Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / Σημαντική Αύξηση του Μεριδίου των ΑΠΕ στο Μείγμα Ηλεκτρισμού της ΝΑ Ευρώπης

Σημαντική Αύξηση του Μεριδίου των ΑΠΕ στο Μείγμα Ηλεκτρισμού της ΝΑ Ευρώπης

Η εγκατεστημένη ισχύς των συστημάτων ΑΠΕ στη ΝΑ Ευρώπη έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, με τα τοπικά συστήματα να ξεπερνούν τα 85.56 GW εγκατεστημένης ισχύος το 2019, σύμφωνα με τελευταία έρευνα του IENE που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επικείμενης μελέτης αναφοράς «SEE Energy Outlook 2020/2021» του Ινστιτούτου, που πρόκειται να δημοσιευτεί στις αρχές του 2021. Αυτό αντιπροσωπεύει μία αύξηση 100.5% από το 2010, όταν η περιοχή διέθετε 42.68 GW εγκατεστημένης ισχύος μονάδων ΑΠΕ. Επιπλέον, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένης της υδροηλεκτρικής ενέργειας, έφτασε σχεδόν τις 200 TWh και ανήλθε στις 199.2 TWh το 2018.

Αυτό αντιστοιχεί σε μία αύξηση 40% την τελευταία δεκαετία.

Η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ στη ΝΑ Ευρώπη επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον υδρολογικό κύκλο, ο οποίος έχει δείξει σημάδια μεγάλης μεταβλητότητας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας. Πιο συγκεκριμένα, η περιοχή δοκιμάστηκε από την ξηρασία ειδικά κατά τη διάρκεια του 2011, 2014 και 2017, όταν σταμάτησε η αύξηση της ετήσιας παραγωγής από ΑΠΕ, παρά την αυξημένη ανάπτυξη άλλων συστημάτων ΑΠΕ, κυρίως αιολικών και ηλιακών. Οι χώρες, που επλήγησαν περισσότερο από τον υδρολογικό κύκλο, ήταν η Τουρκία, η Κροατία, η Αλβανία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

1%20%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA.jpg 

Οι ΑΠΕ, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί περισσότερο στην περιοχή, είναι μακράν στην Τουρκία, η οποία διαθέτει πληθώρα συστημάτων ΑΠΕ, που αποτελούνται κυρίως από υδροηλεκτρικά και αιολικά, με σημαντική συνεισφορά γεωθερμικών έργων, η οποία συνολικά υπερβαίνει τα 44.5 GW εγκατεστημένης ισχύος. Την Τουρκία ακολουθούν η Ρουμανία και η Ελλάδα, με εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ 11.2 GW και 9.8 GW αντίστοιχα.

2%20%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA.jpg 

Επιπλέον, οι μονάδες ΑΠΕ έχουν αυξήσει το μερίδιό τους στην ηλεκτροπαραγωγή της περιοχής στο 33.89% το 2019, δηλαδή περισσότερο από 5.5% σε σύγκριση με το 2014, όταν συνεισέφεραν κατά 28.2%. Επίσης, το 2019 το μερίδιο των ΑΠΕ στη συνολική περιφερειακή κατανάλωση ηλεκτρισμού αυξήθηκε στο 33.2% από 26.3% το 2014.

3%20%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA.jpg

Καθώς οι ΑΠΕ έχουν ήδη αναγνωριστεί ως μία από τις σημαντικότερες πηγές ενέργειας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, η παγκόσμια αγορά βρίσκεται εν μέσω μιας συνεχούς αύξησης των έργων ΑΠΕ, με το κόστος παραγωγής των συστημάτων των μεταβλητών ΑΠΕ (variable RES) να έχει μειωθεί ραγδαία κατά την τελευταία δεκαετία. Κατά συνέπεια, το πλέον ανταγωνιστικό κόστος οδήγησε σε κλιμάκωση της εγκατάστασης ηλιακών φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών σε ολόκληρη την περιοχή, καθιστώντας τα ανταγωνιστικά.

Πρόσφατα, οι εγγυημένες σταθερές τιμές ή αλλιώς feed in tariffs για συστήματα ΑΠΕ έχουν μειωθεί κάτω από €60/MWh στις περιφερειακές αγορές (βλέπε Ελλάδα), καθιστώντας τα ανταγωνιστικά ως προς το κόστος της θερμικής παραγωγής και κάνοντάς τα συνεπώς πιο ελκυστικά για τους επενδυτές. Η ανάπτυξη μεταβλητών ΑΠΕ είναι πλέον εμφανής σε πιο ώριμες αγορές, όπως η Τουρκία και η Ελλάδα, οι οποίες τελευταία έχουν σημειώσει εντυπωσιακή αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, καταγράφοντας ετήσιες αυξήσεις σε όρους εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ κατά 5.6% και 8.7% το 2019 αντίστοιχα.

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …