Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / Τέσσερις δεσμευτικές προσφορές για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Τέσσερις δεσμευτικές προσφορές για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Η ΔΕΗ Α.Ε. ενημερώνει ότι μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ, υποβλήθηκαν 4 δεσμευτικές προσφορές από τους παρακάτω συμμετέχοντες (με αλφαβητική σειρά):

  • CVC Capital Partners Group
  • First Sentier Investors Group
  • KKR Group
  • Macquarie Group

Θα ακολουθήσει ο έλεγχος των τεχνικών φακέλων των υποβληθεισών προσφορών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ Α.Ε. και στη συνέχεια το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.

Η ΔΕΗ Α.Ε. θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα υποβολής προσφορών είχαν 9 επενδυτικά σχήματα, τα οποία προκρίθηκαν στη δεύτερη και τελική φάση της διαδικασίας. Όσον αφορά τα fund που «κατήλθαν» με προσφορά, ξεχωρίζει η αμερικανική ΚΚR διαχειρίζεται assett 206 δισ. δολαρίων, από τα οποία 11.9 δισ. είναι επενδεδυμένα σε υποδομές.  

Το private equity fund CVC Capital Partners διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια 75 δισ. δολάρια, ενώ έχει ήδη τοποθετηθεί στη χώρα μας, με την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Vivartia. Η αυστραλιανή Macquarie (129 δισ. δολ.) είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού στον κλάδο των υποδομών. 

Επίσης από την Αυστραλία προέρχεται η First Sentier, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 176 δισ. δολ. για λογαριασμό θεσμικών επενδυτών, συνταξιοδοτικών ταμείων, χρηματοοικονομικών συμβούλων και πελατών ανά τον κόσμο. 

Ισχυρό δέλεαρ για την «είσοδο» στον ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί κατ’ αρχάς ο ρόλος που καλείται να παίξει το δίκτυο διανομής ρεύματος στην ενεργειακή μετάβαση και στην ολοένα μεγαλύτερη αποκεντρωμένη ηλεκτροπαραγωγή μέσω ΑΠΕ. Ένα δίκτυο η αναπόσβεστη αξία του οποίου αγγίζει τα 2,8 δισ. ευρώ, και εκτείνεται σε μήκος 242.000 χλμ., για την εξυπηρέτηση 7,5 εκατομμυρίων παροχών. 

Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ υπόσχεται υψηλή απόδοση κεφαλαίων, με το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) να έχει ορισθεί από τη ΡΑΕ στο 6,7% για την περίοδο 2021-2024. Για τη ρυθμιστική περίοδο, το επιτρεπόμενο ετήσιο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ ξεκινά από 776 εκατ. ευρώ για φέτος και αυξάνεται προοδευτικά, για να φτάσει τα 805 εκατ. την τελευταία χρονιά της ρυθμιστικής περιόδου. 

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …