Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / Προσβάσιμα γεωχωρικά δεδομένα για ενεργειακά έργα από την Ε.Ε.

Προσβάσιμα γεωχωρικά δεδομένα για ενεργειακά έργα από την Ε.Ε.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε το Εργαστήριο Γεωγραφίας Ενέργειας και Βιομηχανίας, ένα εύχρηστο διαδικτυακό εργαλείο που παρέχει γεωχωρικές πληροφορίες στις εταιρείες και στους σχεδιαστές ενεργειακών υποδομών. Το εργαλείο αυτό που διαθέτει διεπαφή βασισμένη σε χάρτη, επιτρέπει τη διαδικτυακή διαχείριση δεδομένων, την απεικόνιση και την ανάλυση δεδομένων ενέργειας και βιομηχανίας, βοηθώντας έτσι τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σχεδιάσουν τις σημαντικές αλλαγές που απαιτούνται για την απανθρακοποίηση της οικονομίας.

Το Εργαστήριο Γεωγραφίας Ενέργειας και Βιομηχανίας δείχνει πού μπορεί να βρεθεί καθαρή ενέργεια, εάν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές, ή διαθέσιμη γη για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, φιλοξενεί κοινωνικοοικονομικές πληροφορίες και είναι προσανατολισμένο στο μέλλον, καθώς περιλαμβάνει γεωχωρικά δεδομένα βασισμένα σε σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή και τρίτοι.

01_eigl_banner_865x185px.png

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε σχετικά: «Η επιστήμη και η τεχνολογία θα μας βοηθήσουν να βρούμε συγκεκριμένες λύσεις για σύγχρονες παγκόσμιες απειλές και προκλήσεις, όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση. Για πρώτη φορά, δεδομένα σχετικά με την ενέργεια και τις βιομηχανικές υποδομές συγκεντρώνονται σε έναν ενιαίο χάρτη που είναι δωρεάν προσβάσιμος, βοηθώντας μας να σχεδιάσουμε καλύτερα την απεξάρτηση από τον άνθρακα που είναι αναγκαία για να επιτύχουμε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν, προσέθεσε: «Η πράσινη μετάβαση, για να φέρει πραγματικά βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, χρειάζεται πρόσβαση σε άφθονη, οικονομικά προσιτή και απανθρακοποιημένη ηλεκτρική ενέργεια. Απαιτούνται επιπλέον προσπάθειες στην κατεύθυνση αυτή. Το Εργαστήριο Γεωγραφίας Ενέργειας και Βιομηχανίας θα βοηθήσει τη βιομηχανία, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τις εθνικές αρχές να σχεδιάσουν τις βασικές αλλαγές που απαιτούνται για την απανθρακοποίηση της οικονομίας και τη διαμόρφωση των βιομηχανικών οικοσυστημάτων στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα». Το Εργαστήριο Γεωγραφίας Ενέργειας και Βιομηχανίας ανακοινώθηκε στην επικαιροποίηση της βιομηχανικής στρατηγικής, η οποία δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2021. Το Εργαστήριο αναπτύχθηκε από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής σε συνεργασία με τη βιομηχανία. Θα στηρίξει τη χάραξη της πορείας μετάβασης και του κοινού οδικού χάρτη της βιομηχανικής τεχνολογίας για το οικοσύστημα των ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Το Εργαστήριο Γεωγραφίας Ενέργειας και Βιομηχανίας είναι δωρεάν προσβάσιμο εδώ.

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …