Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / ΡΑΕ: Στη δημοσιότητα ο κατάλογος αιτήσεων ΑΠΕ του κύκλου Δεκεμβρίου – Ποιοί επενδυτές ζητούν τα 45,5 Γιγαβάτ

ΡΑΕ: Στη δημοσιότητα ο κατάλογος αιτήσεων ΑΠΕ του κύκλου Δεκεμβρίου – Ποιοί επενδυτές ζητούν τα 45,5 Γιγαβάτ

Η ΡΑΕ έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στο κύκλο Δεκεμβρίου 2020 για χορήγηση Βεβαίωσης Παραγωγού. Όπως είχε ανακοινωθεί από την αρχή υποβλήθηκαν 1864 αιτήσεις που αθροίζονται σε 45,55 GW. 

Αναλυτικά οι υποβληθείσες αιτήσεις κατανέμονται ως εξής ανά τεχνολογία: 

ΑΝΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πλήθος

MW

ΑΙΟΛΙΚΑ 

423   

8.704   

ΒΙΟΜΑΖΑ 

11   

104   

ΜΥΗΕ 

73   

105   

ΣΗΘΥΑ 

 35   

 192   

ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΑΠΕ 

  36   

106   

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ 

 1.286   

36.339   

ΣΥΝΟΛΟ

1.864  

45.549

Να σημειωθεί ότι όλες οι αιτήσεις αναρτήθηκαν στον γεωπληφοριακό χάρτη GIS. Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση που προκύπτει από την τοποθέτηση των αιτήσεων αυτών στο χάρτη το πλήθος των επικαλύψεων είναι πολύ μεγάλο. Αυτό σημαίνει ότι η ΡΑΕ έχει ένα πολύ δύσκολο έργο να επιτελέσει καθώς σε πρώτη φάση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και να ανακοινώσει ποιες από τις αιτήσεις είναι “καθαρές” (χωρίς επικαλύψεις) και ποιες θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα λόγω αυτού του είδους των προβλημάτων. 

Για όσες αιτήσεις είναι “καθαρές” οι αιτούντες θα κληθούν με mail που θα λάβουν όλοι την ίδια μέρα να πληρώσουν το τέλος υπέρ ΔΑΠΕΕΠ (Τέλος Βεβαίωσης Παραγωγού) μέσα σε 20 μέρες, έτσι ώσετ να πάρουν στη συνέχεια Βεβαίωση Παραγωγής.

Όσες αιτήσεις έχουν προβλήματα και παραμείνουν σε εκκρεμότητα θα εξεταστούν μία προς μία και θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επικαλύψεις, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Η διαδικασία ξεκαθαρίσματος των επικαλύψεων είναι ο πρώτος “κόφτης” που εκτιμάται ότι θα μειώσει κατά πολύ το αιτούμενο δυναμικό ΑΠΕ. 

Όταν η ΡΑΕ θα αποστείλει τα σχετικά mails στους επενδυτές, για να καταβάλουν τα Τέλη Βεβαίωσης Παραγωγού, που είναι αρκετά σημαντικά και κυμαίνονται από 1.500 έως 3.000 ευρώ το μεγαβάτ ανάλογα με το μέγεθος του έργου, θα φανεί και πόσοι θα προχωρήσουν. Ήδη εκτιμάται ότι πολλοί δεν θα πληρώσουν όταν πρόκειται για έργα, για τα οποία ενδέχεται να βρουν προσκόμματα στη συνέχεια.

Πέραν των παραπάνω, άλλοι παράγοντες που θα λειτουργήσουν ως «κόσκινο» είναι οι εξής:

  • Εάν όσοι λάβουν Βεβαιώσεις Παραγωγού θα μπορέσουν να λάβουν ΑΕΠΟ.
  • Ειδικά για τα φωτοβολταϊκά που είναι τα 36 από τα 45,5 Γιγαβάτ: Αν θα λύσουν θέματα ιδιοκτησίας των χώρων για τους οποίους έχουν δοθεί οι βεβαιώσεις παραγωγού ή οι άδειες παραγωγής.
  • Εάν θα υπάρχει η δυνατότητα των δικτύων ώστε ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ να τους δώσουν Οριστικούς Όρους Σύνδεσης.

Δείτε εδώ τον κατάλογο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στον κύκλο Δεκεμβρίου 2020.

Μπορείτε επίσης να δείτε εδώ τον αντίστοιχο πίνακα με τις αιτήσεις τροποποίησης που υποβλήθηκαν στον ίδιο κύκλο. 

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …