Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / Ποιοι είναι οι 11 που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον ΔΕΔΔΗΕ

Ποιοι είναι οι 11 που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον ΔΕΔΔΗΕ

Σε μάχη για τα δικαιώματα στο μάνατζμεντ του ΔΕΔΔΗΕ, πέρα από το οικονομικό ύψος των προσφορών, ανάμεσα στου υποψηφίους που θα προκριθούν τη δεύτερη φάση, φαίνεται ότι θα εξελιχθεί ο διαγωνισμός για την εξαγορά του 49% του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού. 

Προς ο παρόν πάντως προχωρεί η διαδικασία του ελέγχου δικαιολογητικών των 11 υποψηφίων που κατέθεσαν ενδιαφέρον,  εκ των οποίων τα 9 είναι επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό και τα υπόλοιπα δύο σχήματα, κινεζικές εταιρίες ηλεκτρισμού, οι οποίες μάλλον θα αποκλειστούν από τον δεύτερο γύρο, καθώς δεν πληρούν τις προδιαγραφές της προκήρυξης, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες.

Οι 11 υποψήφιοι, των οποίων την ταυτότητα έχει κρατήσει μυστική η ΔΕΗ, σύμφωνα με έγκυρες πηγές είναι:

1. Η Macquarie, fund υποδομών του οποίου η μητρική εταιρία εδρεύει στην Αυστραλία και έχει προκριθεί στη short list για την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών,

2. Το γαλλικό επενδυτικό κεφάλαιο Ardian που ειδικεύεται σε υποδομές και δίτκυα,

3. Το αμερικανικό fund KKR,

4. Η Blackrock, 

5. Η First State Investment, που επίσης διεκδικεί τη ΔΕΠΑ -Υποδομών,

6. Το καναδικό fund ΒCI (British Columbia Investments),

7. Το αμερικανικό CVC, που πρόσφατα έκλεισε τη συμφωνία για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και το οποίο πλέον ανοίγει γραφείο στην Αθήνα,

8. Το ιταλικό fund που εξειδικεύεται στα έργα υποδομών F2I, το οποίο στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με το ιταλικό διαχειριστή δικτύων TERNA για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ και

9. το αμερικανικό fund Οak Hill  Advisors. 

Οι μόνες εταιρίες από τον τομέα του ηλεκτρισμού που συγκαταλέγονται στους ενδιαφερόμενους είναι κινεζικές και συγκεκριμένα:

10. Το κοινοπρακτικό σχήμα της China South Power Grid με την China Three Gorges, που έχει κατασκευάσει στην Κίνα το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα στον κόσμο.

11. Tην ενδεκάδα συμπληρώνει  η κινεζική εταιρία Guangzhou Power.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι θέτουν θέμα στη ΔΕΗ για την εκπροσώπησή τους στο μάνατζμεντ του ΔΕΔΔΗΕ, κάτι που ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ηλεκτρισμού κ. Γιώργος Στάσσης δεν φαίνεται διαθέσιμος να παραχωρήσει. Πάντως σε επόμενο χρονικό διάστημα και αφού ανακοινωθεί η short list με τους υποψηφίους, που θα προκριθούν στο δεύτερο γύρο, ο κ. Στάσσης σχεδιάζει να έχει προσωπικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των ενδιαφερομένων, κατά τις οποίες αναμένεται να τεθεί και αρκετά πιεστικά το ζήτημα της συμμετοχής του νέου μετόχου στη διοίκηση του Διαχειριστή.

Σήμερα στη ΔΕΗ ανήκει το 100% του ΔΕΔΔΗΕ.

Η short list με τις εταιρίες που θα περάσουν στο δεύτερο γύρο και θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ και να ανακοινωθεί στις 6 Απριλίου.  Βέβαια η ημερομηνία αυτή δεν είναι δεσμευτική και τίποτα δεν αποκλείει να υπάρξει  παράταση.

Σύμβουλοι της ΔΕΗ στο όλο εγχείρημα είναι η Goldman Sacks και η Eurobank.

‘Οσο για το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι οι δεσμευτικές προσφορές να κατατεθούν το καλοκαίρι. Ωστόσο, αν τελικώς επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τα δύο κινεζικά σχήματα να μένουν εκτός της short list, λόγω ασυμβατότητας με όρο της προκήρυξης, τότε πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν οι κινεζικές εταιρίες αποδεχθούν τον αποκλεισμό τους ή θα επιδιώξουν με νομικούς τρόπους να ανατρέψουν την απόφαση αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι  οι Βρυξέλλες έχουν δηλώσει δημόσια την αντίθεσή τους στην εξαγορά βασικών ενεργειακών υποδομών της Ευρώπης από κινεζικούς ομίλους.

Το βασικό χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η ΔΕΗ είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός του δευτέρου εξαμήνου 2021

Ας σημειωθεί  ότι η ΡΑΕ δεν έχει εκδώσει ακόμα την απόφαση για τη διαμόρφωση του WACC ( της σταθμισμένης μέσης απόδοσης) για τη δεύτερη τετραετία, με βάση το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τον προσδιορισμό των εσόδων του Διαχειριστή.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει καταρτίσει ένα υψηλού προϋπολογισμού επενδυτικό πρόγραμμα, της τάξης των 2,3 δισ. ευρώ για την πενταετία. Το business plan προβλέπει την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε 7,5 εκατ. συνδέσεις, υπογειοποιήσεις καλωδίων, αντικατάσταση, ενίσχυση και επέκταση καλωδίων κλπ. Μεγάλο μέρος του επενδυτικού του προγράμματος σκοπεύει να το εντάξει για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …