο σχεδόν σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Μάλιστα, ο ΙΕΑ αναφέρει πως η ηλιακή ενέργεια είναι σήμερα κατά 20-50% φθηνότερη σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Συγκριτικά, το μέσο κόστος της ηλιακής ενέργειας πριν από τέσσερα χρόνια ανερχόταν σε 100 δολάρια ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με στοιχεία του World Economic Forum, ενώ σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 35-55 δολάρια ανά μεγαβατώρα, σε ορισμένες αγορές! Η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη σε σχέση με μια δεκαετία πριν. Για να αντιληφθούμε τις διαφορές, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η τιμή της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, που διατηρήθηκε σε αρκετά σταθερό επίπεδο την ίδια χρονική περίοδο, κυμάνθηκε μεταξύ 55-150 δολάρια ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΑ.

https://www.energia.gr/media/articles/main/174816-pvpower.jpg

Ωστόσο, η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα δεν είναι το ίδιο φθηνή σε όλο τον κόσμο αλλά και πάλι είναι απείρως φθηνότερη από την αντίστοιχη με ορυκτά καύσιμα, ενώ στις χώρες με υψηλό ηλιακό δυναμικό, η τιμή έχει υποχωρήσει ακόμη και κάτω από τα 20 δολάρια ανά μεγαβατώρα, καθιστώντας την παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο τη φθηνότερη πηγή στα χρονικά. Θα πρέπει να επισημανθεί όμως, ότι η τιμή δεν συνδέεται τόσο με το κόστος της τεχνολογίας, ή με την τεχνολογική πρόοδο, όσο με τις πολιτικές που ακολουθούνται. Όσο πιο φιλικές προς την ηλιακή ενέργεια είναι οι πολιτικές που εφαρμόζονται, τόσο περισσότερο επηρεάζουν ευνοϊκά το κόστος παραγωγής.

Κίνα, Ευρώπη, Ιαπωνία ακόμη και οι ΗΠΑ βρίσκονται στην παγκόσμια πρωτοπορία, ενώ η ηλιακή ενέργεια είναι φθηνότερη από την παραγωγή με άνθρακα και στην Ινδία. Παράλληλα, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις χώρες με τη μεγαλύτερη διείσδυση φωτοβολταϊκών στον κόσμο, κατέχοντας την 6η θέση στο σχετικό κατάλογο.

Τέλος, η παγκόσμια χωρητικότητα σε ΑΠΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% στην επόμενη πενταετία, κάτι που θα μειώσει ακόμη περισσότερο το κόστος παραγωγής, ιδίως σε ό,τι αφορά στην ηλιακή ενέργεια. Για παράδειγμα, στην Ινδία, το κόστος παραγωγής αναμένεται να υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 65% στην επόμενη 20ετία.    

 

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …