Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / Σε λειτουργία η Μονάδα Τηλεθέρμανσης στο Αμύνταιο – Tα μεγάλα οφέλη για την πόλη

Σε λειτουργία η Μονάδα Τηλεθέρμανσης στο Αμύνταιο – Tα μεγάλα οφέλη για την πόλη

Την ερχόμενη Τετάρτη (30 Σεπτεμβρίου) αναμένεται να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία των 2 μονάδων τηλεθέρμανση στο Αμύνταιο που κατασκευάστηκαν από τον ΗΛΕΚΤΩΡ.

Μέσω του σημαντικού αυτού έργου θα παρέχεται τηλεθέρμανση για τους οικισμούς Αμυνταίο, Φιλώτα και Λεβαία από 2 μονάδες ισχύος 15 MWh έκαστη, ενώ επιδιώκεται και η σύνδεση με το δίκτυο της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαϊδα 5.

Το έργο και τα χαρακτηριστικά του

Το έργο είχε ωριμάσει από το 2015 από τη Δημοτική Επιχείρηση Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΔΕΤΕΠΑ) και πριν από σχεδόν 2 χρόνια (2 Οκτωβρίου 2018) είχε υπογραφεί και η σύμβαση κατασκευής με ανάδοχο τον ΗΛΕΚΤΩΡ. Μάλιστα το έργο αναμενόταν να ολοκληρωθεί έως τον Μάιο του 2020, αλλά η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα να παραταθεί η παράδοσή του για 4 μήνες.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 14.75 εκατ. ευρώ (11.75 εκατ. προ ΦΠΑ) και έχει ενταχθεί στο 2014-2020 από το 2018.

Η διασύνδεση με την Πτολεμαΐδα 5

Παράλληλα η ΔΕΤΕΠΑ πραγματοποίησε διεθνή διαγωνισμό για το έργο «Προμήθεια Βιομάζας για τη λειτουργία των Μονάδων Θερμικής Ισχύος 30 MW της τηλεθέρμανσης Αμυνταίου» με τον προϋπολογισμό να υπολογίζεται στα 615040 ευρώ (496000 ευρώ προ ΦΠΑ).

Ο Δήμος Αμυνταίου αποσκοπεί στη σύνδεση των τηλεθερμάνσεων με το Δίκτυο της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαϊδα 5 που βρίσκεται υπό κατασκευή και αναμένεται η κατακύρωση μίας τριπλής συμφωνίας μεταξύ Αμυνταίου, Πτολεμαΐδας και Κοζάνης.

Συγκεκριμένα, έχει προταθεί από το Δήμο Αμυνταίου η διασύνδεση με το δίκτυο της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας και ειδικά με τον αγωγό που θα τροφοδοτείται με θερμική ενέργεια από την Πτολεμαΐδα 5.

Ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας έχει ήδη συμφωνήσει, ενώ και ο Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας, Κ.Γ. Κασαπίδης, έχει δώσει τη σύμφωνη γνώμη του με στόχο το έργο να συμπεριληφθεί σε αυτά της μεταλιγνιτικής περιόδου.

Μέχρι στιγμής έχει εκπονηθεί η προμελέτη του έργου και σύντομα αναμένεται η υποβολή του φακέλου έτσι ώστε να επιτευχθεί η επιδότηση από το ΕΣΠΑ και ξεκινήσει η κατασκευή την περίοδο 2021-2022 με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 22.3 εκατ. ευρώ (18 εκατ. ευρώ προ ΦΠΑ).

Μέσω της διπλής αυτής μονάδας τηλεθέρμανσης επιτυγχάνεται η δημιουργία θερμικής ενέργειας από την μεικτή καύση βιομάζας και λιγνίτη. Στόχος, εκτός από τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στο σύστημα τηλεθέρμανσης, είναι να καλυφθεί το κενό που θα δημιουργηθεί λόγω της απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας.

Η παραγωγή θερμικής ενέργειας από βιομάζα είναι κατά πολύ οικονομικότερη από την καύση πετρελαίου, καθώς κινείται το -45% με -55%, αλλά είναι ακριβότερη από την ενέργεια που προερχόταν από λιγντικές μονάδες.

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …