Κυριακή , 15 Σεπτεμβρίου 2024
Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / ΡΑΕ: Ψαλίδι 15 εκατ. ευρώ στα έσοδα του ΑΔΜΗΕ

ΡΑΕ: Ψαλίδι 15 εκατ. ευρώ στα έσοδα του ΑΔΜΗΕ

Ο ΑΔΜΗΕ, που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και είναι κατά το ήμισυ εισηγμένη εταιρεία μέσω της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, είναι μια εταιρεία με ρυθμιζόμενα έσοδα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η εταιρεία αιτείται κάθε ρυθμιστική περίοδο στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να της εγκριθεί ένα συγκεκριμένο ποσοστό απόδοσης των επενδεδυμένων κεφαλαίων της, το λεγόμενο WACC (weighted average cost of capital). Βάσει αυτού του WACC στη συνέχεια καταθέτει τα κόστη και τις επενδύσεις της και καθορίζονται οι ταρίφες του δικτύου, που αποτελούν και το ρυθμιζόμενο έσοδο της εταιρείας.

 

Αυτές τις ημέρες λοιπόν, αναμενόταν από τη ΡΑΕ να καθοριστεί το WACC, για το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της περιόχου 2018 – 2021. Μάλιστα την περασμένη Δευτέρα η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ είχε στείλει επιστολή στη ΡΑΕ ζητώντας να επισπευσθεί η ανακοίνωση της ρυθμιζόμενης απόδοσης, καθώς βάσει αυτής θα καθοριστούν σημαντικές παράμετροι του επενδυτικού προγράμματος του διαχειριστή.

 

Εδώ να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ΑΔΜΗΕ, τις διαπραγματεύσεις με τη ΡΑΕ, δεν χειρίστηκαν υπηρεσιακά στελέχη της εταιρείας, αλλά οι σύμβουλοι της διοίκησης, οι οποίοι και ζήτησαν να διαμορφωθεί το WACC το 2018 στο 8,8% τα έτη 2018 και 2019 και στο 8,6% στα έτη 2020 και 2021.

 

Πράγματι λίγες ημέρες μετά την επιστολή της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ στις 23 Μαρτίου, ήρθε η απάντηση της ΡΑΕ, με την απόφαση του ρυθμιστή για τον καθορισμό του WACC να έχει ημερομηνία 7 Μαρτίου. Μόνο που η απόφαση αυτή περιλάμβανε μια δυσάρεστη έκπληξη για τον ΑΔΜΗΕ και αντίστοιχα μια ευχάριστη για τους καταναλωτές.

 

Και αυτό διότι το WACC που ενέκρινε ο ΑΔΜΗΕ ξεκινά από 7% το 2018, μειώνεται στο 6,9% το 2019, πέφτει στο 6,5% το 2020 και καταλήγει στο 6,3% το 2021 (αντί για 8,6 έως 8,8% που ζητούσε ο ΑΔΜΗΕ)

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα έσοδα της εταιρείας ήταν το 2016 249 εκατ. ευρώ και το 2015 265 εκατ. ευρώ ενώ σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, το 2018 θα κυμανθούν στα 233,959 εκατ. ευρώ το 2019 στα 252,427 εκατ. ευρώ, για να αυξηθούν στα 281,018 εκατ. ευρώ το 2020 και στα 285,895 εκατ. ευρώ το 2021 (καθώς θα αυξηθεί η περιουσιακή βάση από το 1,48 δις στα 2,1 δισ. το 2021).

 

Δηλαδή για φέτος προβλέπεται ψαλίδι της τάξης των 15 εκατ. ευρώ, ενώ η μείωση της απόδοσης (το παλιό WACC ξεκινούσε από 8% και έπεφτε στο 7,3%) συνεπάγεται μικρότερα έσοδα στην πενταετή ρυθμιστική περίοδο της τάξης των 100 εκατ. ευρώ (σε σχέση με τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ εάν είχε διατηρηθεί στα προηγούμενα επίπεδα το WACC).

 

Το ψαλίδι στο WACC που αποφάσισε η ΡΑΕ, καθιστά πιο δύσκολη την υλοποίηση των επενδύσεων που έχει προγραμματίσει ο διαχειριστής ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ζητήματα σε σχέση με το δανεισμό και την περαιτέρω χρηματοδότηση του ΑΔΜΗΕ. Επίσης αναμένεται να δημιουργήσει τριβές και με το στρατηγικό επενδυτή, την κινεζική State Grid, η οποία βλέπει να μειώνεται σημαντικά η απόδοση των επενδεδυμένων κεφαλαίων της εταιρείας.

 

Στον αντίποδα, η απόφαση της ΡΑΕ μεταφράζεται σε τέλη δικτύου μεταφοράς (η χρέωση περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ρεύματος του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας) σταθερά ή και μειωμένα για ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών. Σύμφωνα πληροφορίες, οι σχετικές ανακοινώσεις για τα τέλη δικτύου μεταφοράς αναμένεται να γίνουν από το Ρυθμιστή την επόμενη εβδομάδα.

 

Του Χάρη Φλουδόπουλου

 

Πηγή: capital.gr

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …